Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Finns det en risk att jag ärver morfars schizofreni?

Hej. Min morfar hade troligtvis schizofreni eller någon liknande psykossjukdom. Han insjuknade år 2008, då han började uppvisa tecken på depression och började få vanföreställningar, som sedan blev allt värre. Han trodde att han blev strålad av utomjordningar så han la ugnsplåtar i täcket på kvällen när han skulle sova. Han trodde Säpo var ute efter honom och avlyssnade honom och att han var utsatt för någon typ av konspiration. Han var livrädd för röda bilar och varje gång han såg en röd bil trodde han att det var Säpo. Han led även av hörselhallucinationer. Det var mycket skrämmande! Han var som en helt annan person. Innan han blev sjuk så var han världens gladaste person, skojade mycket och var väldigt social. När han blev sjuk slöt han sig som en mussla, han ville inte ha kontakt med någon. Han ville inte ens prata med mig i telefonen. Det var som att någon annan hade tagit över morfars kropp.  

Så här höll det på, han åkte in och ut på psyk då han upprepade gånger försökt skada sig själv eller ta livet av sig. I mars 2011 avslutade han sitt liv och min värld rasade samman. Även min mamma har diverse vanföreställningar och har haft det i många år. Hon tror att folk är ute efter henne och att de ska ta hennes barn på natten, så hon vågar inte sova. Min fundering är om det finns en genetisk risk att jag kan drabbas av samma sjukdom som min morfar led av?

Skulle vara väldigt tacksam för svar. Med vänlig hälsning N.

Svar:

Du beskriver en sjukdomsutveckling med paranoida idéer och hallucinationer som helt förändrar en person. Det är så många anhöriga upplever det och kanske personen själv också med stark ångest och önskan att avsluta sitt liv. Det är svårt att ge några definitiva svar på risker. Generellt brukar vi säga att om en förälder har schizofreni är det ungefär 10 procents risk att ett barn utvecklar sjukdomen. Om en far- eller morförälder har schizofreni är det kanske 3-4 procent. Det är alltså ganska låga risker. Jag undrar också lite hur gammal din morfar var när han insjuknade. Den vanligaste åldern för insjuknande vid schizofreni är i 20-25-årsåldern. Den psykosbild man ser i 60-70 årsåldern med vanföreställningar kan vara kopplat till svår depression och demens och något annat, ofta med lägre genetisk risk.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons