Infektion

Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den

Quiz: Vad vet du om hosta?
Hosta är kroppens naturliga sätt att hålla luftvägarna fria. Men vad kan du om denna försvarsmekanism? Testa dina kunskaper och lär dig mer genom att göra vårt quiz om hosta.
-
Trygghet i en klocka
”Jag vill ge trygghet och frihet”. David Zimesky vill ge tillbaka till seniorerna. Oron för att ramla gör att många blir begränsade och ofta instängda hemma. Nu lanserar ett svenskt företag en tjänst som gör livet friare.
-
Allt du någonsin undrat om vattkoppor
Hur mycket kan du om vattkoppor egentligen? Är det sant att man bara får vattkoppor en gång, kan man bada med vattkoppor och är det verkligen farligt för gravida?
-
Halsfluss
Halsfluss (tonsillit) är en sjukdom som framförallt är lokaliserad till halsmandlarna och området runt dem. Både virus och bakterier kan orsaka halsfluss. Det är dels en sjukdom i sig själv, men ses också som led i andra sjukdomar som till exempel körtelfeber. Läs mer »
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Vinterkräksjuka
Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
1 Kommentarer -
Hosta
Hosta är kroppens sätt att bli av med damm och smuts som letat sig ner i luftvägarna. Hosta kan också vara symtom på lungsjukdom och då gäller det att först komma fram till orsaken innan det är lämpligt att behandla.
-
Struma – förstorad sköldkörtel
En struma är oftast symtomlös och upptäcks av en tillfällighet. Men är den tillräckligt stor kan den ge trycksymtom, som obehag vid användning av polokrage, scarfs eller slips. I mer uttalade fall kan trycksymtomen innebära svårigheter att svälja eller andas.
-
Dysfagi (svårt att svälja)
Dysfagi är ett samlingsbegrepp för symtom på ät- och sväljsvårigheter. Det är ett delproblem vid flera olika sjukdomar, bland annat en del cancerformer och vissa neurologiska sjukdomar. Bristande kunskaper om dysfagi inom sjukvården kan leda till att patienter blir felbedömda och går miste om behandling och stöd.
-
Bör du vaccineras? Här är riskgrupperna vid influensa
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för andra kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras.
1 Kommentarer
-
Kolera
Kolera är en smittsam magtarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlust, som kan uppstå efter kort tid.
-
Tbe efter fästingbett
Tbe kan drabba människor vid fästingbett. Om man smittas med tbe, så insjuknar man oftast mellan 7-10 dagar efter fästingbettet. Vanliga symtom på tbe är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.
-
Så tar du bort fästingar
En fästing på kroppen gör sällan ont eller är till besvär, men det är ändå viktigt att ta bort den. I enstaka fästingar finns nämligen borreliabakterien eller tbe-virus.