Fråga Doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: 8-årig flicka som kissar i sängen flera nätter i veckan

Hej! Vår åttaåriga dotter kissar i sängen ofta, flera nätter i veckan. Tar vi upp henne sent fungerar det oftast, men det är ju ganska tufft att gå upp varje natt och ta henne till toan. Hon har alltid varit sängvätare. Hon lider ofta av förstoppning och bajsar på sig (lite som smiter ut utan att hon märker det). Mot förstoppningen har hon fått lactulose, men det hjälper inte. Vi ger henne lavemang och då blir det bättre några dagar. Ibland tycker vi oss ana att kissandet i sängen blir mer sällan när förstoppningsproblemen är mindre. Vad bör vi göra? Hon börjar vilja sova över hos kompisar nu, ha pyjamasparty och sådant och det känns ju inte helt lätt när det är såhär.

Svar:

Hej! Ja, hennes situation låter jobbig och det finns kompletterande behandling att tillgå. Ni har helt rätt i att förstoppning försämrar sängvätningen, och såklart även kan bidra till daginkontinens. Ändtarmen och urinblåsan ligger nära varandra rent anatomiskt och om ändtarmen är utfylld av hård avföring så minskar det blåsans möjlighet att fyllas. Så i första hand skulle jag rekommendera att förstoppningsbehandlingen kompletteras, och det finns andra bulkmedel som är mer effektiva än Laktulos.

Om förstoppningen är mycket besvärlig kan kostgenomgång med dietist och bedömning hos uroterapeut och på barnmottagning med särskilt intresserad barnsjuksköterska vara av värde. Där kan man exempelvis gå igenom toalettvanor, hur man ska sitta för att bäst tömma tarmen och så vidare. Utöver förstoppningsbehandling kan man även lägga till läkemedel som minskar den nattliga urinproduktionen eller prova larmbehandling. Kolla på er vårdcentral hur de kan hjälpa er, annars blir nästa steg att söka upp en barnmottagning med uroterapeut och intresserad barnläkare. Lycka till. Hälsningar Lisa


Läs mer om enures »

Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om sängvätning hos barn 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Larmet fungerade inte - nu använder 7-åringen nattblöja

2015-10-12 | 21:33

av Lisa Sartz

När ska man överväga behandling mot sängvätning?

2015-10-12 | 16:28

av Lisa Sartz

Min systerson kissar på sig 1-2 gånger per natt

2015-10-9 | 05:27

av Lisa Sartz

Vår 5-åriga pojke kissar i blöjan på natten

2015-10-8 | 07:46

av Lisa Sartz

8-årig flicka som kissar i sängen flera nätter i veckan

2015-10-6 | 19:13

av Lisa Sartz

Vi vill att vår 7-åriga dotter ska klara sig utan minirin

2015-10-6 | 18:16

av Lisa Sartz

Kommer min 16-åriga dotter alltid vara sängvätare?

2015-10-6 | 17:50

av Lisa Sartz


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons