Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccinationsprogram för äldre dröjer: ”Det finns en åldersdiskriminering”

Personer över 65 år löper större risk att drabbas av komplikationer vid sjukdom, precis som barn. Trots detta verkar det ta lång tid att införa ett vaccinationsprogram som omfattar influensa och pneumokocker för äldre.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-03

Vaccinationsprogram för äldre dröjer: ”Det finns en åldersdiskriminering”
Annons

– Det är en samhällsinvestering att satsa på förebyggande prevention. Trots det är prevention för äldre är en bristvara. Flera myndigheter har sagt att de måste införas ett vaccinationsprogram för riskgrupper men det pågår fortfarande utredningar. Samtidigt finns det evidens, så vad väntar de på? säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, under ett seminarium i Almedalen.

Influensa och pneumokocker (En streptokockbakterie som ger lunginflammation) är två av de infektioner som kan bli aktuella för ett nationellt vaccinationsprogram. Dessutom diskuterar man om vaccination för bältros ska ingå.

– Vi måste förebygga sjukdomar och ohälsa. Folk dör i de här infektionerna. Folkhälsomyndigheten borde ha blivit lyssnad till tidigare då de redan har räknat ut att äldrevaccination är effektivt. Men det finns en åldersdiskriminering, säger Barbro Westerholm, legitimerad läkare och riksdagsledamot, socialutskottet (L).

Annons
Annons

– Jag håller med. Vaccin är viktigt om vi ska klara de ökade antalet äldre, säger Eva Olofsson, oppositionsråd Västra Götalandsregionen (V).

”Det handlar om att minska trycket på sjukvården”

Skyddet mot vissa sjukdomar ligger dessutom under Världshälsoorganisationens (WHO) målsättning om 75 procent, det menar bland annat Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO.

Så för att öka täckningsgraden är det viktigt att införa ett vaccinationsprogram, menar hon.

– Men sedan måste även landstingen bli bättre på att informera om värdet av att vaccinera sig, säger Christina Tallberg.

Annons
Annons

73 procent av SPF Seniorernas medlemmar tycker att ett vaccinationsprogram borde införas, Sifo-undersökning. Men frågan är om siffran hade varit högre om kunskapen om vaccination ökade?

–  Man måste gå in proaktivt från sjukvården och uppmuntra till vaccination. Det handlar om att minska trycket på sjukvården genom att förhindra att sjukdom uppkommer, säger Birgitta Wikman Erlandson, ordförande för LIF vaccin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Barbro 2021-06-11 08:51 (3 år sen)

  Hur länge kan bältros-nervsmärtor pågå? Make har lidit nu i 3 år och orkar inte mer. Finns möjlighet att prova det nya plåster som skrivits om? Kan ett vaccin hjälpa nu edter 3 år? Förtvuvlad anhörig!

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-25 16:27 (5 år sen)

  Varför tvekar man då det gäller vaccination mot bältros? Då jag frågade på min vårdcentral fick jag svaret att vaccination ger man bara till dem som haft upprepade insjukningar av bältros. Jag trodde att man stärkte sitt skydd om man blev sjuk och att det var störst risk för övriga. Finns det biverkningar av vaccinet som gör att man tvekar till allmän rekommendation? / Eva

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-6 12:57 (6 år sen)

  Min erfarenhet av lunginflammationsvaccin är denna.Blir 85 i aug.När den startade,längesen' fick man en liten folder,där man antecknade när man tog sådan spruta.Vart tredje år! O i samband med den årliga influensavaccinationen.För ngr år sedan fick man veta att det var bortlagt ! ? Så i höstas står det igen att man bör ta' den om man är gammal.På min VC fanns inget sådant vaccin,när jag tog influensa-sprutan?
  Frågade på flera apotek som gav influensavacc.Inget hade den mot lunginflammation.O de flesta apoteken kände överhuvudtaget inte till den!!! Det här är numera ett typiskt exempel på sjukvården i Sverige numera. Det är nästan en risk att gå till VC,hur sjuk man än är ställs ALDRIG numera en DIAGNOS,man får bara ett preparat på måfå.
  Jag anser att läkarna numera kan Googla men inte ens försöka ställa en diagnos.Det mesta får man själv föreslå! Utan läkarutbildning.Trist!! Stackars barn,barnbarn o vidare.
  Ingen bryr sig verkar det som. Tyvärr måste jag säga,"det VAR bättre förr". Då gav man ingen medicin utan diagnos,NU ger man alltid medicin utan diagnos.Går det så går det! O det gör det ju! ???? Stå På Er,bli den som ändrar på detta.Värt ett Nobelpris,minst????


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.