Barn
Senast publicerade artiklarna
-
5 myter om nattkissning hos barn
Sängvätning, nattkissning eller enures – ja, namnen är många och likaså myterna kring sängvätande barn. Dags att slå hål på dessa en gång för alla.
2 Kommentarer -
Lagom mycket skärmtid för småbarn – Vad är det?
I en pågående svensk forskningsstudie som kartlägger spädbarns skärmtid framkom att 56 procent av barnen hade sett på mobil och aktivt använt den. Många föräldrar oroar sig samtidigt över sina barns skärmtid.
2 Kommentarer -
Därför är skärmtid för spädbarn skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls slår fast att skärmtid för småbarn inte bara är skadligt utan även kan påverka språkutvecklingen. En studie med spädbarn under 16 månader visar att ju fler skärmtimmar desto färre inlärda ord.
6 Kommentarer
-
Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet, säger Maria Grandahl, medicine doktor, barnsjuksköterska och forskare vid Uppsala universitet, som tillsammans med två kollegor nyligen studerat föräldrars inställning till att inkludera pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV.
-
Kromosom
En kromosom består av två långa DNA-strängar – alltså två strängar med individens genetiska material (arvsmassa). Olika djur har olika många kromosomer och i människan finns det vanligtvis 46 kromosomer, uppdelat i 23 par. Varje kromosompar består av två olika armar (al...
-
Mamma: Min son drabbades av sängvätning
När Pontus var 4,5 år började han att kissa på sig i sängen om nätterna utan att föräldrarna förstod varför. Genom åren har det blivit många blöjor och skyddslakan. Läs mer om hur det gick för Pontus sen.
-
Strokedrabbade barn får bättre hjälp av riktlinjer och mer samarbete
Varje år drabbas minst 30 000 svenskar av stroke – av dem är barn bara ett hundratal. Men det gör också att symtom på stroke hos barnen riskerar att missas. Nu gör barnläkare och neurologer gemensam sak för att förbättra vården för de strokedrabbade barnen. Nya riktlinj...
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Gulsot hos nyfödda
Ungefär hälften av alla barn som föds inom beräknad tid, och ännu fler av de barn som föds förtidigt, utvecklar gulsot. Ofta går gulsoten över av sig själv, men en del barn behöver ljusbehandling för att hjärnan inte ska ta skada.
-
Nässelutslag (nässelfeber)
Nässelutslag är en reaktion med små rodnade, upphöjda, kliande utslag i huden, så kallade kvaddlar.
-
Periodiskt febersyndrom hos barn (PFAPA)
Periodiskt febersyndrom kännetecknas av regelbundna feberepisoder under en längre tid.
-
Downs syndrom
En person med Downs syndrom har en extra kromosom 21, vilket gör att personen har tre uppsättningar av kromosom 21 istället för två.
-
Hälta hos barn, symtomguide
Hälta hos barn har oftast en ofarlig orsak, men i vissa fall kan det behövas snabb behandling.
-
Kräkningar hos spädbarn
Nästan alla spädbarn kräks då och då. Det gäller både för barn som ammas och de som får modersmjölksersättning. Ofta beror det på att barnet har fått i sig för mycket och därmed kräks upp överskottet.
-
Vanliga utslag hos nyfödda
Utslag hos nyfödda är väldigt vanligt och ofta över av sig själv
-
Andningssvårigheter och väsande andning hos barn, symtomguide
-
Sexuella övergrepp mot barn
Sexuella övergrepp är påtvingade sexuella fysiska eller icke-fysiska handlingar mot minderåriga.
-
Läpp-käk-gomspalt
Läpp-käk-gomspalt, LKG, förekommer hos knappt 2 av 1 000 nyfödda barn och upptäcks vanligen vid ultraljudskontroller under graviditeten eller vid födseln.