Fråga Doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: Kommer min 16-åriga dotter alltid vara sängvätare?

Hej! Jag är både uppgiven och desperat. Jag har en dotter som nu är 16+ och forfarande kissar i sängen så gott som varje natt. Vi har varit på en mängd utredningar och hos specialister och prövat larm, mediciner med mera och ingenting hjälper. Nu har även de specialister och uroteam vi träffar gett upp. Vad kan vi göra? Kommer hon alltid att kissa i sängen? Finns det liknande fall så här högt upp i ålder? Vad är prognosen? Hoppas helst på ett svar som leder någonstans och som jag inte hört tidigare. Med vänlig hälsning.

Svar:

Hej Göran. Ja, det är ingen lätt situation för dig och din dotter och hon är inte ensam i den här situationen! Som specialist träffar jag ganska många tonåringar med sängvätning och många är ganska uppgivna. Tyvärr är sängvätning i vissa fall mycket svårbehandlad, men det finns många olika strategier och mediciner att prova. Nu vet jag inte vilka olika behandlingar och mediciner hon har provat, men jag vill ändå igge lite hopp... Man får prova sig fram till en individualiserad behandling som även kan innefatta antidepressiva läkemedel, vätskedrivande läkemedel med flera.

Oftast är basen för behandlingen ändå Minirin eller liknande men det krävs då kombinationsbehandling. Samtidigt behöver man se över och prova olika tidpunkter för läkemedelsintag på kvällen. Det finns också vissa belägg för att minskning av intag av mjölkprodukter, salt och protein på seneftermiddag och kväll kan minska urinproduktionen under förnatten.

Jag hoppas ändå att ni har kontakt med någon specialintresserad barnläkare som kommer fortsätta arbeta för att hitta en behandling som fungerar för just din dotter. Lycka till! Vänliga hälsningar Lisa


Läs mer om enures »

 

Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om sängvätning hos barn 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Larmet fungerade inte - nu använder 7-åringen nattblöja

2015-10-12 | 21:33

av Lisa Sartz

När ska man överväga behandling mot sängvätning?

2015-10-12 | 16:28

av Lisa Sartz

Min systerson kissar på sig 1-2 gånger per natt

2015-10-9 | 05:27

av Lisa Sartz

Vår 5-åriga pojke kissar i blöjan på natten

2015-10-8 | 07:46

av Lisa Sartz

8-årig flicka som kissar i sängen flera nätter i veckan

2015-10-6 | 19:13

av Lisa Sartz

Vi vill att vår 7-åriga dotter ska klara sig utan minirin

2015-10-6 | 18:16

av Lisa Sartz

Kommer min 16-åriga dotter alltid vara sängvätare?

2015-10-6 | 17:50

av Lisa Sartz


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons