Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Minnesluckor

Hej! Jag är en tjej på 20 år som har växt upp under ganska svåra förhållanden med en alkoholiserad pappa och en mamma som lider utav depression, med andra ord så har min barndom och uppväxt varit väldigt ostrukturerad. Jag hade inga föräldrar som "höll koll" på mig och detta i samband med fåligt umgänge gjorde att jag rökte,drack och var ute väldigt sent ända sedan 13 års ålder. Vid ca 16/17 års ålder så började jag få ordning på mitt liv och accepterat situationen med mina föräldrar som jag flydde ifrån (genom att nästan aldrig vara hemma) och ignorerade fram tills jag var 16. Under mina tonår ljög jag för alla (även mina bästa vänner) om mina sexuella erfarenheter, jag hittade på en falsk identitet för att "passa in" bland de coola och erfarna som var mina vänner. Den identiteten stannade kvar och jag avslöjade aldrig något för mina vänner, utan jag fortsatte och ljuga och hålla mig till dessa detaljrika lögnerna. Jag lärde mig mitt "falska förflutna" utantill och detta blev min identitet. Nu är mitt problem att minnas detaljer från mitt verkliga förflutna. Jag minns helt säkert att jag endast har haft sex med en person innan min nuvarande pojkvän. Jag minns också att jag endast kysst ca 5 killar förut. Mer än detta är otroligt svårt att minnas. Var,När,hur? Detta är frågor jag har väldigt svårt att besvara. Jag är sedan två år i ett förhållande och vill för första gången i mitt liv öppna mig totalt och berätta mina sanna erfarenheter istället för de lögner som jag berättat för alla andra. Jag vill kunna ge han den sanna bilden och jag vill kunna besvara alla frågor han har om mina handlingar innan jag träffade honnom. Jag körde med de gamla lögnerna i början av vårat förhållande men berättade att allt var en lögn efter några månader. Jag kan inte ljuga mer för han och jag vill svara sanningsfullt på allt han säger, men hur vet jag själv vad som är sanning?. Jag blandar ihop händelser/detaljer och glömmer bort ibland. Jag kan aldrig ge honnom ett fulländat ärligt svar och svära att detta är allt som hände, för ena stunden är jag är övertygad om något som vid ett senare tillfälle visar sig inte stämma. Jag känner mig helt kluven och borttappad, Vet ej vad jag ska ta mig till. skulle verkligen uppskatta råd eller information om detta...

Svar:

Det som du beskriver är ett knivigt problem. Som det låter är det två svårigheter som du brottas med, den ena svårigheter är att reflexmässigt ”lägga saker tillrätta” eller omskapa en faktisk situation till en önskad, ”idealiserad” situation. Det vanligaste motivet till lögnen är alltså inte för handen ett försök att undvika akuta negativa konsekvenser eller straff.

Den andra frågan är konsekvensen av långtidsanvändning av denna typ av mönster.

Det är klart att du får svårare att minnas faktiska händelseföljder, när du inte erkänner den känsla som erfarenheten ger, eller erkänner ett faktiskt förlopp.

Du behöver således ”återerövra” dina tidigare erfarenheter och detta är full möjligt.

Jag skulle föreslå att du söker dig en duktig psykoterapeut, som arbetar med en psykodynamisk metod, med ditt önskemål. Terapeuten kommer att hjälpa dig att sortera riktiga minnen från falska och är sannolikt också beredd att arbeta med orsakerna till varför du valt att hantera sanningen så som du gjort.

Fråga vänner, bekanta och professionella omkring dig om de känner till någon bra terapeut.

Du behöver inte vara orolig för att ha ”tappat” minnena, men det krävs en känslomässig investering, i en trygg miljö, att ta fram dem.


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Själlvmordstankar

2016-07-31 | 00:12

av Anne Grefberg

Känslig och tom

2016-08-2 | 18:41

av Anne Grefberg

Socialfobi

2016-08-2 | 20:12

av Anne Grefberg

Minne

2016-03-8 | 10:40

av Anne Grefberg

Jag vill bli längre

2016-03-8 | 13:06

av Anne Grefberg

Drastisk förändring!

2016-01-8 | 14:20

av Anne Grefberg

Depression? Känner press och ångest

2016-01-10 | 01:00

av Anne Grefberg

Orolig son som mår illa

2015-12-17 | 09:05

av Anne Grefberg

Mår inte bra asså

2015-11-24 | 06:56

av Anne Grefberg

Tics?

2015-11-6 | 13:51

av Anne Grefberg

Agorafobi

2015-11-5 | 00:35

av Anne Grefberg

Min barndoms deprimerande inverkan

2015-10-11 | 18:30

av Anne Grefberg

Konstiga symptom

2015-10-16 | 14:26

av Anne Grefberg

Hur ska jag komma över min abort?

2015-09-8 | 00:54

av Anne Grefberg

hej jag tror jag har en deprission

2015-09-13 | 11:14

av Anne Grefberg


Annons