Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stressen blir som en drog


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

På vissa arbetsplatser borde cheferna förbjuda sina anställda att jobba övertid, men det är få företagsledare som klarar av det.

Inom forskningen har man länge konstaterat att skadlig stress förebyggs genom en rimlig arbetsbelastning och genom att den anställde ges goda möjligheter till att påverka det egna arbetet och till att utvecklas/lära nytt.

Men i de fria anställningsformer som finns idag kan en sådan "frihet" bli en källa till en ny typ av stress, berättar Anita von Scheele, före detta byrådirektör vid Arbetarskyddsstyrelsen, numera konsult i psykosociala arbetsmiljöfrågor.

Väljer att stressa

Men att bara skylla sin stress på chefen duger inte, betonar hon.

- Ansvaret för din egen hälsa ligger i första hand hos dig själv. Du ska säga ifrån om det blir för mycket, du ska gå till doktorn om du mår dåligt. Ingen tackar dig om du sliter ut dig - företaget anställer bara en vikarie!

Anita von Scheele menar att stressen blir som en slags narkotika för vissa människor. Kroppen vänjer sig vid de ämnen som frisätts vid stress, de ger något som kan jämföras vid berusning. Dessutom kan stressaren finna en viss njutning i att känna sig oumbärlig.

Var uppmärksam på hur du själv fungerar, men även på om någon kollega ständigt verkar gå på högvarv.

Annons
Annons

Bekämpa stressen - fem goda råd

- En skyddande faktor mot den skadliga stressen är att ha ett gott socialt stöd, ett nätverk. Men det är inte alltid kollegorna förmår stötta, alla har nog med att orka med sig själva. Gemensamma pauser ägnas åt att gnälla, det är vad man orkar med. Hon har lång erfarenhet av hur man undviker att brytas ned i en stressig arbetsmiljö. Hennes bästa råd är dessa:

  • Lista gärna dina för dagen viktigaste arbetsuppgifter, men planera realistiskt - lägg till tid för strul!
  • Jobba målmedvetet men lär dig att säga nej och prioritera bort (både på jobbet och hemma).Genom att säga ifrån kan du stoppa karusellen då det går för fort.
  • Ordna en vilodag i veckan ("det gjorde ju till och med Gud!", kommenterar Anita von Scheele). Många människor stressar minst lika mycket under helgen som under veckan.
  • Kosta på dig en hälsoundersökning regelbundet, helst varje år om du passerat 40-strecket.
  • Gör till en medveten strategi att göra någon en tjänst varje dag.

- Det sistnämnda är ett kanontips eftersom en av farorna med stress är att du blir okänslig för andra människors behov och känslor. Att hjälpa en kollega gör dessutom att du kopplar bort dina egna problem en stund, du får perspektiv på ditt eget arbete.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om stressyndrom på NetdoktorPro »
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.