Hej!
Ni har här på sidan info om folater och anemi där ni skriver:
Orsaker till folatbrist:
Folatfattig kost. Folat finns i till exempel rött kött och mörkgröna grönsaker, men vitaminet är värmekänsligt och förstörs lätt genom lång uppvärmning.
För lite folat i kosten ses särskilt hos nedgångna alkoholister och äldre med ensidig kost.
Jag undrar hur ni menar, betyder det att alkoholister överlag äter mat som innehåller mindre folsyra eller har de en nedsatt förmåga att ta till sig folsyra?
Jag har en nära släkting som är alkoholist, betyder detta att han (eftersom han inte själv verkar vilja bli frisk) bör äta mer folatrik mat än andra eller spelar det ingen roll då han kanske ändå inte kan ta upp folsyran i maten?
Tack för din fråga.
Det är nog så att människor som dricker för mycket både har en tendens att äta dåligt och att ha en nedsatt förmåga att ta upp vissa näringsämnen. Det gäller inte bara folat utan också (och kanske viktigare) B -vitaminer. Brist på B-vitamin kan ge gångrubbningar (pga polyneuropati) och i mera extrema fall rubbningar i det centrala nervsystemet (lilla och stora hjärnan). I mycket extrema fall kan något som heter Wernicke Korsakoffs syndrom utvecklas med närmast total avsaknad av närminne. Mitt allmänna, kanske banala, råd blir därför (forutom att sluta dricka) att alltid äta en riklig balanserad kost innehållande alla de näringsamnen som man behöver.
Hoppas jag kunnat svara i någon mån.
Bästa hälsning,
Lars Davidsson
Specialist i allmänpsykiatri