Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 

Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 

Kan diabetes botas och hur många typer av sjukdomen finns det? Här är svaret på fem vanliga frågor om diabetes.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Hur många olika typer av diabetes finns det?  

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, främst typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Men det finns också andra former av diabetes.  

Diabetes typ 1 kallades tidigare för insulinberoende diabetes. Denna diabetesform drabbar oftast barn och yngre vuxna, men kan förekomma i alla åldrar. Vanligast är att man insjuknar i tidiga tonåren. 

Diabetes typ 2 kallades tidigare för åldersdiabetes och är en välfärdssjukdom som oftast har sin grund i övervikt och ett för högt kaloriintag i kombination med ett stillasittande liv. 

Graviditetsdiabetes uppstår under graviditeten, men försvinner oftast efter förlossningen.  

Sekundär diabetes betyder att sjukdomen orsakas av en annan sjukdom. Den kan uppstå efter en inflammation i bukspottkörteln och i samband med vissa medicinska behandlingar. 

LÄS MER: Diabetes hos barn (diabetes typ 1)

Annons
Annons

Vad är skillnaden mellan typ 1 och typ 2? 

Cellerna i vår kropp får energi från socker (glukos) i blodet. Men för att kunna ta upp sockret behövs hormonet insulin.
  

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin och därför måste man tillföra insulin via injektioner, samt ändra matvanor och motionera. 

Vid typ 2-diabetes är cellernas känslighet för insulin minskad (insulinresistens). Detta leder till en förhöjd halt av socker i blodet. Och på sikt minskar också själva produktionen av insulin, vilket alltså höjer blodsockerhalten ytterligare. Behandlingen vid typ 2-diabetes består framförallt av att man ska lägga om sina kostvanor för att gå ned i vikt och motionera. Går man ned i vikt kan den egna insulinproduktionen räcka till igen och vid fysisk aktivitet ökar känsligheten för insulinet.  Men man kan också behöva ta blodsockersänkande tabletter eller insulininjektioner.  

Vilken diabetes typ är vanligast? 

Typ 2-diabetes är i särklass den vanligaste typen av sjukdomen och står för 85 procent av all diabetes. I Sverige lever drygt 450 000 personer med sjukdomen, vilket är cirka fyra till fem procent av befolkningen. 

Runt 50 000 människor i Sverige har typ 1-diabetes. 

Vilka är symtomen vid diabetes?  

Vanliga symtom vid diabetes: 

 • Törst 
 • Stora urinmängder 
 • Trötthet 
 • Nedsatt aptit och viktminskning 
 • Klåda i underlivet 
 • Infektioner 
 • Dessa symtom ses hos både diabetes typ 1 och typ 2. 

Hos patienter med typ 1-diebetes utvecklas dock symtomen under en mycket kortare period än vid diabetes typ-2.  

Kan diabetes botas? 

I dagsläget går det inte att bota typ 1-diabetes eller typ 2-diabetes.  Däremot kan patienter med typ 2-diabetes hålla blodsockret på en normal nivå om de ändrar sina levnadsvanor genom bättre kost, fysisk aktivitet och minskad stress. 

Annons
Annons

Lär dig mer om typ 2-diabetes

Vill du lära dig mer om typ 2-diabetes? Då ska du ta del av utbildningen på Diabetes-kollen. Där lär du dig mer om sjukdomen och dess behandlingar, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Lycka till!

Gå till utbildningen: Har du koll på typ 2-diabetes? 
 

  Källor

 • Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se
 • Diabetes-kollen - https://www.netdoktor.se/upplysningskampanjer/diabetes-kollen/

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ella Birgitta Larsson 2018-04-11 15:30 (7 månader sen)

  Jag hittar inget om insulinkänning Varför får jag det och vill gärna förhindra detta bla skakningar stoppar det med mjölk och grovt bröd med ost Hittar ingen förklaring

 • Elina webb ljusare
  Elina Mattsson 2018-05-17 11:19 (6 månader sen)

  Hej Ella! Du kan läsa mer om insulinkänning/Hypoglykemi (lågt blodsocker) här: https://www.netdoktor.se/diabetes/sjukdomar/hypoglykemi-lagt-blodsocker/

 • Avatar Elin 2018-09-4 10:29 (2 månader sen)

  Hej! Är det bra o ha 6,7 i blodsockervärde på morronen innan frukost? Hade inte ätit sedan ca halv 8 kvällen innan..

  blir lätt darrig o yr o är ofta små hungrig på dagen.. Hade 4,0 häromdagen på förmiddan o var då väldigt darrig. Åt två smörgåsar o efter 30 min va blodsockret 9,6.. är det bra?

  Hälsningar Elin

 • Avatar Elin 2018-09-4 10:46 (2 månader sen)

  Hej! Är det bra o ha 6,7 i blodsockervärde på morronen innan frukost? Hade inte ätit sedan ca halv 8 kvällen innan..

  blir lätt darrig o yr o är ofta små hungrig på dagen.. Hade 4,0 häromdagen på förmiddan o var då väldigt darrig. Åt två smörgåsar o efter 30 min va blodsockret 9,6.. är det bra?

  Hälsningar Elin

 • Avatar Elina Mattsson 2018-10-3 10:41 (44 dagar sen)

  Hej Elin! Den 14 nov (på diabetesdagen) kommer Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, chatta med er läsare om diabetes. Vi kommer skicka ut mer info om chatten lite längre fram, så håll utkik. Då kan du ställa din fråga till henne. Allt gott! / Elina Mattsson, redaktör.


Annons
Annons