Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Konstiga symptom

Hej

läkarna säger jag är utmattad utan att egentligen undersökt mig ordentligt.. Har jätte många konstiga symptom o mår väldigt dåligt. Känner mig handikappad i mitt liv. Klarar inte att gå promenader, handla, laga mat eller nånting.

kan inte heller sova.,. 

Jag är van att träna jobba o gå långa promenader. Inget fungerar.

jag får yrsel, svimningskänslor, domningar i ansiktet, min kropp känns tung o seg att röra, som jag inte har styrsel på den.

ser dåligt, tunnelseende ibland, hör dåligt, lock för öronen, sus.

tryck över näsryggen o bihålorna, tryck i huvudet o ögonen, ont i nacken, stel, axlar osv. Listan kan göras hur lång som helst.

Jag har en förvärvad hjärnskada efter en olycka -08, och har varit utbränd 3 ggr förut. Men denna gång är extrem och jätte obehaglig!

står inför en stor livsförändring, jag och sambon ska flytta genom halva Sverige till en plats jag gärna vill bo! Men är självklart orolig o varit stressad över det 2-3 månader nu. 

Men kan man verkligen utesluta annat och säga att det bara är stress det beror på? 

Jag vet inte hur jag ska ta mig igenom det här.. Jag tror ju inte allt kommer släppa bara sådär när vi väl har flyttat. Det är nu 6 dagar kvar och jag vet inte hur jah ska klara den flyttdagen varken fysiskt eller psykiskt. Vi får hjälp. Men är så rädd..

kan vara så att jag är räddare o skrämmer upp mig mer än jag behöver vara? Katastrofttänkande liksom...?

Svar:

Hej!
Det du beskriver låter riktigt jobbigt. Så många svåra symtom, och känslan av att inget riktigt fungerar. Men det är positivt att du känner att du vill bo på den nya orten! Att man upplever en flytt som stressigt är ju helt vanligt, inte bara för att det är mycket arbete med en flytt, men för att vi människor biologiskt inte vill ha stora förändringar. Att du tänker på skrämmande konsekvenser av att flytta är ju inte konstigt, eftersom det ju betyder att du ger dig in i något som på någon nivå är nytt och okänt.

Du säger att du inte vet hur du ska klara flyttdagen. Du kan vara säker på att vi människor klarar mer än vi tror. Det kommer bli slitsamt, jobbigt och en stor påfrestning - men du klarar det. Planera in vila i dagarna efter, så att du har det att se fram emot.

När man har haft en hjärnskada och varit utbränd har man en sårbarhet för kognitiva utmaningar som exempelvis stress. Så att kalla det "bara stress" tänker jag är att undervärdera ditt tillstånd. Kanske du skulle ha nytta av att prata med den neurolog som tog hand om dig efter din hjärnskada som kan förklara för dig fakta runt skadan, konsekvenserna på kort och lång sikt samt hur du kan hantera allt detta på bästa sätt? Om du inte kan ta den kontakten, kan du börja med din husläkare och be om att bli remitterat till en neurolog för en bedömning och samtal.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.