Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nedsatt njurfunktion vanligare än diabetes

Nedsatt njurfunktion är vanligare än vår tids största folksjukdom, diabetes. Omkring en miljon svenskar beräknas ha nedsatt njurfunktion, men sjukdomen är extremt underdiagnostiserad.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-07-04

Nedsatt njurfunktion vanligare än diabetes
Annons

– Det är därför tidig upptäckt är viktigt, säger Sara Norman, ordförande i Njurförbundet.

För tredje året i rad är Njurförbundet i Almedalen. Från sitt tält erbjuder de allmänheten att kolla blodtrycket och lämna urinprov. Två enkla medel som direkt kan påvisa hur dina njurar mår.

– Blodtrycket och urinprov har ett samband med njurarna på två sätt. Om du går med högt blodtryck, obehandlat, under lång tid så kan du förstöra njurarna. Det är också så att njurarna hjälper till att reglera blodtrycket. Njursvikt i sig kan alltså orsaka högt blodtryck. Att mäta blodtrycket är indikator på hur njurarna mår, det är därför bra att upptäcka högt blodtryck i tid så att man kan sätta i behandling och spara på njurarna, säger Sara Norman.

Annons
Annons

En sjuksköterska på plats kollar blodtryck på förbipasserade och de som vill får även lämna urinprov i en liten kopp.

Många märker inte att njurfunktionen är nedsattImage from iOS 3

– Många går med nedsatt njurfunktion utan att veta om det. Man märker inte av det, eftersom man inte får symtom först det har gått väldigt långt. Njursvikt delas in i fem olika stadier och när du först börjar få symtom så som klåda på kroppen, illamående, trött eller huvudvärk. Då har det ofta gått så långt att det inte går att göra något åt det. Då är det dialys eller transplantation som gäller, säger Sara Norman.

Men upptäcks nedsatt njurfunktion i tid, genom att man exempelvis upptäcker att man har högt blodtryck eller läcker protein i urinen då kan man sätta in behandling och då slippa dialys eller transplantation eller skjuta den på framtiden.

Väldigt många förbipasserade är intresserade och låter gärna Njurförbundets medarbetare ta blodtrycket.

Annons
Annons

– Vi har upptäckt ett par fall varje dag. Så det känns som att det är ett jätteviktigt arbete vi gör, säger Sara Norman.

Vad gör njurarna?

 Man skulle kunna säga att njurarna är kroppens reningsverk som renar blodet från slaggprodukter. Slaggprodukterna lämnar sedan kroppen via urinen som man kissar ut.

De har dessutom andra viktiga uppgifter som att: reglera kroppens salt- och vätskebalans samt reglera blodets surhetsgrad.  De tillverkar också hormon som hjälper till att bilda röda blodkroppar, reglera blodtrycker och som gör att tunntarmen ska kunna ta upp kalcium.

Vad är nedsatt njurfunktion?

När funktionen i njurarna är nedsatt är de sämre på att filtrera bort slaggprodukter och på att reglera vätskenivån i kroppen.

Man kan få både akut eller kronisk njursvikt. Vid kronisk försämras funktionen långsamt, vid akut utvecklas den långsammare. Den vanligaste formen är kronisk (enligt njurförbundet lever omkring 560 000 svenskar med kronisk njursvikt).

Riskfaktorer är: hög ålder, diabetes, högt blodtryck, övervikt, åderförkalkning och hjärt- kärlsjukdomar.

Källa: Njurförbundet och Cancerfonden

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lilian 2020-07-12 15:33 (4 år sen)

  Kissar mycket ibland svårt för hålla urinen får ha binda Jag har Diabetes 2

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-5 09:01 (5 år sen)

  Har en kronisk njursjukdom som dignosterades 2014.
  Medicineras med Candesartan Hydrachlorothiazide 16mg/12,5mg.
  När trycket är 130/80 är vilopulsen 100
  När trycket är 140/95 är vilopulsen 75
  Vad beror det på??
  MVH.Anders

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-29 19:27 (5 år sen)

  Jag blir snart 80år och håller på att jogga 6 km nästan dagligen, men märker att min ben inte riktigt hänger med i uppförs-backarna, jag får "mjölksyra".
  Jag har idag varit hos Dr och kollat mina tagna prover och ser att jag har en nedsatt njurfunktion, kan detta inverka på mitt problem?
  Testresultat U-Albumin 55 mg /l (<20)
  U-Alb/Krea morgon 5,2 (<3,0)

  Pt-eGFR(Krea)relativ 55 (>60)
  Alla övriga resultat håller sig inom gränsvärdena.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-19 18:57 (5 år sen)

  Min dotter har haft trängningar, blod i urin sveda mm. Har varit på kontroll för 3 mån sedan ultraljud på njurarna och urinrör. Hittade inget, ska på återbesök i sep. Nu läser jag om symtomer som kroppen kliar, trötthet illamående. Allt detta har kommit efter besöket i maj. Min fråga är ska vi vara oroliga, hon har haft trängningar 3 ggr och blod i ruiner 1 gång efter detta...

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-23 04:42 (5 år sen)

  Var hos läkaren tog standardprovet, alla var bra utan gfr kreatinin, 60 skall det vara hade 73 läser att man har njursvikt då, jag har inte märkt eller märker något, går upp på natten och kissar, blodtrycket ok, vid nervositet stress är det lite högt ibland.Läk skulle skicka remiss vart hon nu sa glömt, prata nåt om autoemun sjukdom????tacksam för svar .

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-5 11:37 (5 år sen)

  När min man sover, så ibland luktar det kisslukt i sovrummet, han har inte kissat på sig. Vad beror detta på?

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-20 02:25 (6 år sen)

  Vet bara att jag kissar då mycket o ofta - har opererat ett band för ett tiotal år sedan för inkontigendproblem opererat bort livmodern kollat med ultraljud 2015 men bandet satt kvar fick remiss till urolog men det fanns inga tider så jag har dessa besvär ännu Ganska kasst att inte få en tid på SS på flera år- vi har inga urologer?? Anser att VC Eriksberg skiter i sina patienter!

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-18 13:54 (6 år sen)

  Jag ha njursvikt mitt keratinen liggar på 197 och grf på 20 njur medicine anse det år normal kan jag för en förklarning

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-7 15:21 (6 år sen)

  Artikeln är bra och jag fick bekräftelse att mina njurar mår inte så bra men det är svart att övertala läkaren.Jag måste kämpa igen.

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-7 16:22 (6 år sen)

  Tack för hjälpen, har koontroll


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.