Allergi
Senast publicerade artiklarna
-
Experterna svarar på frågor om pollenallergi
Den 4 mars 2024 sände Netdoktor ett webbinarium som handlade om pollenallergi. Här svarar experterna i panelen på frågor om pollenallergi som kom in under webbinariet.
-
Astma- och Allergiförbundet: ”Ojämlik vård för pollenallergi i Sverige”
Astma- och Allergiförbundets kartläggning av svensk allergivård visar att vården för pollenallergi varierar stort beroende på vilken region man bor i. – Det ska inte behöva spela någon roll var du bor, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.
-
Så blir årets pollensäsong – forskaren förklarar
När pollensäsongen börjar och hur mycket pollen som kommer kan variera från år till år. Har man pollenallergi kan det vara bra att ha koll på vilken typ av pollen som är aktuell i sitt område. Här förklarar Åslög Dahl, som är biolog, forskare och ansvarig för pollenlabo...
-
Läsarfråga: Kan pollenallergi göra att man får ont i halsen?
Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin svarar på frågor om pollenallergi.
-
Goda råd vid pollenallergi
Det finns mycket du själv kan göra för att minska dina allergiska besvär. Stanna inomhus om det är mycket pollen i luften är ett exempel.
-
Läsarfråga: ”Kan tröttheten vara pollenallergi?”
Ungefär 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har allergisk snuva och pollenallergi kan vara riktigt besvärligt när den slår till. Men varför kommer 2019 blir värsta pollensäsongen på länge? Och kan trötthet vara tecken på pollenallergi? Här svarar pollenexper...
5 Kommentarer -
Allergisk mot pollen? Du behöver inte lida i onödan
Idag finns det bra hjälp att få om man har pollenallergi, ändå går många helt eller delvis obehandlade.
5 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Webbinarium om pollenallergi: Experterna svarar på frågor
Den 4 mars 2024 sände Netdoktor ett webbinarium som handlade om pollenallergi. Tre experter delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper om pollenallergi, egenvård, behandlingar och praktiska råd inför pollensäsongen. I slutet av webbinariet svarar panelen på inski...
-
Quiz: Vad vet du om pollenallergi?
Testa dina kunskaper nu!
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Allergisk rinit, hösnuva
Vid säsongsberoende allergisk rinit, hösnuva, är orsaken i regel björkpollen på våren, gräspollen på sommaren och gråbo på sensommaren. Vid besvär som finns året om är kvalster eller pälsdjur vanligare orsaker.
-
Allergen immunterapi (AIT)
Behandling med allergen immunterapi (AIT), som också kallas för hyposensibilisering eller ibland allergivaccination, kan ges om symtomlindrande behandling mot allergi och undvikande av allergenet inte hjälper. Man kan antingen få en tablett under tungan (sublingualt), v...
-
Nässelutslag (nässelfeber)
Nässelutslag är en reaktion med små rodnade, upphöjda, kliande utslag i huden, så kallade kvaddlar.
-
Glutenfri kost
Glutenfri kost är behandlingen vid celiaki och dermatitis herpetiformis.
-
Pälsdjursallergi
Vissa personer får allergiska symtom när de kommer i kontakt med pälsdjur.
-
Allergi mot insektsstick
Allergi mot insektsgift är ett brett begrepp. Allergi mot bin och getingar är den insektsgiftsallergi som kan bli allvarlig bland insekterna i Sverige.
-
Vilka symtom ger celiaki?
Typiska symtom vid celiaki (glutenintolerans) är diarré, viktminskning och minskad tillväxt
-
Kontaktallergi i munnen
Reaktioner på vissa ämnen kan uppstå i munnen, men det är inte lika vanligt som kontaktreaktioner på huden. Oftast är det smakämnen, konserveringsmedel eller material som tandläkare använder som är utlösande.
-
Latexallergi
Latexallergi är främst kopplat till användning av gummihandskar. Det kan ge handeksem och i sällsynta fall mer allvarliga reaktioner.
-
Hundbett
Hundbett kan ge fula skador och ibland leda till kraftiga infektioner. Såret bör rengöras omedelbart och tröskeln för att söka läkare bör vara låg.
-
Köttallergi
De allergiska symtomen vid köttallergi kan komma upp till sex timmar efter intag av kött, vilket gör att kopplingen till intag av kött ibland missas och diagnosen försenas.