Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Därför får man högt blodsocker vid typ 2-diabetes och prediabetes

Vid typ 2-diabetes och prediabetes har man onormalt höga blodsockervärden, vilket betyder att man har onormalt höga mängder med socker (glukos) i blodet. Att ha för högt blodsocker under lång tid kan i sin tur leda till skador på nerver och blodkärl. 


Publicerad den: 2023-03-27

Annons

Glukos (socker) är bränsle för kroppens celler. Det behövs helt enkelt för att kroppen ska fungera. För att cellerna ska kunna ta upp glukos behövs insulin. Om produktionen av insulin är rubbad, kan inte heller cellerna ta upp glukos normalt. Det gör att mycket glukos blir kvar i blodet, vilket leder till högt blodsocker.  

Mat omvandlas till glukos

För att kroppen ska fungera behöver den energi och det får vi från maten vi äter. När vi ätit sätter matspjälkningsprocessen igång och mycket av den mat vi stoppat i oss omvandlas då till glukos (sockerart). Det sker genom nedbrytning i tarmen och omvandling i levern. 

Glukosen transporteras runt i blodet

Glukosen hamnar sedan i blodomloppet och transporteras till kroppens alla organ och vävnader. Där används glukosen som bränsle av kroppens celler. Överskottet av glukos lagras i musklerna och levern i form av glykogen, som vid behov kan omvandlas till glukos.

Annons
Annons

Insulin är nyckeln in till cellerna

Kroppens celler kan  inte ta upp glukos på egen hand, utan måste ta hjälp av hormonet insulin som tillverkas i bukspottkörteln. Insulin är som en nyckel som gör att glukos kan komma in i cellerna. När glukos strömmar in i cellerna sjunker glukosnivån i blodet.

När insulinet har sämre effekt

Hos personer med diabetes fungerar inte den här processen som den ska. Om man har typ 2-diabetes betyder det att bukspottkörteln inte tillverkar tillräckligt med insulin och/eller att cellerna inte reagerar lika bra på insulinet. Därför släpps inte tillräckligt med glukos in i cellerna. När insulinet har sämre effekt än normalt kallas det för insulinresistens.

Dessa problem resulterar i att kroppens celler inte släpper in glukosen, och det blir då för mycket glukos i blodet. För mycket glukos i blodet kan på längre sikt ge allvarliga skador på blodkärl och nerver.

Vad är skillnaden på prediabetes och typ 2-diabetes?

Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes. Det betyder att man har ett onormalt högt blodsockervärde, men inte så högt att man klassar det som typ 2-diabetes. Prediabetes behöver inte betyda att man kommer få typ 2-diabetes. Med förändrade levnadsvanor (exempelvis hälsosam kost och fysisk aktivitet) kan man fördröja eller förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes.

Annons
Annons

Kroppens skadas av högt blodsocker

Om man har för höga blodsockernivåer under lång tid kommer både små och stora blodkärl skadas och förändras. Det kan i sin tur leda till många olika problem och skador i kroppen.  

Skadorna går dessutom oftast inte att göra något åt i efterhand och det är därför viktigt att istället förebygga att skadorna uppstår, vilket man kan göra genom att få kontroll på blodsockernivåerna. Det går att göra genom att äta en hälsosam kost, vara fysisk aktiv och använda sig av diabetesläkemedel.  

Lär dig mer om komplikationer vid typ 2-diabetes

I Netdoktors låsta del Aktiv Patient kan man gå en kostnadsfri utbildning om komplikationer vid typ 2-diabetes. I utbildningen får du lära dig mer om vilka skador högt blodsocker kan ge och vad man själv kan göra för att undvika dessa skador. För att ta del av utbildningen loggar du enkelt in med ditt bankID i Aktiv patient. Klicka här för att läsa mer!

 

  Källor

 • Nationella riktlinjer för diabetesvård (Socialstyrelsen), Medibas, Livsmedelsverket, Kost vid diabetes (Socialstyrelsen), Folkhälsomyndigheten, FYSS och Storstockholms Diabetesförening.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Yvonne 2023-06-16 22:02 (11 månader sen)

  Jag tog mitt blodsocker.efter jag ätit frukost, värde 7.0 är det högt?

 • Avatar Anita 2023-04-3 13:53 (14 månader sen)

  Vilka skador får man av för högt blodsocker?

 • Avatar Inger 2023-04-1 11:21 (14 månader sen)

  Jag har diabetes 2 och prediabetes. Jag sköter detta med kost och motion. Är strikt med maten, är ej överviktig. HbA1c ligger bra och övriga prover på njurar, lever etc helt normalt. Är detta OK eller bör jag använda diabetesmedicin.? Tacksam för svar!

 • Avatar Hans L 2023-03-30 12:58 (14 månader sen)

  Vad räknas som normalt eller bra blodsocker ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.