Mage & tarm

10 frågor och svar om IBD
Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Sjukdomsdebuten infaller vanligen vid 15-40 års ålder och förekommer i samma omfattning hos både kvinnor och män. IBD går inte att bota, men med rätt behandling kan man leva ett gott liv. Här svarar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi på läsarnas frågor.

Tre vanliga myter om IBS
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras
Idag drabbas tio gånger fler av tarmsjukdomen ulcerös kolit än på 60-talet, det visar en studie som gjorts vid Örebro universitet. En av orsakerna tros vara att färre röker. Samtidigt behöver allt färre av patienterna genomgå operation.
3 Kommentarer
-
Förstoppning
Förstoppning kan upplevas på olika sätt, inte bara att avföringen är hård. Oftast är förstoppning ett ofarligt tillstånd, men i vissa fall kan en hård mage vara att symtom på en bakomliggande sjukdom.
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Så går aferesbehandling vid IBD till
Per Karlén, överläkare och specialist i mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar och invärtesmedicin vid Danderyds sjukhus, berättar om vad aferesbehandling innebär.
-
Gåtan kring IBD närmar sig en lösning
Inte nog med att en person som lider av inflammatorisk magsjukdom (IBD) tvingas leva med obalanserad tarmflora – de encelliga små organismerna är dessutom ständigt varierande. På vilket sätt och hur dessa förändras över tid presenteras nu i den hittills största studien ...
6 Kommentarer -
Framtidens IBD vård – gör patienten till en del av vårdteamet
Patientföreträdare höjer rösten. Unikt för i år är den stora mängden seminarium om patientcentrerad vård och alla är de överens – gör patienten delaktig i sin vård och behandling.
-
Så här får du fart på din tröga mage
Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning är nämligen ett av våra vanligaste magproblem och oftast finns det ingen anledning till oro då tillståndet inte är farligt på något sätt.
9 Kommentarer -
Vissa mer benägna att drabbas av kolera
Kolera är en sjukdom som vi i Sverige vanligtvis inte behöver frukta. I Sverige har vi inte haft ett fall sedan 1874. Men ny forskning från Norge visar på vilka personer som är mer benägna än andra att drabbas av den farliga sjukdomen kolera.
-
Carinas vinstlott efter beskedet om tarmcancer
För drygt ett år sedan fick Carina Jacobsson ett brev hem med posten. Ett brev som innehöll ett erbjudande om att medverka i en tarmcancerscreeningstudie. Ett brev som skulle komma att påverka hennes liv och framtid. "Vid koloskopin upptäcktes det att jag hade en elakar...
-
Tillväxthormonbrist
Tillväxthormon är ett hormon som insöndras från hypofysen, som är en liten körtel på hjärnans undersida. Hormonets insöndring styrs av andra hormoner från mellanhjärnan (hypothalamus).
-
Ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation, IBD)
Ulcerös kolit är ett ytligt inflammationstillstånd i tjocktarmen, som inte är förorsakat av bakterier, men som ger sår och blödningar.
-
Crohns sjukdom
Runt 25 000 svenskar har Crohns sjukdom och det är allt fler som drabbas. Sjukdomen ger ett kroniskt inflammationstillstånd i tarmarna vilket ger symtom som magsmärtor, diarré och viktminskning.