Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Minne

Hej!

Jag har precis fyllt 25 år och har haft ett tiotal hjärnskakningar. 

Efter min senaste hjärnskakning i juni 2013 har jag haft väldigt svårt för siffror. Jag kan inte minnas mer än 4 siffror åt gången. På senaste tiden har jag även tappat väldigt mycket av mitt korttidsminne. Jag rör ihop dagar och ord. Jag tappade min svågers efternamn och jag börjar känna mig allmänt orolig över min situation eftersom jag inte tycker jag är gammal nog att börja glömma. 

Vad bör jag göra?

Svar:

Hej!
Ett tiotal hjärnskakningar låter inte alls bra! Att du har svårt med arbetsminnet låter inte heller bra, och jag tycker det finns all orsak att försöka reda ut om dessa två saker hör ihop. I hjärnans frontallober sitter det vi kallar exekutiva funktioner, blant annat arbetsminnet. Hjärnan ligger mjukt nedbäddad i skallen, och det finns rum för den att röra sig lite. Det är bra, för det blir lite som en krockkudde om vi slår i huvudet. Om vi slår i huvudet hårt, så det blir hjärnskakning, kan hjärnan smälla i skallbenet och orsaka skador. En läkare kan göra en första bedömning om hur din hjärna funkar i nuläget och sen eventuellt remittera dig vidare till mer undersökningar både neurologiskt och funktionellt.

Börja med att ta kontakt med din husläkare, och berätta om dina hjärnskakningar så detaljerad du kan. Skriv ned ungefär när dessa hände och hur skadad du var. Skriv även ned vilka svårigheter du har nu, så att du inte behöver komma ihåg dessa på stående fot hos läkaren. Det kan även vara bra om du har med dig någon till läkaren som kan hjälpa dig att beskriva allt och hjälpa dig att komma ihåg vad läkaren sen tycker du behöver göra.

Jag tycker du har helt rätt - du ska vara orolig och du ska göra det du behöver för att få svar på varför du har svårt med minnet. Dock kan även stress påverka, och om du är mycket orolig för att det är något fel på dig, kan även det påverka minnet. Men du ska absout söka hjälp och få en ordentlig utredning av detta.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.