Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överläkaren: Risken för felbehandling minskar med fast läkare

Patienter som drabbas av sjukdomar där flera olika vårdnivåer och specialiteter är inblandade upplever ofta stor frustration. För patienter med psoriasis blir det tydligt hur dagens vårdorganisation inte lyckas möta patienternas behov.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-07-12

Överläkaren: Risken för felbehandling minskar med fast läkare
Annons

Under ett seminarium i Almedalen sattes fokus på just patienter med psoriasis och hur de upplever svensk sjukvård. En film med patienters berättelser om hur vården upplevs spelas upp direkt efter att seminariet öppnats.

”Jag har haft psoriasis i 25 år och gått på ljusbehandling sedan dess. Jag har dessutom tre andra sjukdomar men har inte fått någon som helst information om att de kan härledas till min psoriasissjukdom”, berättar patienten Lars i videoklippet.

Att det finns ett samband mellan psoriasis och samsjuklighet hade Lars nyligen fått reda på, trots att han haft psoriasis i över 25 års tid.

Annons
Annons

– Det är väldigt olyckligt för både patienten och för doktorn. Doktorn vill ju hjälpa patienten. Tyvärr är det de senaste 15 åren vi haft kunskap om den här samsjukligheten. Ögon, tarm och hjärtsjukdomar som ju kan vara vanliga för patienter med psoriasis. Det är kunskap som vi inte haft så hemskt länge, säger överläkare Birgitta Stymne, en av paneldeltagarna under seminariet. 

 

Här får paneldeltagarna svara på frågan om svensk psoriasisvård är omodern eller inte? Se klippet:

Möter frustrerade psoriasispatienter

Marina Tuutma, ordförande i svenska distriktsläkarföreningen berättar att hon dagligen möter patienter och deras frustration.

– Det saknas ett helhetsperspektiv i svensk sjukvård. Det är viktigt att patienterna har en och samma läkare som tar helhetsansvaret. Patienterna behöver en fast läkare och en fast vårdkontakt att komma tillbaka till.

Marie Morell (M), oppositionsråd Östergötland delar till viss del Marina Tuutmas uppfattning, men menar att vården inte kan vara beroende av enskilda patienter.  När hon för fram frågan om fast vårdkontakt så skakar läkarna i region Östergötland på huvudet, menar hon. 

– De menar att de redan jobbar så. Vi har i politiken inte ställt krav, bekymret är att vi har brist på doktorer och därmed inte kan få en fast läkare. Jag är självklart för en fast läkare men vi kan inte ha ett system som är beroende av enskilda individer. Därför måste vi stärka systemet och att vi faktiskt följer patienten mycket tydligare.

”En fast läkare hade inte ordinerat ljusbehandling gång på gång”

Vikten av fast läkarkontakt är återkommande under debatten. Överläkare Birgitta Stymne förvånar sig fortfarande över hur patienten i filmen kunnat få ljusbehandling under så lång tid. En behandling som uppenbarligen inte fungerade för den här patienten.

– Hade patienten haft en fast läkare hade inte samma läkare ordinerat ljusbehandling gång på gång.  En behandling som inte fungerar för en patient är en farlig behandling för patienten, säger hon.

– Felbehandlade och underbehandlade patienter är vanligare än vi tror. Det behövs mer samtal med sin doktor men då finns det inga förutsättningar för det. Tydligare behandlingsmål vill vi se mer av och se mindre av egen remisser. Det vore bättre om sjukvården faktiskt fungerar, avslutar Tina Norgren ordförande för Psoriasisförbundet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-07-18 12:38 (6 år sen)

    Instämmer verkligen att det är ett stort problem att vården ständigt bytterläkaren för patienter, -detta leder till att fel diagnoser och mer oansvar, de har inte koll vad man tog upp förre besöket, 90% läser inte tidigare journaler på patienter, utan säger bara berätta kort....
    Har själv fått erfara detta. Hoppas det blir en lösning. Många läkare undankommet anvar på detta viset, de bollar med patienter bara, kräver rättning omgående..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.