Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kamp- och flykt och "spela död" - reaktioner i kroppen vid stress

Stress är en naturlig reaktion som svar på någonting som exempelvis upplevs som påfrestande, hotande eller upprörande. Stress kan yttra sig på många sätt och upplevs olika av olika personer. Vad som triggar en stressreaktion är individuellt, men kan vara allt från att hålla ett föredrag till problem på jobbet.

Annons

Vad händer i kroppen under stress?

Stress är kroppens sätt att förbereda sig för någon form av prestation. Generellt finns det tre reaktioner som svar på stress: kamp, flykt och ”spela död”-reaktionen.

Kamp- och flyktreaktionen

Kamp- och flyktreaktionen syftar till att frigöra energi, som kan krävas om strid eller flykt blir aktuellt. För att tillgängliggöra energin aktiveras det sympatiska nervsystemet vilket medför att:

  • pulsen går upp
  • stresshormoner frisätts
  • blodet omdirigeras till musklerna

”Spela död”-reaktionen

”Spela död”-reaktionen är motsatsen till kamp- och flyktreaktionen och aktiveras när stressnivåerna blir mycket höga. Hjärnan uppfattar att faran är för stor och att det inte finns någon chans med varken kamp eller flykt. Då aktiveras istället det parasympatiska nervsystemet och kroppen går ned i varv.

Annons
Annons

Denna typ av reaktion är vanlig och ger ofta:

  • svimningskänsla
  • illamående
  • trötthet

När är stress skadligt?

Trots att det är kroppens naturliga svar, så associeras ofta stress med negativa situationer och händelser. Stress kan, i lagom mängder, förhöja prestationsförmåga och ge mer energi. I för stora mängder, är däremot stress en hälsofara.

Återhämtning viktigt

Utan tillräcklig återhämtning, nedvarvning och sömn kan långa perioder av stress leda till bland annat förhöjt blodtryck, koncentrationssvårigheter och utmattningssyndrom.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.