Olika behandlingsalternativ för barn som kissar i sängen

För barn som är 6 år och uppåt kan man behandla mot enures (sängvätning hos barn). Oftast börjar man först med ändrade vanor och enuresalarm, ett larm som väcker barnet om det kissar på sig. Om alarmet inte ger önskad effekt kan man prova att använda sig ett hormonliknande läkemedel som minskar urinproduktionen under natten. 


Publicerad den: 2022-04-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Vad menas med sängvätning och enures?

Att barn kissar på sig i sömnen är inte ovanligt, men det kan börja bli ett problem när barnet blir lite äldre. Om barnet upplever att det är ett problem kan man behandla enures med olika typer av behandlingar. Det är dock viktigt att utreda sängvätning innan någon behandling sätts in, då sängvätningen kan bero på underliggande orsaker såsom diabetes, urinvägsinfektion eller förstoppning. 


Alarmbehandling mot sängvätning

Om ett barn över 6 år kissar i sängen och upplever sängvätningen som ett problem, kan man testa att behandla med ett så kallat enuresalarm. 


Läkemedelsbehandling mot sängvätning

På natten när vi sover ökar nivåerna av hormonet vasopressin (ADH) som bland annat minskar urinmängden nattetid. Hos vissa sängvätande barn ökar dock inte dessa nivåer och de producerar därför ovanligt mycket urin på natten.

 

 

Läs också:

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu