Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Hur farligt är hasch?

Hej! Jag undrar hur farligt det egentligen är att röka hasch. Jag har å ena sidan hört att det kan ge psykoser och leda till schizofreni medan andra, speciellt människor från länder där drogpolicyn är en annan, å andra sidan har sagt att det egenligen inte är mer farligt än alkohol som berusningsmedel och att det inte kan leda till långvariga psykiska skador. Vad är egentligen sanningen? Mkt tacksam för svar!

Svar:

Tack för din fråga.
Min uppfattning är att cannabis är en farlig beroendeframkallande drog som man absolut inte skall använda. Det är sant att cannabis på kort sikt kan ge psykotiska symptom som i vissa fall kan utlösa latenta schizophrena psykoser (vilket ar ett kroniskt tillstånd). På längre sikt ger regelbundet bruk av cannabis långvariga skador i form av vad man kallar amotivationssyndrom (förlust av kraft, initiativ och vilja).
 
Alkohol (trots många andra skador) ger inte dessa allvarliga bieffekter. Antagligen är det rimligt att säga att många människor kan använda cannabis ibland som ett berusningsmedel utan att något särskilt inträffar utöver en akut berusning- dock kan man inte forutsäga vilka som drabbas av de allvarliga bieffekter som jag beskev ovan.
 
Mitt bestämda råd är därför att avstå.
 
Bästa hälsningar,
 
Lars Davidsson
Chefsöverläkare, Psykiatri

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons