Fråga Doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: Min systerson kissar på sig 1-2 gånger per natt

Hej! Min systerson på 9 år kissar på sig 1-2 gånger varje natt, rejält och genom alla skydd varje gång, så han måste duscha varje natt på grund av detta av detta. Det kan även hända på dagen. Han säger även att han inte känner att han är bajsnödig och kan gå med bajs i byxorna en hel dag i skolan. Vad är det för fel? Min syster har provat ge honom tabletter men det gjorde ingen skillnad på kisseriet. Han går på adhd-utredning nu och läkarna tror inte att detta, främst bajseriet har något med störningen att göra. Var ska min syster vända sig? Hon upplever att hon inte får något gehör nånstans! Hon bor i Västmanland. 

Svar:

Hej! Oj så jobbigt det låter. Så bra att han genomgår ADHD-utredning nu eftersom det finns en klart ökad risk för sängvätning vid ADHD. En korrekt ADHD-behandling kan ofta förbättra situationen betydligt. Men jag håller med läkaren om att förstoppningen nog behöver behandlas separat; med kostråd, genomgång kring toalettvanor, eventuella mjukgörande/bulkmedel och ibland till och med lavemang i början av behandlingen för att komma till rätta med problematiken. Kanske det också kan bli aktuellt med läkemedelsbehandling typ Minirin till kvällen för att minska den nattliga urinproduktionen. Det låter som om din systerson behöver ha genomgång med uroterapeut och barnläkare på närmsta barnmottagning eller barnklinik. Där bör han kunna få bra hjälp! Lycka till. Vänliga hälsningar Lisa


Läs mer om enures »

Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om sängvätning hos barn 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Larmet fungerade inte - nu använder 7-åringen nattblöja

2015-10-12 | 21:33

av Lisa Sartz

När ska man överväga behandling mot sängvätning?

2015-10-12 | 16:28

av Lisa Sartz

Min systerson kissar på sig 1-2 gånger per natt

2015-10-9 | 05:27

av Lisa Sartz

Vår 5-åriga pojke kissar i blöjan på natten

2015-10-8 | 07:46

av Lisa Sartz

8-årig flicka som kissar i sängen flera nätter i veckan

2015-10-6 | 19:13

av Lisa Sartz

Vi vill att vår 7-åriga dotter ska klara sig utan minirin

2015-10-6 | 18:16

av Lisa Sartz

Kommer min 16-åriga dotter alltid vara sängvätare?

2015-10-6 | 17:50

av Lisa Sartz


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons