Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss

Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-07

Annons

Tillgången till fetmabehandling varierar kraftigt över landet och många patienter blir helt utan hjälp, enligt färsk rapport som presenteras under ett Seminarium i Almedalen.

– För att vården ska bli jämlik är det hög tid att allmänt tyckande och skuldbeläggande ersätts av gemensamma riktlinjer om hur patienterna ska fångas upp i primärvården och hur fetma ska behandlas, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS – hälsa oberoende av storlek.

Många patienter som inte får hjälp söker sig istället till den privata vården.

Annons
Annons

– Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss. Vi måste inse att det här är en kronisk sjukdom med många följdsjukdomar, säger Jenny Vinglid.

Björn Eliasson, överläkare, adjungerad professor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset delar Jennys mening.

– Det krävs konkreta tag och samverkan, något som idag är svårt när det inte finns riktlinjer, säger Björn Eliasson, men poängterar att framtagandet måste ske på ett annat sätt än det traditionella.

Vad handlar om livsstil? 

– Det är svårt att säga vad som är vetenskaplig evidens när det handlar om livsstil. Det handlar ju om olika insatser för olika individer i samhället, säger han.

Annons
Annons

På den punkten är dock Jenny Vinglid mer säker:

– Fetma är inte en livsstil eller en levnadsvana. Det är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar, säger hon.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 22:28 (5 år sen)

  skippa socker så utrotas fetman. var inte naiva, snälla

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-31 08:19 (6 år sen)

  Varför inte göra fettsugning i stället för magoperation? Fettcellerna är ju boven och de finns kvar vid magoperation (och kräver att vara fyllda) men försvinner vid fett-cells-sugning!

 • Avatar Tidigare användare 2017-09-17 23:00 (7 år sen)

  Varför inte pröva LCHF först innan operation?

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-7 16:30 (7 år sen)

  den är bra tycker jag men det tas pp för lite om opratiner som inte går bra d
  som min axel ont efte r opration doc har även tagit bort skruvarna


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.