Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Tics?

Hej!

Min snart 13-åriga dotter har lite tics för sig. Hon drar sig i hårstråna när hon sitter och läser, tittar på tv osv. Hon biter också intensivt på naglarna. Nagelbitningen har alltid funnits med, och även när hon var liten hade hon en lång period då hon drog sig mycket i håret. Är det här något vi borde undersöka vidare, eller bara släppa och acceptera? I nuläget blir det ju ingen direkt skada av ticsen, men jag oroar mig lite om det kan vara Tourettes eller helt enkelt något vi borde oroa oss för? 

Svar:

Hej!
Drar hon ut hårstrå så att hon får kala fläckar? Om inte, tycker jag att ni först kan prova med att komma överens med henne om att hon ska sluta - bygga en samarbetsallians alltså - och i samförstånd säga till henne varje gång ni ser att hon drar i håret. På det sättet kan hon tvinga sig att sluta med det. Nagelbitning kan man få bukt med genom att smörja på nagellack som smakar äckligt som finns på apoteket. Jag understryker att samarbete är centralt - barnet måste vara med på det.

Om hon drar ut hår så det blir kala fläckar är det en helt annan historia. Då behöver ni ta kontakt med BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) för att få hjälp med problemet.

Många har olika tics för sig som är helt "normala", som kan tolkas som ovanor. Som att bita på naglar, plocka hårstrån från kläder på sig själv eller andra osv. Men om man upplever det som att ticsen blir fler och frekvensen ökar, eller konsekvenserna blir stora, behöver man ta hjälp med att vända utvecklingen.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.