Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan också vara tecken på allvarligare sjukdomar , och det finns vissa saker du ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.


Publicerad den: 2018-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här berättar han om vad man ska tänka på om man har blod i avföringen.   

Hur vanligt är det att man har blod i avföringen?  

– Om man tittar på lite vetenskapliga studier, när det handlar om små mängder ljust blod i avföringen hos vuxna, så är det runt 15 procent som kanske kan se lite blod på pappret eller i toaletten. Men det är långt ifrån alla som vill titta på det som man har i toaletten så det finns ett mörkertal på hur många det är som har sådana här typer av problem.   

Åldern har betydelse  

När det kommer till blod i avföringen ska man vara uppmärksam på sin ålder, menar Jan Brun.  

– Upp till 40 är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet och då sätter man in behandling för detta och då ska det förhoppningsvis försvinna. Men om det inte gör det så ska man överväga att göra endoskopiska undersökningar.   

– Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, om man inte har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, är stillasittande eller har ett stort intag av rött kött eller är 50 plussare, då bör grundlig utredning med koloskopi erbjudas snart. Som patient ska man då inte nöja sig med enkla förklaringar utan få hjälp med att utesluta allvarlig sjukdom.   

Annons
Annons

Kan man se på blodets utseende om det är något allvarligare?  

– Om det är större mängder blod eller blod som är ”inbakat” i avföringen bör man utreda detta snabbare och mer omfattande.  Ljus blödning skvallrar om att källan sitter långt ned i tjocktarmen. Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. 

Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning  

Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom.  (Här kan du gå en kort utbildning om IBD).

– Man kan också dra på sig en herpesinfektion i ändtarmsområdet och då kan det också komma blod. Herpes går bra att behandla med virustabletter.   

Vissa typer av läkemedel kan även öka risken för blödningar, bland annat vanliga värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller cox-hämmare/NSAID.   

– De är ökända för att orsaka blödningar i hela magtarmkanalen egentligen och det kan vara så att de hjälper till att starta blödningar som annars hade startat senare om man ändå skulle blöda 

När ska man söka hjälp?  

– Ju äldre man är desto högre risk är det att det är en allvarlig sjukdom som ligger bakom. Är man under 40 år behöver man inte vara lika snabb till doktor som om man är fyrtioplus. De som har ärftlighet eller riskfaktorer bör vara på tårna redan från början, även om man är under 40 år, säger Jan Brun. 


 

Så undviker du diarré på resan

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Britt Appelgren 2018-01-10 18:56 (2 år sen)

  Bra med utförlig information på ett lätt språk att förstå för de flesta.

 • Avatar Åke Normark 2018-01-29 15:20 (2 år sen)

  Jag är opererad för hemoroider för c:a 35 år sedan , men de senaste två åren har jag ofta blödningar i tarmöppningen, speciellt i samband med häftiga tömningar. Salva hjälper inte. Hur kan detta åtgärdas?

 • Avatar Bill 2018-03-11 22:18 (2 år sen)

  Berätta om man ska söka om man har bara haft en ända avföring med ljust blod.

 • Avatar Bibbi 2018-06-7 15:37 (22 månader sen)

  Tyckte denna Info.var lagom utförlig och lött att förstå.Saklig men ändå inte skrämmande.

 • Avatar Ullabritt P 2018-06-11 17:36 (22 månader sen)

  Skrev längre upp på sidan.Om det är fel uppfattat av mig,stryk insändaren.Eller ändra på var man ska skriva.Den plats i det hela som jag skrev på,var för mig en naturlig plats enligt er text.UP

 • Avatar Flemming 2018-06-13 19:57 (22 månader sen)

  jag får upsöka vårdcentralen :((

 • Avatar Linnea 2018-06-18 12:55 (22 månader sen)

  När jag gör nummer 2 så kommer de blod.
  De blir rött i toa stolen ????????????????????????

 • Avatar Yvonne Berggren 2018-07-26 11:26 (20 månader sen)

  Jag är 55 år och har ätit Voltaren i ca 2 veckor och troligrvis har börjar blöda pga det. I artikeln står det att medicinen kan starta blödningar i, så att säga, förtid. Bör jag sluta med Volataren och bör söka läkare?

 • Avatar Moa 2018-07-27 23:49 (20 månader sen)

  Det var bra hjälp. Hoppas det hjälper min syster.

 • Avatar Anonym 2018-08-5 22:38 (20 månader sen)

  Hej jag är 16 år och det bara droppar blod när jag gör nummer 2 och det gör riktigt ont, detta händer varje gång. Jag värken röker/dricker eller snusar


Annons
Annons
Annons