Hjärt- & kärlsjukdom

Utredning av högt blodtryck
Ett högt blodtryck ger i regel inga symtom och upptäcks därför ofta av en slump. För att vara säker på att man har ett varaktigt högt blodtryck behövs ofta flera mätningar.

Högt blodtryck, en översikt
Förhöjt blodtryck är vanligt och mer än en miljon personer behandlas med blodtryckssänkande läkemedel i Sverige. Det är ingen sjukdom och ger vanligtvis inga symtom.
-
Blodpropp i lungorna
Plötslig debut av skarp smärta i bröstet som förvärras vid djup inandning eller vid hosta, ofta i kombination med andfåddhet, är symtom på blodpropp i lungorna (lungemboli).
-
Lungödem och akut hjärtsvikt
Vätska från blodet ska i vanliga fall inte hamna i lungorna. Vid akut hjärtsvikt och vissa andra tillstånd kan vätskan fylla lungblåsorna och leda till symtom.
-
Septumdefekter hos barn
Förmak (atrium) och kamrar (ventriklar) i höger och vänster hjärthalva är normalt separerade från varandra med en skiljevägg (septum). Ofullständig slutning av septum under utvecklingen kan orsaka läckage. Det kallas septumdefekt. Långt ifrån alla septumdefekter påverka...
-
Fallots tetrad
Fallots tetrad är en kombination av medfödda hjärtfel som innebär att det finns ett hål i skiljeväggen mellan hjärtats kammare och en förträngning som påverkar blodflödet till lungorna.
-
Persisterande truncus arteriosus
Persisterande truncus arteriosus är en sällsynt, medfödd hjärtsjukdom som behandlas med en operation tidigt i livet.
-
Författarna till ”Hjärtinfarkten” skrev boken de själva ville läsa
En bok om hjärtinfarkter och upplevelsen av hur det är att drabbas.
1 Kommentarer -
Diabetes och hjärt-kärlsjukdom behandlas inte enligt nya rekommendationer
ALMEDALEN: Personer med typ-2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom tillgodogörs inte behandlingar som kan minska risken för hjärt-kärlkomplikationer. Detta trots att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket redan 2017 uppdaterade rekommendationerna.
16 Kommentarer -
Viktigt med träning efter kranskärlssjukdom - men få patienter deltar
Fysisk aktivitet som rehabilitering efter kranskärlssjukdom är viktigt, det slår både vetenskapliga studier och de nationella riktlinjer för hjärtsjukvård fast. Trots det är det ytterst få patienter som deltar i fysisk hjärtrehabilitering.
-
”Se hela personen och inte bara patienten”
Sjukvården bör sluta se hjärtsjuka som bara patienter och istället se hela människan, det menar Inger Ros är ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
-
Om HarduHjartsvikt.se
Drygt tre av fyra med hjärtsvikt lever med oro och ångest i varierad grad, det visar undersökningen HarduHjarsvikt.se, en upplysningskampanj gjord av Netdoktor, med ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB.
-
Större risk för stroke om du har migrän
Det finns en känd koppling mellan migrän, stroke och hjärtinfarkt, särskilt hos dem med aura. Men nu visar en ny dansk studie att alla med migrän löper en ökad risk för de flesta hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör förebyggande råd extra viktiga.
2 Kommentarer -
8 frågor och svar om förmaksflimmer
Kan man ha förmaksflimmer utan att märka det och kan man träna trots sin flimmer? Här svarar Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, på läsarnas frågor.
13 Kommentarer -
Så påverkar snuset ditt hjärta
Trots forskning som visar på flera hälsorisker orsakade av snusning så är det omkring en fjärdedel av alla svenska män som brukar tobaksformen - många dagligen. Andelen kvinnor som snusar ökar också ständigt. Här är en sammanfattning över de risker som snusare tar.
6 Kommentarer