Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enureslarm

En larmapparat fungerar genom att det skapar ljud och/eller vibrationer om barnet har kissat i sängen.


Uppdaterad den: 2019-10-14

Annons

Vad är enures?

Enures betyder avsiktlig eller oavsiktlig vattenkastning under sömnen. Begreppet används ofta synonymt med sängvätning. De flesta barn blir torra före fem års ålder. Begreppet enures används först från fem års ålder. Innan barnet har nått denna ålder betraktas bristande torrhet som normalt.

I småbarnsåldern är enures först och främst ett praktiskt problem, och i första hand för föräldrarna. När barnet når skolåldern blir det i högre grad också ett socialt problem.

Annons
Annons

Enureslarm

Enureslarm kan vara en botande behandling hos barn med enures. Det är en effektiv och enkel metod. Det är dock framför allt lämpligt hos barn som kissar i sängen ofta. Dessutom behöver barnet och föräldrar vara motiverade. 

Enurelarm finns som två huvudtyper: en larmmatta att ha i sängen eller ett minilarm att ha i underbyxorna. Apparaterna är känsliga för fukt och avger en kraftig signal eller vibration så snart de blir våta. Tanken är att barnet ska lära sig att koppla samman ljudet med känslan av att vara kissnödig och så småningom vakna innan det är för sent. Ibland behöver föräldrar hjälpa till med att väcka barnet när larmet går, eftersom barn kan sova mycket djupt. Det kan då vara en fördel av någon av föräldrarna sover i samma rum som barnet de första nätterna och väcker barnet när larmet går. Barnet måste själv stänga av larmet.

Behandlingstid

Behandling med larmmatta bör pågå i 4–6 veckor och ska vara kontinuerlig. Det innebär att man ska ha larmet på under hela perioden. Om barnet inte har fått någon effekt av metoden efter 4–6 veckor kan man avbryta behandlingen för att eventuellt försöka senare igen. Målet för behandlingen är 14 torra nätter i rad. Omkring 50 till 70 % av barnen får effekt av behandling med larmapparat. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.