Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Orolig son som mår illa

Hej, 

Sedan höstlovet har vi haft problem med vår 11 åriga son.

Helt plötsligt blev han illamående och fick ont i magen. Han var hemma från skolan ett antal dagar och sedan var han tillbaka i skolan och det gick ganska bra en hel vecka. Men magen var och är inte ok. illamående, sug i magen osv. 

Hela hösten har varit svajig -han går två dagar i skolan, sedan hemma tre dagar, i skolan två dagar , hemma en, i skolan två osv.... Denna vecka har det varit omöjligt att få iväg honom till skolan då han säger att han mår jätteilla på morgonen och "nog inte kommer att orka vara där, känner mig konstig osv...". På eftermiddgen är det bra, illamåendet försvinner efter lunch. Han äter som vanligt. 

För ca två veckor sedan började han att drömma mardrömmar. En av drömmarna var att han höll på att dö, en av drömmarna handlade om mig och jag var två personer en som var snälla mamma och en som var dumma mamma. Det har varit jättesvårt att få honom att somna om kvällarna då han inte vill sova och bara gråter. 

Vi har varit hos läkare och tagit alla möjlige prover ( gluten, kissprov, avföringsprov, blodvärde osv..) alla är bra. Läkaren gissar på att det är magkatarr, därav illmåendet och rekommenderar att hjälpa magen med yoghurt. Läkaren tyckte även det var bra att vi tog kontakt med BUP och eller annan psykolog, vilket vi har gjort men det lång väntetid och vårt ärende är inte akut så vi får vänta. 

Sonen är ofta ledsen och säger att han inte tycker om sitt  liv med illamående och mardrömmar. Jag vill att det ska bli som det var förut sägar han. Så mycket som han gråter nu har han gjort sedan han föddes. 

Hur ska vi hantera den här situation? Jag och min man känner mig helt maktlösa- vi vet inte vad vi ska göra för att komma ur detta. Hur kan sonen komma tillbaka till sin trygghet igen? Vad kan vi som föräldrar göra för att jobba bort oron så han kan gå till skolan igen efter jul? Hur kan en 11-åring få magkatarr? 

Ledsen mamma 

 

 

Svar:

Hej!
Det låter som en fruktansvärt jobbig situation för er alla. Håller med dig om att det låter konstigt att en 11-åring får magkatarr, men jag är inte läkare och kan inte egentligen bedöma det. Dock vet jag att många barn just har svårt i 11-årsåldern, därför att de då börjar förstå mer av sammanhang runtomkring dom, ochatt det blir jobbigt med tanker på döden och livets ändlighet. Dessutom börjar barn i den åldern förstå att andra tänker något som de inte kan kontrollera - vilket kallas mentaliseringsförmåga. Det kan också vara en stark upplevelse som skakar om de små liven så att de får svårt att fungera som förut i en period.

Vad som är fallet med din son kan jag inte heller bedöma bara genom ditt mail. Men det låter som en bra idé att prata med BUP, framförallt för föräldrastöd till dig och din man. Ofta är det hjälpsamt att inte gå i gång på barnets ångest och oro, utan normalisera situationen och inte skapa mer stress runt det. Ens vanliga sensoriska system som människa är inte så finkalibrerat att det fungerar för oroliga mammor, vilket jag känner igen mig själv i också. Vi vill skydda våra barn, och gör allt för att de inte ska må dåligt eller vara oroliga. Genom det kan vi oavsiktligt öka barnets stress och ångest, och vi får en såkallad negativ spiral. Jag vet ju inte om det är fallet hos er, men det är kanske värt att fundera runt?

Hoppas det löser sig snart, och att sonen kanske redan är tillbaka på banan.

Med vänliga hälsningar

/Anne


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Själlvmordstankar

2016-07-31 | 00:12

av Anne Grefberg

Känslig och tom

2016-08-2 | 18:41

av Anne Grefberg

Socialfobi

2016-08-2 | 20:12

av Anne Grefberg

Minne

2016-03-8 | 10:40

av Anne Grefberg

Jag vill bli längre

2016-03-8 | 13:06

av Anne Grefberg

Drastisk förändring!

2016-01-8 | 14:20

av Anne Grefberg

Depression? Känner press och ångest

2016-01-10 | 01:00

av Anne Grefberg

Orolig son som mår illa

2015-12-17 | 09:05

av Anne Grefberg

Mår inte bra asså

2015-11-24 | 06:56

av Anne Grefberg

Tics?

2015-11-6 | 13:51

av Anne Grefberg

Agorafobi

2015-11-5 | 00:35

av Anne Grefberg

Min barndoms deprimerande inverkan

2015-10-11 | 18:30

av Anne Grefberg

Konstiga symptom

2015-10-16 | 14:26

av Anne Grefberg

Hur ska jag komma över min abort?

2015-09-8 | 00:54

av Anne Grefberg

hej jag tror jag har en deprission

2015-09-13 | 11:14

av Anne Grefberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.