Vikt & kost
Senast publicerade artiklarna
-
Tips för dig med stressmage
Magen är kroppens centrum. Att den är central för vårt välbefinnande märker vi när vi får problem med magen. Vår mage är känslig för emotionell påverkan och den kan ganska tidigt ge oss signaler på om något är fel.
-
Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre
Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar m...
3 Kommentarer -
”Tiotusentals unga svenska män tar idag steroider”
Media fokuserar mycket på dopning inom idrotten. Men i dag är dopning framförallt ett utbrett samhällsproblem. ”Tiotusentals unga svenska män tar idag steroider, trots de uppenbara riskerna med att använda den egna kroppen som laboratorium. Vi måste prata mer om detta”...
-
Så får du en hälsosam jul
Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och...
3 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
4 Kommentarer -
Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma
Antalet som erbjuds kirurgisk behandling mot fetma minskar, trots att antalet överviktiga tvärtemot ökar. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?
10 Kommentarer -
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
4 Kommentarer
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Bra vegetarisk och vegansk mat
Att äta vegetariskt är bra ur många aspekter, inte minst de hälsomässiga. Men man måste känna till var näringen finns och hur man bäst täcker upp för de näringsämnen som finns i maten från djurriket.
-
Kostråd vid förhöjda blodfetter
Att ha för höga halter av skadliga blodfetter, framför allt LDL-kolesterol, kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Har man inte alltför höga blodfetthalter kan det räcka med att förändra sina matvanor och börja motionera regelbundet för att få bättre värden.
-
Levnadsvanor och sjukdomar
Att förbättra sina levnadsvanor kan minska risken för många sjukdomar och förlänga livet.
-
Trötthet och orkeslöshet
Det finns många möjliga orsaker till trötthet och orkeslöshet.
-
Benskörhet (osteoporos)
-
Obstruktiv sömnapné
Sömnapné är en folksjukdom som innebär att en person har tillfälliga andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné är en livsstilsrelaterad sjukdom där den typiske patienten är en man med kraftig övervikt.
-
Stenålderskost och viktminskning
Med stenålderskost menar man en kost som försöker efterlikna den kost man tror att våra förfäder åt. Men vad har den för effekt på hälsan långsiktigt?
-
Möjliga komplikationer efter gastric bypass
Komplikationer är vanliga efter en gastric bypass-operation. Det kan röra sig om allt från bagatellartade till allvarliga problem. Komplikationerna kan vara av "teknisk" art eller höra ihop med kostintaget efter ingreppet.
-
Dumpingsyndrom
Dumpingsyndrom är obehagliga symtom som uppstår till följd av att magsäcken släpper igenom för mycket innehåll på för kort tid direkt till tunntarmen. Tillståndet uppstår ofta efter operationer på magsäcken, som till exempel gastric bypass.
-
Övervikt och fetma
Studier visar att var sjätte vuxen i Sverige har ett kroppsmasseindex (BMI-värde) på mer än 30, vilket är definitionen på fetma. Det finns många hälsovinster av att gå ner i vikt, speciellt för yngre personer.
-
Prestationshöjande medel och idrott
Det finns olika prestationshöjande medel som används av idrottare. Vissa är tillåtna och andra är inte tillåtna, utan klassas som dopningsmedel.