Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bjuda eller köpa ut alkohol till sin tonåring?

Hur ska jag som förälder agera när min tonåring vill dricka alkohol hemma eller att jag ska köpa ut? Och är det verkligen nyttigt att dricka ett glas vin om dagen?


Publicerad den: 2011-12-23

Annons

Sven Andreasson, professor och överläkare, Beroendecentrum Stockholm svarade på frågor om alkohol och beroende i en chatt den 23/12- 2011.


Gäst80407: Jag dricker varje helg, mer eller mindre. Även vid barnens födelsedagskalas kan jag inte låta bli att dricka mig berusad. Är jag alkoholist? H/Mikael

Sven Andréasson: Det låter ju så du kan inte styra din konsumtion även om du skulle vilja.


Gäst38212:
Hej! Jag undrar bara när man kan kalla någon för alkoholist? Eller när är det farligt? Min man dricker några gånger i veckan, ibland lagom ibland mer än lagom. Om han fortsätter så, vilka konsekvenser kommer vi ha? Hälsningar Lena

Sven Andréasson: Alkoholist är ett knepigt ord - värdeladdat, skällsord för många. Föredrar att tala om alkoholberoende, vilket är samma sak. Avgörande för att säga om någon har detta problem är om man tappat kontrollen över sitt drickande dvs att personen fortsätter dricka trots att det vållar allvarliga problem. Ofta svårt att sia om framtiden. Men kontakta någon professionell person och ta ett samtal med om saken.


Hasse:
Min mor hade måttlig alkohol problem °inability to stop° kan jag ha en ärftlig belastning?

Sven Andréasson: Ja, det finns en ökad risk bland nära släktingar.


Nettan: Jag undrar varför det är högre åldergräns på bolaget men lägre på krogen? Borde det inte vara så att när man är myndig så ska man få köpa alkohol på bolaget också?

Sven Andréasson: Ja, det är skumt. Tanken har varit att drickande på krog sker under större kontroll. I verkligheten ser vi inte det, snarast tvärtom. Åldergränser motiveras av att man minskar allvarliga problem i konsekvensens namn borde kroggränsen höjas till 20.


Raleigh: På tv4 den 19/12 diskuterade en dotter till en" alkoholist " att hon först efter många år förstod att pappan var sjuk! Hur kan man påstå att detta är en sjukdom? Har själv varit som jag hellre kallar det" missbrukare" av etyl, vilket är självförvållat och ingen sjukdom. När jag fattade beslutet att nu jävlar får det vara nog blev jag plötsligt frisk utan läkare och utan medicin. Beroende är något man orsakar eller?

Sven Andréasson: Lång diskussion som pågått hundratals år. Om alkoholberoende är en sjukdom kan man ha olika åsikter om men dricker man tillräckligt mycket så blir man ofta sjuk på ett eller annat sätt. De flesta med problem slutar så småningom på egen hand, precis som du beskriver. Tyvärr hinner det ofta hända en hel del elände på vägen.


Förälder: Hej Sven. Jag är mamma till en tonåring. Hemma har vi varit ganska strikta med att han inte ska få dricka alkohol innan han blir 18 år gammal. Idag är han 16 och är ofta på hemmafester. Han har då bett oss att köpa ut åt honom och hittills har vi inte gjort det, men jag vet inte riktigt hur vi ska hantera detta. Ska vi köpa ut åt honom eller ska vi fortsätta vara lika strikta, men riskerar vi då att han ber någon annan handla åt honom? Hur ska jag som förälder hantera detta?

Sven Andréasson: Det bästa rådet är att klargöra fakta: ungdomar löper större risk att skadas av alkohol än vuxna därav åldersgränser. Tydliggör din hållning. Bjud inte hemma, eller köp ut. Forskningen visar inte att det föräldrar köper ut ersätter annan alkohol som unga skaffar sig - det adderar istället till det.


Gäst72243: Hej, om en person dricker varje dag ca 3-4 starköl på vardagarna och mer på helgerna och dessutom har minnes luckor minst 3-4ggr i månaden så klassas man väl som alkoholberoende

Sven Andréasson: Det låter så. Men helt säker kan man inte vara det krävs att man uppfyller ett antal olika kriterier för att få diagnosen alkoholberoende.


Pelle: Anser du att höjd alkoholskatt skulle hejda missbruk?

Sven Andréasson: Ja, det finns få frågor inom välfärdsforskningen där man finner lika starkt stöd för politiska beslut som just detta.


Britta: Läste på Netdoktor att det är svårt att stoppa läkemedelsberoende då det är svårt att kontrollera att det sker. Jag har läst att många som missbrukar läkemedel också missbrukar alkohol, är det så?

Sven Andréasson: Ja, det finns många som kombinerar överkonsumtion av alkohol med lugnande tabletter - och vice versa - även om de flesta inte gör det.


Pappa: Tycker du att det är bättre att jag låter mina barn dricka hemma än att de gör det med sina kompisar. Alltså att de "lär" sig hemma. Att lära sig kanske är fel ord, men jag tycker att det är okej att de dricker så länge jag har koll på läget. Men jag har ju inte det om de inte är hemma eller i mitt sällskap.

Sven Andréasson: De studier som gjorts om detta talar inte för att man kan lära sig sunda alkoholvanor genom att bli bjuden hemma - även om många försökt. Risken är att man adderar detta till sitt ordinarie drickande bland kompisar och att detta ges ökad legitimitet.


Gäst13288: Hej Sven, Jag har en 17 år gammal dotter som jag vet dricker ibland med sina kompisar. Hon vill gärna smaka på vin hemma men vi försöker hålla nolltolerans. Nu är jag orolig att hon kommer att bli bjuden på alkohol av våra släktingar på julafton som har en annan inställning typ "bra att ungdomarna får lära sig dricka i vuxet sällskap". Hur tycker du att jag skall hantera det?

Sven Andréasson: Inte lätt. Men en väg att gå är den faktamässiga. Drickande bland unga innebär betydligt större hälsorisker på sikt, främst psykiska och beroende, än för vuxna. Därav åldersgränser.


Gäst13288: Hej! När är man alkoholist? Var är gränsen? Nyfiken

Sven Andréasson: När man inte längre har kontroll över sitt drickande.


Gäst69570: Hej, Jag har en person i min närhet som jag en del gånger känner extra oro för. Det är inte så att han dricker så mycket att han blir full, men han dricker nästan varje dag. Ibland handlar det om ett glas vin och ibland handlar det om mer. Enligt honom så har han växt upp med alkohol och att det är mer vanligt att dricka det till lunch, middag etc och sen säger han att hans syfte inte är att supa sig full. Oroar jag mig i onödan?

Sven Andréasson: Det låter som vad vi kallar riskdrickande. Detta medför ökad risk för hälsoproblem och beroende, men behöver inte betyda att man har det just nu. Avgörande är om det finns kontroll över konsumtionen och att det inte uppstår problem i samband med drickandet.


Gäst13288: Hej! Det finns många olika behandlingsmetoder för beroende. Vilken metod har visats sig mest effektiv och vetenskapligt dokumenterad? Lisa

Sven Andréasson: Forskningen visar lika goda behandlingsresultat för kognitiv beteendeterapi som för motivationell terapi som för 12-stegsbehandling man kan alltså välja det man själv tycker passar bäst.


Gäst13288: Hej Sven, Vilket förhållningssätt skall jag ha till mina tonåringar som är väldigt intresserade av alkohol och som jag har kommit på att dricka öl vid några tillfällen? Orolig pappa

Sven Andréasson: Jag skulle säga att det är klart att jag förstår att de tycker alkohol är intressant, men att de ändå inte ska dricka på grund av den ökade risk för skador som drickande under ungdomsperioden innebär. Det viktiga är att du markerar en mycket tydlig uppfattning.


Gäst13288: Hur farligt är det för en 15-åring att dricka alkohol?

Sven Andréasson: Faran är främst att hjärnan inte är färdigutvecklad i den åldern och att alkohol ökar risken för framtida psykiska problem och alkoholberoende.


Gäst13288: Tja, Jag är orolig för min mamma som verkar dricka vin varje kväll och ibland brukar sluddra och vingla innan hon lägger sig. Vad skall jag göra? Anna

Sven Andréasson: Tala med henne om vad du ser och att du är orolig.


Gäst13288: Hej Sven, Har läst en del om att det är nyttigt att dricka vin varje dag. Hur mycket är ok att dricka?

Sven Andréasson: Tveksamt om det finns någon nytta med drickande över huvud taget men om det finns rör det sig om mycket små mängder - ca ett halvt glas vin om dagen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.