Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

När ska jag söka hjälp för depression?

Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07

När ska jag söka hjälp för depression?
Annons

Om du har varit nedstämd under minst två veckor och har andra symtom på depression ska du kontakta vårdcentral alternativt psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Detsamma gäller om du tidigare har haft en depression och känner igen symtomen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning du vill i hela landet.

Om du är orolig för en deprimerad person som inte själv vill söka hjälp kan du ringa vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning eller kontakta sjukvårdsrådgivningen för att diskutera situationen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ensam 2021-02-24 19:36 (3 år sen)

  Hej alla ,ser hur ni skriver och jag känner i gen en hel del .. svårt är det att känna denna enorma tröttheten och håglösheten och ingen lust till något .. och så coronan på detta det gör ju inte saken bättre mera isolering ...
  Jag och mina barn som är vuxna har också psykisk ohälsa det är svårt att stötta de när man inte e 100% på topp själv mera 10% känns det som ..
  Jag tar en dag i sänder försöker se och hitta det som jag gillar att göra el får mig att må bra ..
  Gå tjatar alla om men om man hatar att gå vad gör man då?
  Förr dansade jag och det älskade jag verkligen men det gåt inte för jag har kronisk värk ”fibro” ..
  Det är svårt att hitta balans och rutiner i mitt liv ..
  Det är mera sjukdom arna som har överhand värk ångest somatiska sjukdommar osv ..det blir bara mera å mera ..
  Jag sitter i skiten ekonomin dålig ja inget e bra ..
  Vad gör man ?
  Vården ? Ja har väntat nu i 7 månader på att min dr på vpm ska skriva mitt läkarutlåtande så jag kan söka pension men hon har inte skrivit något ännu fast jag tryckt på ..
  Jag hoppas alla som skrivit här har fått lite ljus och bättre tillvaro kanske nu till våren ..

 • Avatar Kristina 2020-10-8 11:50 (4 år sen)

  Vad du än gör gå inte till psyk om du mår dåligt. Sök dig till funktionsmedicin istället.

 • Avatar Mona 2020-08-22 17:08 (4 år sen)

  Jag är så trött och håglös sedan flera veckor. Har inte varit ut eller träffat några människor mer än dom som leverererat livsmedel åt mig. Skulle kunna ringa folk men nu har det gått så långt så jag gruvar mig bara att lyfta telefonen. Vad skall jag göra ?

 • Avatar PA 2020-08-11 05:56 (4 år sen)

  Hur hittar man något ställe som verkligen förstår sig på hur man mår? Verkar som att skriva ut mediciner som fungerar dåligt är det enda dom kan. Ingen annan hjälp eller inte ens en återkoppling efter ett tag när man gått på någon medicin.

 • Avatar L 2020-07-5 20:57 (4 år sen)

  Tyvärr finns det varken hjälp eller förståelse för deprimerade i det svenska samhället idag.
  Är du sjuk får du sonika finna dig i ett livslångt lidande, bristfällig sjukvård, medicinering som inte fungerar och empatibefriade läkare samt ett lika empatibefriat arbetsliv. Jag förstår att många väljer den yttersta utvägen - att begå suicid - då vården är så undermålig

 • Avatar 2020-01-27 18:54 (4 år sen)

  Till Nikolakis. Jag känner igen mig själv på din fru. Jag har själv tagit medicin Zoloft om många år. Har funderat fram och tillbaka på vårt äktenskap. Mycke beror på min osäkerhet som person. Men nu har jag förstått att skilja sig kommer inte att lösa mig från min känsliga läggning.Jag vet också att alla är inte storm lyckliga, fast det kan se ut så. Hoppas det blir bättre för er.

 • Avatar 2020-01-27 18:47 (4 år sen)

  Svårt att veta vad man ska ta för medicin. Vilka är de senaste och har minsta biverkningar?

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-9 20:44 (5 år sen)

  Gå till en funktionsmedicinare istället för att ta symtomdämpande antidepressiva. Det är vad de flesta får i den offentliga vården dessutom med dålig uppföljning och utsättning. Samtal får få. Jag slängde bort ett decennium av mitt liv då jag trodde antidepressiva skulle hjälpa men blev bara biverkningsstinn. Problemen försvann efter några månader med kostomställning och andra livsstilsförändringar i samråd med en privatläkare i funktionsmedicin. Depressionen var ett symtom och inte orsaken som var läckande tarm!

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-9 13:02 (5 år sen)

  Jag har gått igenom mycket i mitt liv. Under uppväxten brydde sig inte mina föräldrar om mig. Jag blev utsatt för övergrepp av min styvfar i tidiga tonåren. Mamma kastade ut mig när jag var 18, hon pratade inte med mig utan bara körde över mig. Vi har nästan ingen kontakt efter många år. Jag fick vara den vuxna i familjen. Jag fick min första depression , när hon ’kastade’ ut mig. Det höll i i ett år. Jag har haft det bra i flera Pår emellanåt, men har svårt att lita på människor. Skilsmässa. De sista åren har jag blivit hånad o mobbad på min arbetsplats och bröts ner ordentligt. Närstående som gått bort, de enda jag kunnat prata med om allt jobbigt. Fått ekonomiska svårigheter och löneutmättning som resulterat i fler skulder, eftersom jag har extremt låg lön. Jag kan inte ge mina barn det jag vill. Helt utbränd på grund av jobbet och oro och ångest, extremt svårt med sömnen, de senaste åren. Jag kommer inte ur ekorrhjulet och stänger in mig när jag inte ör på jobbet. Skäms över min situation och misslyckade skitliv. Jag lever för att jag älskar mina barn. Utan dem skulle jag hoppa framför en bil. Jag gråter som en stucken gris oftare och oftare. Jag har svårt med minnet. Dessutom satt på spisen och glömt bort det flera ggr. Kastat flera kastruller. Jag är rädd över hela situationen och jag har ingen att prata ned. Jag vågar inte säga dessa saker till mins barn och min pappa jag vill inte att de ska vara oroliga. De har nog med sitt. Snälla vad ska jag göra? Mitt kropp har sagt ifrån och vill bara sova och gråta. Jobbet är tufft både psykiskt och fysiskt och minnet sviktar där med. Säger fel saker vid fel tillfälle oftare och oftare. Jag är rädd att jag ska bli mer glömsk. Hjälp please vad ska jag göra...

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-24 18:40 (5 år sen)

  Att säga eller skriva att vi som har depressioner eller på annat sätt har det mycket svårt, ska söka hjälp är som att säga till en fattig som är hungrig att ”bästa sättet är ju att äta näringsrikt och tillräckligt”
  För det finns inte hjälp att få.
  Psykiatrin är ett skämt i stora delar av landet.
  Vi blir helt enkelt avvisade eller ställda i två års kö. Eller får en kontaktperson som frågar ”hur mår du” en gång i månaden. Till vilken nytta?
  Det är förnedrande och gör det ju inte lättare att känna att det egna värdet är något att värna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.