Ont i magen

Ont i magen eller problem med tarmen? Här är 9 vanliga besvär

Det är inte lätt att veta varför man har ont i magen eller problem med tarmarna,  orsakerna kan vara många. Här har vi listat nio vanliga besvär som kan drabba din mage eller tarm.  


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-12-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Förstoppning

Förstoppning karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut. Långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande behöver gå på toaletten, trots att man just tömt tarmen, är också vanligt vid förstoppning.

Läs mer om hur du får fart på din tröga mage här: 7 sätt att få igång magen >>> 

Läs ocksåFörstoppning hos vuxna och barn >>>


Diarré

Om man har lös eller vattnig avföring mer än tre gånger per dygn definieras det som diarré. De flesta drabbas någon gång av diarré, vilket oftast orsakas av virus eller bakterier.

Har man däremot diarré under längre tid kan orsaken vara en annan, några exempel är: laktosintolerans, inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) eller intag av för mycket alkohol, kaffe eller sötsaker.

Läs mer om orsaker, symtom, varningssignalerna samt vad du kan göra själv för att lindra din diarré här: Faktablad om diarré >>>

Har du drabbat av diarré på din utlandsresa? Då ska du läsa detta: Fakta om resediarré >>>

Annons
Annons


Magkatarr

Vanliga symtom på magkatarr är smärta eller obehagskänsla i magtrakten, halsbränna, sura uppstötningar (reflux), hungersug, tidig mättnadskänsla vid måltid, illamående, samt känsla av orolig, bullrig och gasig mage.

Läs mer om orsaker till magkatarr och vad du bör utesluta eller minska ner på för att lindra dina besvär: Fakta om magkatarr >>>


Blod i avföringen

Orsaken till varför man får blod i avföringen är oftast att man fått hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men ibland kan den bakomliggande orsaken vara en allvarlig sjukdom, därför finns det vissa saker man ska vara extra uppmärksam på, bland annat sin ålder.

Läs mer om orsaker till blod i avföringen samt om vad du bör vara uppmärksam på här: Blod i avföringen? Detta kan det bero på >>>


Gallsten

Gallsten och gallstensanfall är mycket vanligt, men det är endast en liten andel av dessa som får besvär av dem. Stenar i gallblåsan är inte en sjukdom, men komplikationer till gallstenarna kan ge sjukdomar på vilka man sätter diagnoser.

Läs mer om orsaker, symtom och komplikationer till gallstenar här: Fakta om gallsten >>>

Läs också: 10 frågor om gallsten - experten svarar >>>

Annons
Annons


Hemorrojder

Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som vanligen sitter precis innanför ändtarmsöppningen, men med tiden kan de bli större och även nå utanför ändtarmsöppningen. Knutorna kan ge sveda, klåda och även blödningar. Upptäcker man blod på toalettpappret eller blod i avföringen kan det alltså röra sig om hemorrojder.

Läs mer om orsak, symtom och behandling här: Hemorrojder (blodfyllda knutor vid ändtarmsöppningen) >>>


Vinterkräksjukan

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som kan ge plötsligt illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Den är mycket smittsam, men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.

Läs mer om vinterkräksjukan här: Faktablad om vinterkräksjuka (Calicivirus) >>>

Se filmen: Så smittar vinterkräksjukan >>>


IBS

Vid IBS (irritable bowel syndrome) kan man ha många olika symtom, några exempel är: känsla av uppkördhet, gaser, buksmärta efter måltid (som lättar efter måltid) samt oregelbundna avföringsvanor.

Diagnosen IBS ställs på de typiska symtomen och efter vissa undersökningar för att utesluta andra orsaker till symtomen.

Läs mer om diagnos, rekommenderad kost och goda råd vid IBS här: IBS (irritable bowel syndrome) >>>


Stressmage

Magproblem kan orsakas även orsakas av oro, sorg, nervositet och många får det även av stress. Symtom som kan uppstå är då: halsbränna, uppkördhet, gaser, knip, diarré och förstoppning.

Här kan du ta del av några råd som kan lindra din stressmage: Tips för dig med stressmage >>>

 

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar MARIANNE ATLEGÅRD 2018-12-26 10:18 (4 månader sen)

    Ni glömde MOTION! Upplever att magen inte sköter sig när jag "legat för ankar" av någon anledning.


Annons
Annons