Larmapparat vid enures


Uppdaterad den: 2013-03-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är enures?

Enures betyder avsiktlig eller oavsiktlig vattenkastning i säng eller kläder. Begreppet används ofta synonymt med sängvätning. De flesta barn blir torra mellan 1,5 och 4 års ålder. Begreppet enures används först från fem års ålder. Innan barnet har nått denna ålder betraktas bristande torrhet som normalt.

I småbarnsåldern är enures först och främst ett praktiskt problem, och i första hand för föräldrarna. När barnet når skolådern blir det i högre grad också ett socialt problem.

Larmapparat

Larmapparat är en effektiv, enkel och rimlig metod för att behandla tillståndet. Larmapparater har prövats ända ner till fem till sex års ålder, men oftast rekommenderar man att vänta tills barnet är åtta år.

Annons
Annons

Larmapparater finns som två huvudtyper: en larmmatta att ha i sängen eller ett minilarm att ha i underbyxorna. Apparaterna är känsliga för fukt och avger en kraftig signal eller vibration så snart de blir våta. Tanken är att barnet ska lära sig att koppla samman ljudet med känslan av att vara kissnödig och så småningom vakna innan det är för sent. På vissa modeller kan ljudstyrka och tonart regleras. En fördel med vibrationslarm är att inte hela familjen vaknar när larmet går.

Behandlingstid

Behandling med larmmatta bör pågå i minst åtta veckor. Effekten visar sig vanligen inom loppet av de första fem till åtta veckorna, och behandlingen bör fortgå i cirka fyra veckor utöver detta. Om barnet inte har fått någon effekt av metoden efter 16 veckor är det rekommenderat att avbryta behandlingen för att eventuellt försöka senare.

Målet för behandlingen

Målet för behandlingen är 14 torra nätter i rad. Omkring 60 % av barnen uppnår detta, men en del får återfall när behandlingen upphör. Risken för återfall minskar om barnet för dagboksanteckningar över torra nätter i minst fyra veckor efter avslutad behandling.

Annons
Annons

Goda råd

Ett annat sätt att minska risken för återfall är att avsluta behandlingen med en upplärningsperiod. Barnet får då extra dryck innan läggdags. Man börjar med 0,5 dl extra och ökar gradvis till 3–4 dl. Detta ger ofta fler våta nätter till att börja med men leder på sikt till färre återfall.

En del barn vaknar inte av larmet. Andra kan bli skrämda. Det kan då vara en fördel av någon av föräldrarna sover i samma rum som barnet de första nätterna och väcker barnet när larmet går. Barnet måste själv stänga av larmet.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons