Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Angelica har stressmage

Illamående och magknip fick Angelica Karlsson att besöka läkare. Hon gick därifrån med en diagnos som sa att värken berodde på stress.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

Angelica Karlsson, 27 år, bor i Lund och arbetar som socionom. För ungefär ett och ett halvt år sedan började hennes mage att ställa till med bekymmer.

- Jag märkte att jag mådde illa emellanåt och att jag fick enormt ont i magen vissa dagar, säger Angelica. Jag trodde först att det berodde på något jag ätit eller att jag kanske var allergisk. Men till slut blev min sambo så orolig att han beställde tid hos läkaren och släpade mig dit.

Läkaren gjorde en massa tester varav ingen visade på sjukdom. Då frågade han hur Angelicas liv såg ut och inom några minuter kunde han konstatera att hon led av stressmage.

- Jag hade tre jobb vid det tillfället, varav ett var ganska ostrukturerat och jag hade hela tiden en känsla av att jag gjorde ett dåligt jobb. De andra två jobben var bra, men eftersom jag inte kunde lägga ner min själ i något av dem så kändes det jämt som att jag borde göra lite mer på alla tre ställen, säger Angelica. Men jag skyller inte allt på jobben. Jag tror bara att arbetena var de utlösande faktorerna.

En deltidssjukskrivning i ett par månader, samtal, stresshanteringskurs och medicinering gjorde Angelicas mage och hennes tillstånd bättre.

Mår bättre idag

Angelica har gjort en del förändringar i sitt liv för att hon ska fortsätta att må bra. Hon har sagt upp sig från två av jobben och gick i samma veva upp till heltid på det kvarvarande. Angelica äter på regelbundna tider och försöker tänka på att äta nyttigt. Dessutom anser hon sig ha blivit bättre på att säga nej. Hon tackar inte längre ja till att göra saker på sin fritid som hon inte har lust med.

-Det viktigaste jag ändrat är att jag försöker stanna upp så fort jag känner att det rusar iväg, säger Angelica. Jag tar hjälp av min sambo, mina vänner, mina kollegor och min chef för att inte hamna i en ond spiral igen.

Då och då känner Angelica fortfarande av illamåendet som beror på att magsyran inte stannar kvar i magen. Dessutom får hon magknip om hon inte är ordentlig med maten. I dagsläget äter inte Angelica några mediciner, men vid akuta lägen tar hon en kur med medicin för att mildra de värsta besvären.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om stressyndrom på NetdoktorPro »
Annons
Annons
Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons