5 myter om nattkissning hos barn

5 myter om nattkissning hos barn

Sängvätning, nattkissning eller enures – ja, namnen är många och likaså myterna kring sängvätande barn. Dags att krossa dessa en gång för alla. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-31
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

1. Går över av sig självt

Nej, i många fall behövs hjälp. Det kan då handla om allt från
enuresalarm som innebär att ett larm sätts igång av första droppen kiss till läkemedel som koncentrerar urinen. Att våga ta kontakt med vården för professionell hjälp är en förutsättning.

2. Orsakas av psykologiska faktorer

Nattvätning kopplas nästan uteslutande till rent fysiologiska orsaker, men tyvärr lever den gamla syner och myter kvar hos en del om att barn som kissade i sängen skulle ha ett svagt psyke eller var nervösa till sin natur.

 – Den psykiska stress man i sådana fall kan se hos nattvätande barn är en konsekvens av problemet, inte tvärtom, säger Tryggve Nevéus. barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala

Annons
Annons

 3. Drabbar bara små barn

 Visst är det främst små barn som lider av enures – cirka 15-20 procent i åldern fem till sex för att vara specifik. Men det är inte bara små barn som drabbas. Problemen kan mycket väl kvarstå upp i tonåren. Därför är det viktigt att söka hjälp i tid. En obehandlad enures kan leda till psykologiska problem inte minst då många kan uppleva det som både generande och besvärligt. Risken för att barnet skäms och får sämre självförtroende blir större ju äldre barnet är.

QUIZ: Vad vet du om enures?

 4. Att skuldbelägga hjälper

Nej, de flesta barn är ändå från början ledsna över att de kissar i sängen. Så att skuldbelägga är ingen bra idé. Det kan snarare förvärra problemen. Gör inte sängvätningen till ett stort problem i familjen och lägg ingen skam över beteendet.  Det är bra om familjen istället kan stödja barnet och vara positiva samt berätta för barnet att det finns många andra som har det likadant.

 5. Kan förklaras genom hur barnet äter

Nej, huruvida man äter eller dricker innan läggdags är ingen förklaring till enures. Faktum är att man sällan hittar någon annan orsak till sängvätning än att det är ärftligt. Man menar dock att en del av dessa barn sover mycket djupt och därför inte känner när blåsan är spänd. Det finns också vissa barn vars kontroll av blåsan utvecklas senare än andras.

Annons
Annons

Är du vuxen och vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa?

Nokturi, det vill säga när man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa, är ett underdiagnostiserat problem som många lider av i tysthet – samtidigt är nokturi en av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn. Genom att ta del av kunskapstestet är du dig mer om nokturi och dess behandling samt vad du själv kan göra för att lindra besvären.

Gå till test och utbildningen här: Har du nokturi?

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Monika 2019-07-4 02:49 (13 dagar sen)

    Hejsan jag har polycystisk njursjukdom, ADPKD och jag som barn var sängvätare
    Ett råd ge inte upp kolla upp barnen tidigt
    Har genomgått snart 50 år utan att veta att det var ärftligt.
    Och kramar alla ta hand om varandra15gånger för ofta istället. Ber för er ❤


Annons
Annons
Annons