Fakta | Mage & tarm

Inflammerade lymfknutor i magen


Uppdaterad den: 2013-01-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är inflammerade lymfknutor i magen?

Inflammerade lymfknutor i magen kallas på läkarspråk mesenteriell lymfadenit. Lymfknutorna kan beskrivas som "utposter" för vårt immunförsvar. Här finns många av de celler som ska skydda kroppen mot bakterier och andra ovidkommande organismer i vårt system. Om kroppens celler upptäcker att något är fel, kommer försvarscellerna i lymfknutorna att förökas och bereda sig på försvar. Lymfknutorna i det aktuella området blir då svullna och ömma.

Vilka symtom ger inflammerade lymfknutor i magen?

Det typiska sjukdomsförloppet ses hos barn som nyligen har haft en förkylning, halsinflammation eller liknande. Barnet klagar över smärtor i magen – ofta lokaliserade i den nedre högra delen. Smärtorna kan variera i intensitet. Illamående och kräkningar är också vanliga, liksom huvudvärk. I de flesta fall har barnet även lätt feber.

Både föräldrar och läkare kan ha svårt att skilja detta tillstånd från akut blindtarmsinflammation (appendicit).

Annons
Annons

Orsak

Något har satt igång kroppens immunförsvar och orsakat att lymfknutorna svullnar. Som nämnts kan denna aktivering bero på att barnet nyligen har haft en infektion, till exempel en kraftig förkylning, halsinflammation eller öroninflammation. I de flesta fall vet vi dock inte vad det är som har aktiverat lymfförsvaret och därmed orsakat de inflammerade lymfknutorna i buken.

De ömma och inflammerade lymfknutorna sitter alldeles intill tarmen. Smärtan uppstår när något rör vid lymknutorna. Det kan vara rörelser i tarmen som ger upphov till smärtorna eller rörelser utifrån, till exempel när man klämmer på buken.

Vilka undersökningar görs?

Läkaren undersöker barnet noga, klämmer på buken och tar kanske några blodprover. Eftersom detta tillstånd är svårt att skilja från blindtarmsinflammation, skickas många barn till sjukhus för noggrannare undersökning.

Annons
Annons

På sjukhuset observeras barnet noga. Om symtomen inte har försvunnit inom sex timmar kan kirurgen behöva titta in i buken för att utesluta blindtarmsinflammation som orsak till smärtorna.

Behandling

Inflammation i lymfknutor i buken går över av sig själv inom några få dagar och behöver ingen behandling.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons