Psykiatri

När ska jag söka hjälp för depression?
Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.

Ny behandling för hälsoångest (hypokondri)
De flesta av oss har någon gång oroat oss för vår hälsa. Kanske har vi känt något i vår kropp som avvikit från det normala, eller läst något som skrämde oss för stunden. Stark yrsel, plötslig bröstsmärta eller en annan kroppslig avvikelse fick oss, åtminstone för ett ögonblick, ur balans. Erland Axelsson, legitimerad psykolog och doktorand, skriver om hälsoångest (tidigare hypokondri) och internetterapi med KBT i en specialskriven text för Netdoktor.
-
IBS (Irritabel tarmsyndrom)
IBS ger magsmärtor, diarré eller hård avföring. Symtomen vid IBS uppstår vanligtvis tidigt i det vuxna livet och kan skapa smärtor i buken som upplevs som kramp i tarmarna, oftast nedtill på vänster sida i magen. Man kan ha växelvis diarré och förstoppning, illamående, uppblåsthet och gaser i magen.
-
Depression - du kan bli dig själv igen
Var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av en depression, så allvarlig att den kräver behandling. Tyvärr är det inte alla som blir helt återställda, och många accepterar situationen som den är – trots att bra hjälp finns att få.
-
Narkotikaberoende, behandling
Det finns många som kan hjälpa om man har drogproblem. Det finns också olika typer av behandling för olika former av drogberoende.
-
Drogberoende
Man kan bli beroende av både olagliga narkotiska ämnen och av läkemedel som man får av sin läkare. En av de vanligaste drogerna som kan leda till beroende är alkohol.
-
Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende (LARO)
Preparaten buprenorfin eller metadon, som ges vid LARO, stimulerar hjärnan på en jämn nivå så att ruseffekt och abstinens vid opiatberoende undviks. Med dessa läkemedel underlättas rehabilitering för personer med opiatberoende.