Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Olika behandlingsalternativ för barn som kissar i sängen

För barn som är 6 år och uppåt finns möjlighet att behandla mot enures (sängvätning hos barn). Oftast börjar man först med ändrade vanor och ett enuresalarm, det vill säga ett larm som väcker barnet om det kissar på sig på natten. Om enureslarmet inte ger önskad effekt kan man prova att använda sig av ett hormonliknande läkemedel som minskar urinproduktionen hos barnet under natten. Här nedan får du reda på vilka möjligheter som finns.  


Publicerad den: 2022-04-07

Vad menas med sängvätning och enures?

Att barn kissar på sig i sömnen är inte ovanligt, men när barnet blir lite äldre kan det bli ett problem. Om barnet upplever att sängvätningen är ett problem kan man behandla enures med olika typer av behandlingar. Det är dock viktigt med en utredning innan någon behandling sätts in, då sängvätning vissa gånger beror på underliggande orsaker såsom diabetes, urinvägsinfektion eller förstoppning. 


Alarmbehandling mot sängvätning

Om ett barn över 6 år kissar i sängen och upplever sängvätningen som ett problem, kan man testa att behandla med ett så kallat enuresalarm. 


Läkemedelsbehandling mot sängvätning

På natten när vi sover ökar nivåerna av hormonet vasopressin (ADH) som bland annat minskar urinmängden nattetid. Hos vissa sängvätande barn ökar dock inte dessa nivåer och de producerar därför ovanligt mycket urin på natten.

 

 

Här hittar du mer information kring enures:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rose-Marie 2022-05-24 12:02 (21 månader sen)

    Hej,
    Har ett barnbarn , pojke 8 år som kissar på sig varje natt. Han använder och har använt Pjamabyxa ända sedan han inte längre ville ha blöja. Har testat med mindre vätskeintag och ingen vätska på kvällen. Testat att ta upp och kissa honom vid ca 23.00 men det är oftast blött i byxa och även läckage så att sängen är blött. Har testat larm men det tar han bort i ”sömnen”. Har varit hos skolhälsovården men jag har fått uppfattningen att man bara avvaktar. Vad bör man göra.? Frisk i övrigt.

  • Avatar Erfarenhet 2022-05-24 11:10 (21 månader sen)

    Erfarenhet, från förälder. Jag kämpade med de mesta av råden som fanns, dock ingen medicin. Aldrig skuldbeläggande. Det som funkade var alarm. Inte första gången vi testade det, eftersom jag ”curlade” när alarm utlöstes, som att hjälpa till med bäddning eller bara vara i närheten. Andra testet med larm, då fick jag instruktioner att mitt barn helt självt skulle ta hand om och ansvars för larm, omklädning, nytt lakan . Jag skulle absolut inte stiga upp. Oj, det kändes svårt. Men jag följde instruktionerna. Det enda jag gjorde var att lägga ett lakan i rummet. Mitt barn kämpade på med alla bestyr, även att gå ner till undervåningen där toaletten fanns. Dessa dagar värkte mammahjärtat, när jag låg kvar och hörde alarm och mitt barn kämpa på. Det lyckades- inom vecka slutade mitt barn kissa i sängen! Hon gick då i lågstadiet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons