Mun & tänder
Senast publicerade artiklarna
-
Unga och äldre har sämre tandhälsa
Svenskar är generellt sett bra på att ta hand om sina tänder. Men samtidigt blir problemen med dålig munhälsa allt större hos de som redan har problem.
1 Kommentarer -
Så håller du tänderna friska
Vad är viktigt att tänka på om jag vill ha friska tänder? Anna Nordström, tandläkare, doktor i odontologi och Netdoktors expert, ger sina bästa tips.
1 Kommentarer -
Myter om munsår
Munsår är vanligt förekommande, kanske är det just därför det också finns många myter om munsår. Alltifrån att choklad orsakar till att zinkpasta kan bota. Här hittar du fler myter om munsår.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Afte
Aftösa sår i munnen eller afte är vanligast bland personer under 30 år och hos kvinnor.
-
Karies, hål i tänderna
Karies är en bakteriesjukdom som beror på syraangrepp från nedbrytningen av kolhydrater. Symtomen på kariesangrepp är i början få men kan utvecklas vidare och exempelvis ge kraftig tandvärk.
-
Dålig andedräkt
Det finns flera saker man kan göra för att bli av med dålig andedräkt.
-
Tandskador
Tandskador är vanliga framförallt hos barn och unga och bör bedömmas av tanlökare.. Det är ofta viktigt med snabb åtgärd vid skada på de permanenta tänderna.
-
Muntorrhet
Utöver att man kan få svårt att svälja och tala, dålig andedräkt och besvärligt att äta, medför muntorrhet också ökad risk för inflammation i munnen och hål i tänderna. Lyckligtvis finns det flera saker som man själv kan göra för att motverka detta.
-
Tandgnissling – bruxism
Tandgnissling och tandpressning är vanligt. Gnisslingen sker oftast under natten medan tandpressning anses vara vanligare dagtid.