
Känner du en diabetiker? Då bör du veta detta
Är du anhörig, kollega eller vän till någon som har diabetes? Då är det bra att veta hur man kan hjälpa till om hen har insulinkänning (för låga blodsockervärden) och själv inte märker av det. Känner inte personen tecknen själv kan känningen gå över till insulinkoma.
De flesta som lever med diabetes känner igen tecknen på när blodsockret är på väg att sjunka för lågt och hinner därför själva äta något sött för att få sockerhalten att stiga. Men vissa personer saknar dock varningssignalerna och insulinkänningen kan då snart gå över till ren livsfara. Därför är det viktigt att familjen, vännerna och arbetskamraterna lär känna symtomen och vet vad de ska göra om man märker att allt inte står rätt till.
LÄS MER: Hypoglykemi (lågt blodsocker)
Varför får man insulinkänning?
Om man som diabetiker behandlas med insulin, eller vissa typer av blodsockersänkande tabletter kan man i vissa situationer riskera att få blodsockerfall (insulinkänning eller hypoglykemi).
Detta kan till exempel hända om man tagit sin normala dos medicin, men ätit för lite eller om det gått för lång tid mellan måltiderna och/eller om man varit mer fysiskt aktiv än vanligt. Insulindosen eller tablettmedicineringen bli då alltså felaktig (för hög). Dock kan det ibland vara svårt för en person med diabetes att själv inse att en insulinkänning är på väg. Därför är det också viktigt att familjemedlemmar, vänner och kollegor känner till symtomen och vet vad de ska göra när det händer.
Symtom vid insulinkänning
- Blir lättirriterad/aggressiv
- Svettas
- Darrar
- Har hjärtklappning
- Blir blek
- Har svårt att koncentrera sig och fatta beslut
- Går blodsockret ner ytterligare kan personen få kramper och bli medvetslös - vilket är ett livshotande tillstånd.
Detta kan du göra för att hjälpa
- Fråga om personen har diabetes
- Ge personen något att äta eller dricka som innehåller socker som till exempel druvsocker, godis, honung, frukt, saft eller läsk (inte light läsk, det innehåller inget socker). Ge absolut inte insulin.
Ring 112 - Om personen är medvetslös ska hen läggas i framstupa sidoläge i väntan på ambulans. Om personen har kramper - lägg hen då i framstupa sidoläge och försök hålla andningsvägarna fria.
Lär dig mer om typ 2-diabetes
Vill du lära dig mer om typ 2-diabetes? Då ska du ta del av utbildningen på Diabetes-kollen. Där lär du dig mer om sjukdomen och dess behandlingar, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Lycka till!
Gå till utbildningen: Har du koll på typ 2-diabetes?
- Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se/
Källor
-
Olika typer av diabetes
Diabetes är en folksjukdom, där blodets innehåll av socker (glukos) är högre än normalt. Hur vet man att man har diabetes? Lär dig mer om de olika formerna av diabetes, som diabetes typ 1 och 2 samt graviditetsdiabetes.
-
Många vet inte om att de har diabetes
Nästan en halv miljon svenskar lever idag med typ 2-diabetes vilket gör den till en av de vanligaste folksjukdomarna i landet. Mörkertalet är stort och många har diabetes i flera år utan diagnos och behandling.
1 Kommentarer -
Minska aptiten och förebygg diabetes med korn
Äter du ofta bröd som innehåller kornkärnor? I sådana fall löper du mindre risk att i framtiden drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-och kärlsjukdomar. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper nämligen till att minska aptiten och reglera blodsockret och på...
12 Kommentarer -
Kolhydrater
Kolhydrater är sockerarter som består av kemiska föreningar av kol, syre och väte. De utgör en mycket viktig del av vår kost.
-
Ät dig ner i vikt
En utbredd, men felaktig, uppfattning är att viktminskning handlar om att svälta sig under någon eller några veckor. Den typen av viktnedgång är varken bra för kroppen eller humöret och ger i regel inget varaktigt resultat.
-
Behandlingen som sparar liv bland diabetiker
Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?
10 Kommentarer -
Må bättre, ät regelbundet
Människans biologiska rytm talar för att maten vi äter bör vara jämnt fördelad över dagen. En bra måltidsordning har en gynnsam effekt på blodfetter, blodsocker, upptaget av näringsämnen och vikten.
-
Så sänker du kaloriintaget i din kost
För att minska i vikt måste man äta mindre kalorier än vad man förbrukar. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel för att få en god balans mellan de tre energigivarna i kosten. De tre energigivarna är fett, protein och kolhydrat.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu