Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Netdoktor i Almedalen

Netdoktor rapporterar från Almedalen. Här kommer ni att hitta all Netdoktors bevakning från Visby och Almedalsveckan.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-07-05

Netdoktor i Almedalen

Revolution inom diabetesvården

Forskarna identifierar allt fler gener för typ 2-diabetes, en sjukdom som påverkar hela kroppen och individanpassad vård blir allt viktigare. De nationella riktlinjerna försvårar dock situationen då de uppdateras allt för sällan, menar debattpanelen under ett seminarium vid Lund universitets monter.

Läs mer om det här

Vård i hemmet gav KOL-patienterna ökad livskvalitet

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kommer sällan ensam och man talar om multisjukdom. Något som tär på patienterna liksom sjukvården och i Almedalen råder konsensus: Det måste ske en kulturförändring.

Läs mer om det här

Framtidens IBD vård – gör patienten till en del av vårdteamet

Patientföreträdare höjer rösten. Unikt för i år är den stora mängden seminarium om patientcentrerad vård och alla är de överens – gör patienten delaktig i sin vård och behandling.

Läs mer om det här

Rätten till skydd mot HPV

På senare år har det pågått en debatt om huruvida pojkar också ska vaccineras mot HPV då HPV är sammankopplat med flera cancerformer men också för att effektivare kunna minska smittan. I Almedalen höjdes flera röster för att även inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet mot HPV.

Läs mer om det här

Strokevården står inför ett paradigmskifte

Strokevården kan stå inför ett paradigmskifte. En ny behandlingsmetod för patienter med ischemisk stroke har i fem randomiserade studier visat sig vara väldigt effektiv. Och så sent som i förra veckan gick Tanvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV ut med att behandlingen är både kostnadseffektiv och kostnadsbesparande. Med hjälp av metoden, så kallad trombektomi, kan betydligt fler patienter klara sig utan större handikapp om proppen tas bort med ett instrument i hjärnan.

Läs mer om det här

Patientansvarig läkare i alla lägen

Psoriasis är kanske inte den första tanken man slås av när en patient kommer in med endast ledbesvär. Samtidigt är en tidig diagnos mycket angelägen för att tillståndet inte ska förvärras och i värsta fall bli akut, menar Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet, som uppmanar sina kollegor att vara uppmärksamma.

Läs mer om det här

Patientdata inför läkarbesöket

Vårdköerna blir allt längre och hårdast drabbas de kroniskt sjuka. På hudklinikerna prioriteras hudtumörer och psoriasispatienterna halkar hela tiden längre ned på väntelistan. Så kallade webbtester kan vara till hjälp.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs mer om det här

Nyckeln till patientcentrerad vård - släpp in patienten!

En liten patientgrupp står för majoriteten av sjukvårdskostnaderna. Det är kroniskt sjuka som står för 85 procent av alla sjukvårdskostnader. Orsakerna är bland annat brist på gemensamt journalsystem, överfulla akutmottagningar och avsaknad av behandlingsplan.

Patientföreträdare är överens: Nyckeln till patientcentrerad vård - släpp in patienten!

Läs mer om det här

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.