Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Expertsvar om mag- och tarmproblem

Varför läcker det ut avföring från tarmen efter toabesök? Hur länge kan man använda laxermedel? Varför är jag alltid gasig i magen? Och varför får jag ont i magen när jag ätit? Här har överläkare Mikael Lördal svarat på dessa, och många fler, frågor om magproblem som många lider av. 


Publicerad den: 2018-10-17

Expertsvar om mag- och tarmproblem
Annons

1. Hur länge kan man använda laxeringsmedel?

Läsarfråga:

Har opererat bort polyper i tjocktarmen vid två tillfällen. Vid sista operationen för tre år sedan uppstod komplikationer. Infektion och några veckor och efter det infarkt i tarmkäxet. Har efter senaste operationen ej kunnat bajsa. Känns som om tarmrörelserna stannat och tarmen är trång. Bajskorvarna är långsmala ca 1,5 cm breda.

Läkaren sa att jag kunde ta laxoberal. Vid uppföljningen ett par månade senare då besvären kvarstod sa läkaren att jag kunde fortsätta. Får ta 25 droppar dagligen för att kunna bajsa alls.

Jag motionerar regelbundet. Är rörlig för övrigt. Dricker mycket och har bra kosthållning. Har provat lägga till och ta bort fiber. Ingen skillnad.

Min fråga är om det verkligen är bra att ta så här mycket laxermedel? Har testat andra preparat på egen hand men inget annat funkar. Har konsulterat läkare efteråt men de säger att jag kan fortsätta. Känner mig trött och utdränerad och misstänker själv att det är laxoberalens ”fel” men utan den kan jag inte bajsa alls. Dessutom känns det som om jag skulle behöva öka dosen...

Mikael Lördal svarar:

Hej,

Det är en gammal ”vanföreställning” att långvarig användning av laxermedel kan skada tarmen. Det finns inga som helst belägg för denna uppfattning. Du kan fortsätta att använda laxermedel utan risk för att skada din tarm.

2. Speciella kostråd vid svår förstoppning?

Läsarfråga:

Hej! Jag är 62 år och jag har lidit av svår förstoppning  under många år. Resultat från en nyligen gjord koloskopi visar att jag har en lång och slingrig tarm. Inga fickor eller polyper. Nu undrar jag om det finns några speciella matråd samt vilket om något bulkmedel jag bör använda. Tack på förhand!

Annons
Annons

Mikael Lördal svarar:

Hej!

En vanlig första åtgärd vid förstoppning är att öka konsumtionen av kostfibrer, t.ex. fullkornsprodukter och fiberrika grönsaker som kålväxter, baljväxter och linser, gärna flera gånger om dagen. Om det inte hjälper finns olika bulkmedel att komplettera med. Jag brukar skriva ut Inolaxol, eftersom min erfarenhet är att det preparatet är mindre gasbildande än övriga bulkmedel.

3. Läcker från tarmen efter toabesök

Läsarfråga:

Hej hej! Jag är 32-årig kvinna, har inga barn. Jag har problem med att det läcker ut avföring från tarmen efter att jag har varit på dass. Det kliar ofta och jag måste ibland gå tillbaka till toaletten och torka bort bajs igen för att det inte ska komma i trosorna. Jag är oftast lite lös i magen.. det kanske kan påverka. Vad tror du kan vara orsaken?

Mikael Lördal svarar:

Hej!

Förklaringen är nog att dina slutmuskler i analkanalen inte kniper åt ordentligt eller att du har för bråttom från toaletten, det vill säga att du inte väntar tillräckligt länge för att tarmen ska tömma sig ordentlig. Mitt första råd är att ta dig mer tid vid tarmtömning. Ett andra råd är att ändra dina kostvanor så att avföringen blir mindre lös och förhoppningsvis lättare att kontrollera.

4. Har haft kollagen kolit i 20 år - finns någon ny behandling?

Läsarfråga:

Lider av detta sedan 20 år. Finns det några nya rön om behandling? Jag är less på att tvätta allas toaletter efter besök på grund av ständiga diarréer i varierande grad. Provat med ALLT och har försökt att  hitta något i kosten jag inte tål men utan resultat.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Äter mycket vegetariskt och fisk, men nästan aldrig rött kött och fågel. Vet att denna åkomma inte betraktas som speciellt allvarlig för jag får aldrig respons när jag ställer frågor och sjukvården är mycket ointresserad av mina besvär, men jag fasar för om jag en dag inte kan sköta toalettbesöken själv för jag får oftast springa på toaletten flera gånger efter varann innan jag tömt tarmen.

Mikael Lördal svarar:

Hej! Ja, det finns effektiv behandling mot kollagen kolit. Läkemedlet heter Budesonid. Fråga Din läkare om detta preparat.

LÄS OCKSÅ: 10 frågor om gallsten - experten svarar

5. Varför kommer det gult slem från analen?

Läsarfråga:

Hej! Jag har från och till gult slem som kommer från analen, antingen i samband med att jag bajsar eller kommer det som fisar när jag sitter på toaletten. Jag upplever annars inga direkta besvär med min mage eller min avföring. Kan tilläggas att jag är gravid och har gått lite mer än hälften av tiden. Men dessa besvär har jag upplevt ibland även innan graviditeten. Jag är 37 år. Ibland kan det gå år mellan tillfällena och ibland bara dagar eller veckor. Tacksam för svar.

Mikael Lördal svarar:

Hej!

I tjock- och ändtarmen finns slemhinna som innehåller slemproducerande körtlar. I regel blandas det slem som körtlarna utsöndrar med avföringen men ibland kan slemmet också komma för sig, det är alltså inget konstigt.

6. IBS, gaser och sura uppstötningar - ingen diet fungerar

Läsarfråga:

Har otroligt mycket gaser och även ibland sura uppstötningar. Får ofta gå på toaletten men får inte alltid ut avföringen och ofta kommer det ut små kulor enbart. Har även känningar uppåt ryggen.

Är konstaterad med IBS  sedan ca 25 år tillbaka i tiden. Har testat Fodmap och mjölkproteinfri och laktosfri kost. Men märker ingen skillnad. Äter inte vitlök, lök , ärter och liknande gasbildande ämnen. Äter endast bananer i fruktväg. Tränar för närvarande på rehab för min rygg. Spelar golf och mår då mycket bättre i magen. Gick in i den berömda väggen för 15 år sedan och har väldigt låg stresströskel. Är 75 år gammal. Vad ska jag göra?

Mikael Lördal svarar:


Hej!

Vid IBS kan livsstilsförändringar många gånger göra stor nytta. Av Din fråga framgår dock att Du utan framgång provat att ändra Din kost för att må bättre. Däremot har Du märkt att golfspelande gör Din mage mycket bättre, och där har Du en åtgärd som gör nytta. Kanske också annan typ av fysisk aktivitet kan ha samma goda effekt? Till exempel promenader eller träning på gym.

7. Hemorrojder - hur länge kan jag använda salva?

Läsarfråga:

Jag är en kvinna på snart 55 år och har hemorrojder, har haft det i några år. Det är bättre men ändå inte riktigt bra, varje gång jag varit på toa så kliar det. Har använt salva. Hur länge kan man göra det?

Ibland gaser och trög mage. Jag rör mig dagligen. Ibland lite ont i magen efter att ha ätit. Är jag lite spänd så påverkar det magen, blir gasig och uppblåst, oftast när jag är borta. Äter silicea, hjälper lite. Är sånt här ärftligt? Det påminner mig samma problem som min mormor hade.

Mikael Lördal svarar:

Hej!

Du beskriver egentligen två problem. För det första hemorrojder, som förutom att blöda, också kan göra ont, klia och svida. Salva kan vara lindrande men det är viktigt att den salvan inte innehåller kortison. Långvarig användning av kortisonsalva gör huden kring analöppning skör och ömtålig vilket brukar öka besvären.

Gasigheten och känslan av uppblåsthet är nog mest beroende på vad du äter och just psykisk anspänning. Att det är värre när du "är borta" beror kanske på att Du inte släpper väder i andra människors sällskap.

LÄS OCKSÅ: Har kosten någon inverkan vid IBD? Experten svarar

Annons
Annons

8. Bubblig och lös i magen efter löpning

Läsarfråga:

Hej!

Sedan cirka två år tillbaka bubblar magen, samt att jag även är lös i magen i flera veckor efter ett löpningspass på 2-4 mil.
Jag har givetvis gjort koloskopi utan att man hittat något. Tar lite granulat samt andra preparat för att hämma lös mage mm, funkar sådär. MVH Safet

Mikael Lördal svarar:

Fysisk aktivitet stimulerar tarmens rörelser och kan skynda på transporten genom tarmen, vilket kan resultera i att avföringen blir lösare och att tarmarna ger ljud ifrån sig. Dessutom kan "granulat" kan ge gasbildning, en känsla av att det bubblar i magen.

Lös avföring är inte nödvändigtvis ett problem, så länge det inte leder till läckage eller alltför många tarmtömningar per dygn.

9. Blir illamående och får ont i magen efter att jag ätit

Läsarfråga:

Jag har under många år haft problem med min mage, magen svullnar upp till gravidmage i 7 mån när jag äter. Jag är undersökt många gånger och jag är inte gluten- eller laktosintolerant. Är uppskuren tre gånger, från blygdbenet och upp och in i naveln. År -78 akut kejsarsnitt, år 2001 opererades hela tjocktarmen bort, år 2005 opererad för tarmvred. Magmuskeln är separerad cirka två centimeter. Vad är det för fel? Har sökt hjälp men får ingen hjälp. Vad ska jag göra? Mår illa och får ont i magen när jag äter.
/ Vänliga hälsningar Agneta Lindskog

Mikael Lördal svarar:

Eftersom du har genomgått ett flertal undersökningar utan att man har hittat någon annan förklaring är det min bedömning att Du har det som kallas funktionell dyspepsi, eller "magkatarr". Det finns olika varianter av magkatarr och du verkar ha den variant som just kännetecknas av magsvullnad och illamående och ofta också tidig mättnadskänsla. Vad gäller maten är det ett tips att äta ofta, men lite mindre vid varje tillfälle och inte så mycket fett. Om illamåendet inte lindras av den åtgärden finns det läkemedel mot illamående som du kan fråga din läkare om.

10. Blir gasig oavsett vad jag äter

Läsarfråga:

Jag lider av att ha gaser i magen oavsett vad jag äter. Jag äter bara laktosfri mejeriprodukter numera men problemet kvarstår, Vad ska jag göra? Tack!

Mikael Lördal svarar:

Hej!

Du skriver att besvären finns där oavsett vad Du äter? Gäller det även produkter med sötningsmedel? Sötningsmedel som slutar med stavelserna -ol eller -os är i regel gasbildande. Det finns även annat att tänka på, rökning och snusning kan ge gasbsvär (sväljer mer luft), hög konsumtion av kolsyrade drycker kan också ge gasbesvär.

11. Är det Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit?

Läsarfråga:

Hej.

Är en kille på 20 år som blivit behandlad av Crohns sjukdom eller Ulcerös. Olika läkare jag träffat säger lite olika, läkarna är från samma sjukhus en av dem skriver (Chrons i tjocktarmen), en annan skrivet något helt annat.

De har gjort röntgen av hela magen och konstatera inflammation i hela tjocktarmen, röd och svullen tjocktarm, ändtarmen hade rosa fin färg med synliga blodkärl, icke så inflammerad enligt läkaren.

Gjorde MR tunntarmröntgen där det står att tunntarmen icke var drabbad. Gjorde operation av hela tjocktarmen med tillfällig stomi. Nu till frågan: Är det Chrons eller UC jag har? Är jag FRISKFÖRKLARAD om den nu drabbade är borta och de inte hittat någon inflammation på tunntarmen? Tacksam för svar.

Mikael Lördal svarar:

Hej,

Det faktum att ändtarmen såg frisk ut talar för att det trots allt är fråga om Crohns sjukdom. Crohns sjukdom kan förutom tjocktarmen även angripa tunntarmen. Därför går det tyvärr inte att säga att Du är friskförklarad i och med att tjocktarmen är bortopererad.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om Crohns sjukdom och ulcerös kolit

Läs fler frågor och svar om magproblem

Den 16 oktober svarade Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Danderyds sjukhus, på läsarnas frågor om magproblem. Du kan läsa fler frågor och svar från chatten via denna länk:

Se expertens alla svar här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nova 2021-03-17 19:18 (3 år sen)

  Hej jag är 11 år och har pruttat gult slem i 2 dagar! Är orolig för ser saker på internet av att de kan vara en sjukdom! Är det nåt farligt

 • Avatar Elin 2021-01-19 17:11 (3 år sen)

  Jag är 12 år och har magbesvär.
  Jag har ofta lös mage och nu fick jag diarré.
  Har haft detta nu i 2 nånader regelbundet.
  Kan det beropå laktosintolerant eller någon annan allergi.
  Misstänker att diarrén kommer från vattnet jag drack i skolan för det smakade sopa och äckligt.
  Tacksamm för svar.

 • Avatar Mirjam 2020-09-17 16:53 (4 år sen)

  Hej, jag har alltid haft problem med att tömma tarmen tills jag börja ta kosttillskott för matsmältning. Gjorde en koloskopi och nu har inte inte gått på toan på 1 vecka. Jag äter vegabsk kost, så md andra ord mycket fibrer. Druckit flera lite vatten varje dag i flera år.
  Vad gör jag :(

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-19 17:56 (5 år sen)

  Min make, 83 år ,genomgick koloskopi för 8 dagar sedan. Rejäl laxering före. .. Har efter koloskopin fortfarande ingen avföring. Kommer endast gaser och tunn ,klar, ofärgad vätska vid toabesök.
  Han äter fiberrik kost. Hur lång tid tar det normalt innan avföringen kommer igång? Buken är mjuk och oöm. Skall han ta laxermedel nu eller bara avvakta?
  Tacksam för svar! Birgitta H

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-28 17:54 (5 år sen)

  Hej.Jag blir alltid nödig och behöver gå på toan när jag är ute och går.Ibland är det så illa att jag får diarre efter en stunds promenerande.Snart vågar jag inte att ta mina promenader.Jag är 62 år och har diabetes 2.Mvh Anneli

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-23 13:50 (5 år sen)

  Hej! Den 3 november så fick jag extremt ont i magen, kallsvettades och mådde väldigt väldigt illa, i samråd med ambulans åkte jag in till gynakuten där dom hittade en cysta på min högra äggstock. Veckan innan jag åkte in började mitt illamående, ett väldigt kraftigt illamående som låg på gränsen till kräk reflex men jag kräkte aldrig. Jag har sedan dess mått väldigt illa varje dag, inte kräkt en enda gång. Gjort gastroskopi, ultraljud, blod och avföringsprover men dom säger att där inte är någonting. Vad kan de bero på? Varför mår jag fortfarande illa efter dessa 6 månader?har även haft ont i övre delen av magen hela denna tiden. Jag har även överproduktion av hormoner, kan det bero på de?

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-27 09:39 (6 år sen)

  Fick ett skov orsakat av ett cellgift. Som behandling av skovet insattes Prednisolon enl uttrappningsschema. Problemet är att jag är så gasig o det är ont i magen känns som rena kriget. Avföringen är grötig o det kommer som rena explosionen när det kommer, väldigt jobbigt. Har Crohns, fick ileostomi -87, har korttarmssyndrom o problem med vätskebalansen. Just nu är dessa gasexplosioner o smärtan i magen värst.

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-18 02:23 (6 år sen)

  hej jag är förtvivlad får så ont i magen somkramper outhärdligt. röntgad och dom säger att det är tarmfickor. har haft 5 anfall på ca 1och ett halvt år. kräks lös i magen kan inte äta. krampar så jag vet inte vad jag ska ta mej till. får antibiotika varje gång. nu sist höll det på i 5 dagar. illamående nästan hela tiden, jag har fyllt 70 år. vakna på nätterna med dessa kramper. blir så slut


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.