Neurologi
Senast publicerade artiklarna
-
Parkinsonsjuksköterskan: ”Viktigt att värna om personernas livskvalitet”
Carina Hellqvist är Parkinsonsjuksköterska och adjungerad lektor vid avdelningen för omvårdnad och reproduktiv hälsa på Linköpings Universitet. Hon har studerat och jobbat med Parkinsons sjukdom i många år, och mycket har skett de senaste 15 åren inom forskningen, men d...
-
Frågor och svar om avancerad parkinson-behandling
Dag Nyholm, professor och överläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på frågor om avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom.
3 Kommentarer -
Åtta ord kopplade till vård vid Parkinsons sjukdom som är bra att ha koll på
Om man fått en kronisk sjukdom som Parkinsons sjukdom kommer man att stöta på en hel del nya begrepp och ord som är kopplat till själva sjukdomen och den vård man får. Här listar vi åtta ord som kan vara bra att ha koll på om du fått diagnosen Parkinsons sjukdom.
-
Checklista inför läkarbesöket för dig med Parkinsons sjukdom
För att få ut så mycket som möjligt av ett läkarbesök är det bra att förbereda sig. Det är viktigt att få tid att ställa de frågor som vill få svar på samt få möjlighet att föra en dialog med sin läkare om behandling och behandlingsmål. Här följer tips på hur du som lev...
-
Symtom, skov och pseudoskov vid multipel skleros (MS)
Symtomen vid multipel skleros, MS varierar på en mängd olika sätt, beroende på vilka områden av centrala nervsystemet som påverkas under sjukdomens förlopp.
-
Tidig diagnos förbättrar prognosen vid multipel skleros
Även om MS-sjukdomen ofta är kronisk och allvarlig, är prognosen i regel bättre än man vanligen förväntar sig.
-
”Vilka är de mest lovande nya behandlingsmetoderna för MS?”
Läs professorns svar!
8 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Quiz: Vad vet du om ryggsmärta?
Vad kan du om ryggsmärta? Testa dina kunskaper och lär dig mer genom att göra vårt quiz. Starta testet genom att besvara första frågan.
-
Quiz: Vad vet du om Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom brukar komma smygande och symtomen är ofta vaga i början. Vad kan du om en sjukdom som 20 000 svenskar har? Gör Netdoktors quiz om Parkinson här.
2 Kommentarer -
Enkät om Parkinsons sjukdom
Har du eller någon du känner Parkinsons sjukdom? Då kan du delta i vår enkätundersökning. Undersökningen syftar till att öka kunskapen om hur personer med Parkinsons sjukdom upplever sin diagnos och den vård och behandling de får.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Symtom på demens - detta bör du vara uppmärksam på
De som känner personen väl är ofta de första att uppmärksamma att något är fel. Här får du veta vad du bör vara uppmärksam på, vilka de vanligaste symtomen på demens är, och vilka sjukdomar som liknar demens.
-
Multipel skleros (MS)
Ms är en neurologisk sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Det är inte klarlagt varför man drabbas av ms men vissa gener och några miljöfaktorer kan öka risken. Sjukdomen drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män.
-
ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom)
Ett av huvudsymtomen vid me/cfs är ansträngningsutlöst försämring med förlängd återhämtningsperiod på över 24 timmar.
-
Godartad lägesyrsel eller kristallsjuka
Yrsel som kommer i anfall är ofta ett symtom vid godartad lägesyrsel.
-
Att förebygga demens
Demens är en grupp sjukdomar som påverkar hjärnans kognitiva funktioner. Ofta påverkas minnet men det kan också vara andra förmågor. Kognitiva funktioner handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Forskning har visat att levnadsvanor har ...
-
Demens – några råd till närstående
Demenssjukdom hos en familjemedlem eller släkting kan vara en belastning för de närstående. Det underlättar att ha goda kunskaper om tillståndet. Praktiska råd kring kommunikation och om vardagliga rutiner kan också underlätta umgänget med en person som har demens.
-
Vård vid livets slut, palliativ vård
Vid obotlig sjukdom och begränsad tid kvar i livet övergår vården från att vara botande i första hand till att bli främst lindrande, palliativ vård. Den palliativa vården ska se till helheten, vara individuellt utformad och ske i samråd med patient och anhöriga.
-
Huntingtons sjukdom (HS)
Huntingtons sjukdom är en sällsynt ärftlig sjukdom som börjar i vuxen ålder. Symtomen är bland annat typiska ofrivilliga och okontrollerade rörelser i armar och ben.
-
Detta är symtomen vid Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom debuterar och fortskrider gradvis, i takt med att de dopaminproducerande cellerna i hjärnan minskar, och det kan ta flera år innan diagnosen ställs. Sjukdomsförloppet kan skilja sig en hel del mellan olika personer; alltifrån att symtomen blir påtagli...
-
Allt om Alzheimers sjukdom
Alzheimer är den vanligaste och mest kända demenssjukdomen. Läs här om de första symtomen, hur demenssjukdomen utvecklas över tid, och hur symtomen kan behandlas och symtomen lindras.
-
Lindrig kognitiv svikt (lindrig minnessvikt)
Lindrig kognitiv svikt är egentligen inte en enda sjukdom, utan en sammanfattande beteckning på problem med intellektuella funktioner.