Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Socialfobi

Behöver hjälp ska åka flygplan till Grekland.  Behöver nått som lugnar min stress 

Svar:

Hej!
Din fråga är en mycket vanlig fråga på den här tiden av året. Många som är rädda för att flyga, väljer ändå att göra det för att komma till värmen och ha en mysig tid med familj och vänner.

Om man är rädd för att flyga, har man ofta specifika orostankar runt att planet ska störta och alla ska förolyckas. Man ser det hända som en film i tankarna, och det gör att man känner en stark rädsla. Den rädslan förknipper man då med den faktiska flygresan, vilket ju inte var helt sant. Den flygresan man är rädd för, är ju den som man gör i fantasin - och inte den som händer i verkligheten. Det är även vanligt att man tar sin rädsla som ett omen, en förutsägelse om att flyget faktiskt kommer störta - som om man helt plötsligt är synsk och kan med stor sannolikhet "se" in i framtiden. Det är ju inte heller sant, men det är ju svårt att inte lita på sig själv - eller hur? "Om jag tänker det, kan det inte vara helt utan sanningsgehalt," är ofta det argument man använder för att starta undvika det man är rädd för - nämligen flygresan.

Många som är flygrädda dricker alkohol innan resan och är mer eller mindre berusade under tiden man flyger. Det rekommenderas ju inte av många skäl. Man är en större säkerhetsrisk som berusad passagerare än vad en nykter pilot är - eller ett flygplan som är kontrollerat och dubbeltkontrollerat om och om igen. Lugnande medicin kan vara ett alterntiv, men det är ju - som alkoholen - både en fortsättelse av undvikandet och en säkerhetsrisk.

Det ända som verkligen hjälper är att ersätta fantasierna runt flygresan mot fakta. Och att vara öppen med sin rädsla till sina medpassagerare och personalen ombord. Personalen ombord har utbildning för att hjälpa dig, och kan stödja dig under resan.

Min erfarenhet med exempelvis flygrädda - och jag har själv varit flygrädd en och annan gång - är att det är värst inför resan. När man väl är ombord på planet, släpper rädslan ganska fort. Så om du kan ha fokus på att komma dig ombord och ned i stolen, så är sannolikt det värsta över.

Så - gå till fakta, förstå att dina fantasier inte är verklighet och var öppen om din rädsla och ta hjälp av personalen ombord. Då kommer du få en positiv erfarenhet av att flyga som förhoppningsvis sen dominerar dina tankar nästa gång.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.