Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Smärta i knäskålen (patellar tendinopati, hopparknä)

Patellar tendinopati är ett tillstånd som ger smärta i knäet. Tillståndet förekommer oftast hos idrottsaktiva där mycket hopp ingår i sporten, därför kallas tillståndet ibland också för hopparknä.


Publicerad den: 2021-11-24

Annons

Vad är patellar tendinopati?

Patellar tendinopati kallas också för hopparknä eller "Jumpers knee". På framsidan av låret finns den stora qadricepsmuskeln som består av fyra muskler.

Patellar tendinopati. Delar av den stora senan quadricepsmuskeln fäster i överkanten och i underkanten av knäskålen. Överbelastning av senan leder till tendinopati.
Senan från denna muskel passerar över knäskålen (patella) som ligger inbäddad i senan. Delar av senan fäster på den övre delen av knäskålen, quadricepssenan, medan andra delar fortsätter för att fästa på nedre delen av knäskålen och övre delen av skenbenet. Den nedre delen av senan kallas knäskålssenan (ligamentum patellae).

Tendinopati är ett tillstånd som uppstår på grund av överbelastning och skada. Patellar tendinopati är ett överbelastningstillstånd i quadricepssenan och knäskålssenan som främst ses hos idrottsaktiva personer där hopp ingår i sporten. Det kan till exempel vara basket och volleyboll.

Patellar tendinopati kan ses hos cirka 14 procent av alla elitidrottare och upp till 45 procent hos basketspelare. 

Annons
Annons

Symtom

Det vanligaste symtomet är smärta vid knäskålens nedre del som ofta kan relateras till hög belastning av underbenet. Smärtan utlöses ofta efter avslutad aktivitet. Hos vissa idrottsutövare kan smärtan komma smygande och utvecklas över tid. Om tillståndet fortskrider kan man även uppleva att det gör ont i knäet när man går och när man böjer knäet. En del har också värk i vila.

Orsak

Återkommande belastning kan orsaka skada och nedsatt funktion av senan. Andra orsaker som kan ha betydelse för att tillståndet uppstår är att knäskålens nedre del blir inklämd eller att små mikroskador uppstår i senan. Nybildning av små kärl i senan kan även ha en möjlig påverkan på att tillståndet uppstår. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs efter läkarens undersökning och på sjukdomshistorien. Ofta behövs det inte ytterligare undersökningar för att ställa diagnosen. 

Andra tillstånd kan ge liknande besvär som patellar tendinopati. Några av dessa tillstånd är: Osgood-Schlatters sjukdom, patellofemoral smärta och slemsäcksinflammation i knäleden.

Behandling av patellar tendinopati

De flesta som får tillståndet blir bättre efter uppehåll från den utlösande aktiviteten. Fysioterapi med excentrisk övning/träning är en viktig del av behandlingen. Exempel på excentrisk övning är knäböj på ett ben på en kil med 25 graders lutning. Fysioterapeuten  vägleder så att övningen utförs korrekt. Tejpning av knäet kan också lindra smärtan i det akuta stadiet.

Det finns även läkemedel som kan påverka nybildningen av små kärl i senan och på så sätt minskar uppkomsten av smärtan.

Antiinflammatoriska läkemedel som naproxen och ibuprofen kan verka smärtlindrande och kan provas i sju till tio dagar i den akuta fasen. Kortisoninjektion är inte en lämplig behandlingsmetod för patellar tendinopati då det kan finnas risk för att själva senan skadas.  

Hos cirka tio procent hjälper inte uppehåll från aktivitet, övningar eller läkemedel. Då kan det bli aktuellt med en operation. Efter operation är det viktigt med rehabilitering och fysioterapi och det kan ta upp till flera månader innan man kan återgå till idrottsaktivitet. 

Prognos

Det kan ta lång tid att bli helt smärtfri. Hos vissa kvarstår smärtan i upp till tre år. Återkommande besvär kan ses hos cirka hälften av de som får besvär och över hälften får svårigheter att återgå till den utlösande idrotten. 

Vill du veta mer

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.