Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inflammerade lymfkörtlar i magen

Svullna lymfkörtlar i magen kan uppkomma hos barn som nyligen har haft en infektion, till exempel en kraftig förkylning eller öroninflammation. Barnet klagar över smärta i magen och har ofta lätt feber. Tillståndet är ibland svårt att skilja från blindtarmsinflammation.


Uppdaterad den: 2019-04-29

Annons

Vad är inflammerade lymfkörtlar i magen?

Inflammerade lymfkörtlar i magen kallas på läkarspråk mesenteriell lymfadenit. Lymfkörtlarna kan beskrivas som "utposter" för vårt immunförsvar. Här finns många av de celler som ska skydda kroppen mot bakterier och andra ovidkommande organismer i vårt system.

Om kroppens celler upptäcker att något är fel, kommer försvarscellerna i lymfkörtlarna att förökas i antal och förbereda sig på kamp. Lymfkörtlarna i det aktuella området blir då svullna och ömma.

Annons
Annons

Symtom 

Det typiska sjukdomsförloppet ses hos barn som nyligen har haft en förkylning, halsinflammation eller liknande.

Symtomen kan visa sig på följande sätt:

  • Barnet klagar över smärtor i magen – ofta lokaliserade i den nedre högra delen.
  • Smärtorna kan variera i intensitet.
  • Illamående och kräkningar är också vanliga, liksom huvudvärk.
  • I de flesta fall har barnet även lätt feber.

Både föräldrar och läkare kan ha svårt att skilja detta tillstånd från akut blindtarmsinflammation (appendicit).

Orsak

Något har satt igång kroppens immunförsvar och orsakat att lymfkörtlarna svullnar. Som nämnts kan denna aktivering bero på att barnet nyligen har haft en infektion, till exempel en kraftig förkylning eller öroninflammation. I de flesta fall vet man dock inte vad det är som har aktiverat lymfförsvaret och därmed orsakat de inflammerade lymfkörtlarna i magen.

De ömma och inflammerade lymfkörtlarna sitter alldeles intill tarmen. Smärtan uppstår när något rör vid lymkörtlarna. Det kan vara rörelser i tarmen som ger upphov till smärtorna eller rörelser utifrån, till exempel när man klämmer på magen.

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Diagnos

Läkaren undersöker barnet noga, klämmer på magen och tar kanske några blodprover. Eftersom detta tillstånd är svårt att skilja från blindtarmsinflammation, skickas många barn till sjukhus för noggrannare undersökning.

På sjukhuset observeras barnet noga. Om symtomen inte har försvunnit kan kirurgen behöva titta in i magen, göra en undersökning med laparoskopi (titthålsteknik), för att utesluta blindtarmsinflammation som orsak till smärtorna.

Behandling

Tillståndet behöver ingen behandling.

Prognos

Inflammation i lymfkörtlar i magen går över av sig själv inom några få dagar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.