Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Min sexåriga pojke vaknar inte när han behöver kissa”

Sängvätning hos barn över fem år kallas enures. Det betyder att barnet inte vaknar när det behöver tömma blåsan, och kissar då istället i sängen på natten. Här svarar Malin Borgström, barnsjuksköterska och urotarmterapeut, på läsarnas frågor om sängvätning hos barn.


Publicerad den: 2019-08-30

Annons

Malin Borgström är barnsjuksköterska och urotarmterapeut vid Landstinget Dalarna, samt doktorand inom enures. Frågorna som Malin svarat på har Netdoktors läsare skrivit och kom in under en chatt i augusti 2019. Klicka här för att läsa alla frågor och svar som kom in under chatten.

 

I vilken ålder försvinner problemen med sängvätning (enures)?

Läsarfråga:

Finns det någon specifik ålder då barnen inte längre har enures?

Annons
Annons
Malin Borgström svarar:

Hej! Nej, det gör det inte. Men det blir allt ovanligare ju äldre barnen blir och allt viktigare att försöka göra allt för att hjälpa dem. Det finns vuxna som har kvar sina besvär (0,5%).

Vänligen Malin


Finns det koppling mellan ADHD och enures?

Läsarfråga:

Min son har ADHD och är sängvätare. Han är 12 år nu. Har diagnosen ADHD någon koppling till enures? Jag har läst om det någonstans och undrar om det stämmer. Tack på förhand!

Malin Borgström svarar:

Hej! Ja, det stämmer, det finns en koppling men oklart hur. Det forskas intensivt i det . Min erfarenhet är att behandla nattvätan när barnet har en stabil situation vad gäller sin ADHD problematik. Om ni inte har sökt hjälp för pojkens enures så uppmanar jag er att göra det med tanke på hans ålder (han börjar väl tycka att det är betungande).

Annons
Annons

Vänligen Malin


Min dotter är torr dagtid men kissar i sängen på natten - tips och råd?

Läsarfråga:

Hej! Min dotter har varit fri från blöjor på dagtid sedan hon var 3 år, men på natten så fortsätter det med sängvätning. Har du några tips och råd?

Malin Borgström svarar:

Hej! Svårt att veta vad ni provat, hoppas jag kan komma med något nytt...

  • Prova att ta bort blöjan.
  • Fördela drycken jämnt över dagen så att inte barnet är så törstig innan läggdags (bildas mindre kiss).
  • Ta bort ev välling som kvälls- eller nattmål
  • Ha inte så bråttom, njurarna har ännu inte lärt sig att producera mindre urin på natten än på dagen (naturlig omognad som kan förekomma upp till skolålder hos vissa barn)

Vänligen Malin


6-åriga sonen fyller blöjor med urin under natten

Läsarfråga:

Hej, min pojke på 6 1/2 vaknar aldrig på natten när han behöver kissa. Han fyller lätt en blöja per natt ibland tom två. Minst 2 gånger i månaden kissar han igenom blöjan och hela sängen blir blöt. Den enda hjälp vi fått är att dubbelkissa innan läggdags, inte dricka efter 18:00 och laxerande medel till magen trots att han inte är hård i magen. Vi undrar om det inte finns annan hjälp att få? Mvh Lina

Malin Borgström svarar:

Hej! Det låter som han har en stor urinproduktion under natten, jag skulle föreslå Minirin för att lugna ner urinproduktionen under natten. Stå på dig om att få mer hjälp.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vänligen Malin


Hur vanligt är det att enures fortsätter upp i högre åldrar?

Läsarfråga:

Hej,

Jag har en dotter, född 2013, som för ca 2 månader sen fick Minirin. Dessa fungerar fantastiskt bra, men det ultimata är ju att slippa.

Hon har en syster född 2010 som aldrig haft problem med detta. Tror inte ens att hon kissat i sängen öht någon gång. Inte heller har jag vetskap om någon i släkten som haft detta problem.

Dessa frågor har jag:
Vid vilken ålder brukar man se att det är på väg att stoppa?
Hur vanligt är det att det fortsätter i högre åldrar?
När börjar det bli läge för noggrannare undersökning för att komma tillrätta med vad det beror på?

Mvh
Jennie

Malin Borgström svarar:

Hej! Visst är det väl orättvist att det är så olika mellan syskon! Vad kul att Minirin fungerar så bra! Om ni är nöjda så kan ni lugnt fortsätta medicinera med Minirin och prova ta bort tabletten var 3-6 månad för att se om behovet kvarstår. På så sätt äter hon inte medicin i onödan. I 6-7 årsåldern förekommer nattväta hos 10% av barnen, därefter mognar det ut hos 15 procent av barnen för varje år. I övre tonåren kvarstår problemen hos några procent och i vuxen ålder tyvärr hos 0,5 procent. Det är omöjligt att säga när så sker hos just din dotter. Om ni inte vill fortsätta medicinera kan larmbehandling provas istället, skulle den fungera så är den botande.

Är din flicka frisk för övrigt behöver ni inte vara oroliga för någon allvarlig sjukdom. Det är dags att söka hjälp om flickan skulle börja må psykiskt dåligt av sin nattväta.

Vänligen Malin

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.