När ska jag söka hjälp för depression?

När ska jag söka hjälp för depression?

Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Om du har varit nedstämd under minst två veckor och har andra symtom på depression ska du kontakta vårdcentral alternativt psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Detsamma gäller om du tidigare har haft en depression och känner igen symtomen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning du vill i hela landet.

Om du är orolig för en deprimerad person som inte själv vill söka hjälp kan du ringa vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning eller kontakta sjukvårdsrådgivningen för att diskutera situationen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nöff nöff 2020-01-27 18:54 (4 månader sen)

  Till Nikolakis. Jag känner igen mig själv på din fru. Jag har själv tagit medicin Zoloft om många år. Har funderat fram och tillbaka på vårt äktenskap. Mycke beror på min osäkerhet som person. Men nu har jag förstått att skilja sig kommer inte att lösa mig från min känsliga läggning.Jag vet också att alla är inte storm lyckliga, fast det kan se ut så. Hoppas det blir bättre för er.

 • Avatar Nöff nöff 2020-01-27 18:47 (4 månader sen)

  Svårt att veta vad man ska ta för medicin. Vilka är de senaste och har minsta biverkningar?

 • Avatar Ulrika 2019-08-9 20:44 (10 månader sen)

  Gå till en funktionsmedicinare istället för att ta symtomdämpande antidepressiva. Det är vad de flesta får i den offentliga vården dessutom med dålig uppföljning och utsättning. Samtal får få. Jag slängde bort ett decennium av mitt liv då jag trodde antidepressiva skulle hjälpa men blev bara biverkningsstinn. Problemen försvann efter några månader med kostomställning och andra livsstilsförändringar i samråd med en privatläkare i funktionsmedicin. Depressionen var ett symtom och inte orsaken som var läckande tarm!

 • Avatar Lotta 2019-06-9 13:02 (12 månader sen)

  Jag har gått igenom mycket i mitt liv. Under uppväxten brydde sig inte mina föräldrar om mig. Jag blev utsatt för övergrepp av min styvfar i tidiga tonåren. Mamma kastade ut mig när jag var 18, hon pratade inte med mig utan bara körde över mig. Vi har nästan ingen kontakt efter många år. Jag fick vara den vuxna i familjen. Jag fick min första depression , när hon ’kastade’ ut mig. Det höll i i ett år. Jag har haft det bra i flera Pår emellanåt, men har svårt att lita på människor. Skilsmässa. De sista åren har jag blivit hånad o mobbad på min arbetsplats och bröts ner ordentligt. Närstående som gått bort, de enda jag kunnat prata med om allt jobbigt. Fått ekonomiska svårigheter och löneutmättning som resulterat i fler skulder, eftersom jag har extremt låg lön. Jag kan inte ge mina barn det jag vill. Helt utbränd på grund av jobbet och oro och ångest, extremt svårt med sömnen, de senaste åren. Jag kommer inte ur ekorrhjulet och stänger in mig när jag inte ör på jobbet. Skäms över min situation och misslyckade skitliv. Jag lever för att jag älskar mina barn. Utan dem skulle jag hoppa framför en bil. Jag gråter som en stucken gris oftare och oftare. Jag har svårt med minnet. Dessutom satt på spisen och glömt bort det flera ggr. Kastat flera kastruller. Jag är rädd över hela situationen och jag har ingen att prata ned. Jag vågar inte säga dessa saker till mins barn och min pappa jag vill inte att de ska vara oroliga. De har nog med sitt. Snälla vad ska jag göra? Mitt kropp har sagt ifrån och vill bara sova och gråta. Jobbet är tufft både psykiskt och fysiskt och minnet sviktar där med. Säger fel saker vid fel tillfälle oftare och oftare. Jag är rädd att jag ska bli mer glömsk. Hjälp please vad ska jag göra...

 • Avatar Stine 2019-05-24 18:40 (12 månader sen)

  Att säga eller skriva att vi som har depressioner eller på annat sätt har det mycket svårt, ska söka hjälp är som att säga till en fattig som är hungrig att ”bästa sättet är ju att äta näringsrikt och tillräckligt”
  För det finns inte hjälp att få.
  Psykiatrin är ett skämt i stora delar av landet.
  Vi blir helt enkelt avvisade eller ställda i två års kö. Eller får en kontaktperson som frågar ”hur mår du” en gång i månaden. Till vilken nytta?
  Det är förnedrande och gör det ju inte lättare att känna att det egna värdet är något att värna.

 • Avatar Christina Carnerö 2019-01-11 13:26 (17 månader sen)

  Har lidit av depressioner, troligen hela mitt liv. Ätit antidepressiva ca 45 år. Små försök till uppehåll fungerar inte. Jag har LIDIT och LIDER MYCKET.
  Har i ungdomen diagnostiserats med hormonrubbning. Denna + mediciner har ökat min vikt med ca 40 kg.
  Nu tänker jag ibland att jag får stå ut och hoppas på en snart kommande död. Självmordstankar har funnits många ggr men jag har blivit bevarad. Min kristna Tro gör att jag vet mej vara buren av Jesus, fast det känns olidligt ibland. Han led oändligt mkt mer än ngn människa och känner med mej mer än ngn annan. För varje dag närmar jag mej den stund då Han kommer och hämtar mej och då allt lidande utbyts mot onämnbart välbehag på alla sätt.
  Pga en mkt snäll och god make, "får" jag vara som jag är och han anpassar sej efter detta. Han är det absolut viktigaste på jorden för mej.
  Jag sover numera mkt av min tid. Är och har alltid varit trött eller outståligt trött.
  Jag har alltså inte mycket av tröst till någon av er, utom den om Tron som ju finns för alla. Ville ända dela med mej.
  Nu ännu mera än tidigare kanske, är min energilöshet en av de stora lidandena. Det är nästan inget som lockar mej och tex. det att gå ut och att motionera, det är oftast oöverstigligt för mej. Har heller aldrig känt mej uppiggad av ex. en promenad, vilket ju alltid sägs.
  Jag är mycket kreativ i mina tankar och jag är mer lagd åt det konstnärliga hållet än dess motsats. Därför har jag också många, många tankar om det jag skulle vilja göra; ofta sånt som skulle gripa in positivt i andra människors liv. Vid enstaka tillfällen har jag gjort ngt av det tänkta, men nu för tiden vågar jag inte ens försöka, pga min enorma trötthet. Denna tror jag består av både psykisk sådan och fysisk. Det hänger förstås ihop.

  Hej då och så mycket "lycka till" som möjligt, till er alla medvandrare!

 • Avatar Janne Löfgren 2018-08-9 22:51 (22 månader sen)

  Jag hamnade i en svår depression i smb med 2 stora ryggoperationer pga spinal stenos för 6 år sedan. Jag äter mkt medicin mot egentlig depression. Legat inne 2 ggr varav en gång på vårdintyg pga suicidal beteende. Är lite bättre nu men fortfarande med antidepressiv medicin. All smärta är kvar fast ännu ondare. Fått rullstol och snart elrullstol. Vårat förhållande vilar på en mkt skör tråd.

 • Avatar charbra@live.se 2018-08-9 14:11 (22 månader sen)

  Hej!

  Min son är 18 år och har nyligen tagit studenten. Han har under en längre period mer eller mindre isolerat sig socialt. Han umgås endast med sin flickvän lite sporadiskt men har inga vänner. Opererades nyligen i en axel och kör rehab för det. Han äter veganskt och avstår helt från alkohol sedan ett par år tillbaka. Han går till sängs ca 21. Sover till ca 07 . Går upp , gör rehab på gymet el hemma. Äter , kollar serier på datorn och går sedan till sängs. Varje dag likadant . Vardag som helg. Pendlar i humöret mellan "normalt"och sur/irriterad. Aldrig glad egentligen. Hur kan jag hjälpa honom? Nu ska också hans tjej iväg under 1 år vilket jag vet gör honom än mer ensam.

  Orolig mamma

 • Avatar Yvonne 2018-05-14 12:16 (2 år sen)

  Hej
  Nu ska ni få höra det senaste angående mitt mående. Som jag tidigare skrivit går på Vc på orten. Jag går även i samtalsterapi. Vilket är bra det har hjälpt mej en del. Men tar medicin när min ångest inte vill ge sej. Men nu har jag fått en ny läkare han är inte alls en bra läkare för mej????. Han har fått för sej att jag är en läkemedel beroende. Det kan jag väl hålla med om. Men vilket är värst i mitt fall? Han sätter in än den ena efter den andra. Tar bort medicin som hjälpt mej för att klara alla svåra situationer som jag exponerar mej för. Hur kan en läkare göra så? Han har även skrivit nedlåtande om mej i min journal. Nu är det hemskt för mej igen. Jag avskärmar mej från allt och alla. Så nu är jag nere i mörkret igen med oro plåga och sömnlöshet. Hur ska jag ta mej framåt när benen slås av mej numera. Har inte kraft och ork att ta mej fram längre.
  Som en som jag tidigare haft som läkare sa en gång. Psyke och smärta går ofta hand i hand. Någon som har varit med om detta? Tacksam för ett hjälpande ord.

 • Avatar Nikolakis 2018-02-26 18:43 (2 år sen)

  Hej

  Är en man på 50 som är gift och min fru medicinerar med zoloft sedan nästan 20 år tillbaka.

  Har väl hittat en hyfsad balans med medicinen men mår sämre under vinterhalvåret.

  Har varit lite upp och ner mellan oss under åren men har lyckats hålla ihop det ändå.

  Nu i januari så har hon tyvärr bet om skillsmässa och det kom som en blixy från klar himmel.

  Hon mådde bra under dagen men när jag kom hem på kvällen så smällde hon på med att hon vill skiljas.

  Hon har sag mycket och väldigt blandat och säger emot sig själv på mycket.

  Varken jag eller mina barn som är vuxna nu förstår inte henne och beslutet.

  Mina barn tycker att hon beter sig som en tonåring och gör uppror.

  Vi vet att hon inte mår bra men vet inte hur vi ska få henne att tänka rätt.

  Vi har varit gifta i 25 år och hon kastar bort alla åren i ett nafs och sätter sig före barnen i fråga om bostad som min dotter letar efter.

  Sätter sig själv före barnen i många frågor och de ha ledsnat och orkar inte mer,har gett upp.

  Jag klamrar mig kvar för jag vill inte ge upp för jag,vi känner inte igen henne.

  Bla många snabba beslut utan att tänka igenom saker.

  Nu har jag själv börjat må sämre och tämker i skrivande stund söka psykvård.

  Hur kan jag hjälpa min fru??

  Att få iväg henne,oss att prata med någon??

  Hon har pratat med psykolog tidigare och vid frågan om hon tagit upp allt från när hon var barn så svarde hon nej.

  Hon lever kvar i gamla saker och ältar dem,det är en av orsakerna hon nämt för skillsmässa.

  Snälla hjälp oss


Annons
Annons
Annons