Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre

Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar med åren. Det skriver Livsmedelsverket i sina nya kostråd för äldre.


Publicerad den: 2019-09-30

äldre kvinnor äter mat tillsammans
Annons

Många äldre upplever att de inte har samma goda aptit som de haft när de var yngre, vilket kan bero på många olika saker. Smaksinnet förändras när man blir äldre och man kan bli mindre hungrig av vissa sjukdomar och mediciner. Förändrade rutiner kan vara en annan orsak.

Som en naturlig del av åldrandet tappar musklerna dessutom styrka. Om du då inte heller får i dig tillräckligt med mat kan det leda till ofrivillig viktnedgång och att muskelmassan minskar ännu mer. Risken för skador och sämre hälsa ökar då också. Varierad kost och näringsrik mat kan däremot ha goda effekter på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar. Därför kommer nu Livsmedelsverket med kostråd som riktar sig till äldre.

Äldre kan behöva äta mer protein

För lite mat och dryck kan leda till svagare muskler och sämre balans, vilket också kan öka risken för fallolyckor, något som är vanligt bland äldre. Tillräckliga mängder mat, av varierad kost, kan därför minska risken att ramla. Lite extra muskler och en stark benstomme hjälper även till att minimera skadorna ifall man ramlar, skriver Livsmedelsverket.

Annons
Annons

En kost med mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor, nötter och frön är bra för de allra flesta. Men vilka näringsämnen som är extra viktiga att få i sig kan till exempel variera lite beroende på hur gammal man är.

För dig som är 65-plussare med sämre aptit kan det till exempel vara bra att äta lite extra protein. Enligt Livsmedelsverket får gärna varje måltid innehålla protein. Det kan du bland annat få i dig genom att äta:

 • Ägg
 • Fågel
 • Fisk
 • Bönor
 • Nötter
 • Kött
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ost
 • Kvarg
 • Eller växtbaserade motsvarigheter till de ovanstående livsmedlen.

Har du dålig aptit kan du dessutom göra maten mer energirik med hjälp av olja och smör, samt äta flera små måltider varje dag istället för några få och stora. Om du däremot äter varierat med god aptit får du troligen i dig tillräckligt med protein utan att behöva ändra på dina matvanor, menar Livsmedelsverket.

Mer D-vitamin kan behövas på äldre dar

Eftersom hudens förmåga att producera D-vitamin genom solbestrålning blir sämre med åren, kan du som är 75 och äldre behöva få i dig extra D-vitamin. D-vitamin hjälper nämligen till att stärka skelettet. Livsmedelsverket rekommenderar därför alla som är 75 år och uppåt att ta tillskott med 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Annons
Annons

Ett annat råd är att försöka få i sig tillräckligt med vätska. Att dricka tillräckligt mycket per dag kan bland annat minskar risken för yrsel och i sin tur risken för fallolyckor. Rekommendationen är att dricka cirka en och en halv till två liter per dag.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets broschyr ”Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten?”

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Stefan 2023-04-8 16:09 (15 månader sen)

  Jag tar en tablett Rybelius varje morgon för att jag har diabetes. Den ska tas i brist på motion och bra mat. Men jag anser att min motion och mat är god. Måste jag ta Rybelius? Jag äter också Metformin och Jardiance. .

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-22 08:00 (4 år sen)

  Bra rekommendation!

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-3 16:47 (4 år sen)

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha lite mer info om "... växtbaserade motsvarigheter till de ovanstående livsmedlen". Jag är övertygad om att veganer kan få i sig bra med protein från grönt men det vore bra om det skrevs ut. (Kanske är Livsmedelsverket jag borde adressera?). Tack på förhand


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.