Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Netdoktor bevakar | Patienträttigheter

Vår rapportering från Almedalsveckan

Netdoktor är självklart på plats under Almedalsveckan 2018. Här nedan kan du ta del av vår rapportering från Visby och ta del av seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-26

Nationellt vaccinationsprogram för äldre - när blir det verklighet?

Sverige har idag ett barnvaccinationsprogram som har uppvisat goda resultat. Även personer över 65 år har sämre immunförsvar och löper högre risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. Trots det saknas ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Vad kommer det sig?

LÄS ARTIKELN: Vaccinationsprogram för äldre dröjer: ”Det finns en åldersdiskriminering”

Mörkertalet kring njursvikt

Vi besöker mötesplatsen och debatten som berör kronisk njursvikt. Av de 560 000 drabbade i Sverige uppskattas majoriteten vara ovetande om sin sjukdom. Vilka ligger i riskzonen?

LÄS ARTIKELN: Nedsatt njurfunktion vanligare än diabetes

Svensk blodcancervård ligger efter

Framgångsrika behandlingar med nya läkemedel gör att fler överlever blod- och blodcancersjukdomar. Men i Sverige går införandet av dessa behandlingar trögt. Detta diskuteras i en debatt.

LÄS ARTIKELN: Blodcancerpatienter dör i väntan på behandling

Akut strokevård – fler liv kan räddas

Vid akut strokevård är tillgången till mekanisk trombektomi ojämlik. Men regional samverkan och gemensamt styrda resurser kan rädda liv.

LÄS ARTIKELN:  Så kan fler strokepatienter räddas

I jakten på jämlik diabetesvård

Det handlar om en diabetesvård som möter alla, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet. Hur ska vården och politiken tillsammans nå dit?

LÄS ARTIKELN: Stora utmaningar i svensk diabetesvård 

Fetma– den bortglömda folksjukdomen

Fetmaepidemin ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt erbjuds allt färre den mest effektiva behandlingen. Styr fördomar eller okunskap vårdens beslut?

LÄS ARTIKELN: Allt färre erbjuds den mest effektiva behandlingen mot fetma

Diagnos flera år för sent

I snitt tar det 3,5 år att få diagnosen psoriasisartrit, visar en stor patientundersökning från Netdoktor. Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet har flera förslag på hur vården kan bli effektivare. Är politiken och professionen redo att lyssna? Och vad har de för analys av varför förslagen inte genomförs?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

LÄS ARTIKELN OCH SE FILMEN:  Psoriasisartrit - en komplex sjukdom

Frustrationen hos kroniskt sjuka

Vardagen för en kroniskt sjuk innebär att kämpa för att få rätt vård. Dessa patienter upplever ofta stor frustration. Men borde det inte gå att organisera vården på ett annat sätt?

LÄS ARTIKELN OCH SE FILMEN: Överläkaren: Risken för felbehandling minskar med fast läkare

Sjukdomen som för kvinnor bort från arbetsmarknaden

Var tionde kvinna i Sverige drabbas av underfunktion i sköldkörteln. Denna växande folksjukdom har lett till 45 000 sjukskrivningar. Men med rätt vård skulle dessa kvinnor få tillbaka sin hälsa och kunna arbeta.

LÄS ARTIKELN OCH SE FILMEN: Forskare: Utvecklingen inom sköldkörtelvården har stannat av

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.