Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBS och IBD - vad är skillnaden?

IBD och IBS låter både lika på namnen och har även vissa symtom som liknar varandra. Men sjukdomarna skiljer sig åt. Här förklarar magexperten Jan Brun skillnaden mellan IBD och IBS.


Publicerad den: 2019-02-25 Uppdaterad den: 2024-04-02

IBS och IBD - vad är skillnaden?
Annons

IBS står för (Irritable Bowel Syndrome) som på svenska brukar översättas till känslig eller irritabel tarm. Enligt Mag-tarmförbundet kan IBS räknas till en av de stora folksjukdomarna, då cirka 10-15 procent av den vuxna befolkningen beräknas ha IBS.

Vanliga symtom på IBS är:

 • Obehag eller smärtor i buken (kommer typiskt efter måltid och släpper ofta efter tarmtömning).
 • Illamående, uppblåsthetskänsla och gaser i magen.
 • Plötsligt behov av att gå på toaletten.
 • Vissa har diarré, vissa förstoppning och andra har växelvis diarré och förstoppning.

IBD står för (Inflammatory Bowel Diseases) och är ett samlingsnamn på inflammatoriska tarmsjukdomar, som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. I Sverige har cirka 0,65 procent av befolkningen IBD, där andelen med ulcerös kolit är något högre.

Vanliga symtomen på IBD-sjukdom (ulcerös kolit och Crohns sjukdom) är:

 • Magsmärtor
 • Lös avföring (med blod- och/eller slemtillblandning)
 • Viktnedgång

LÄS OCKSÅ: Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Annons
Annons

IBS (känslig tarm) diagnostiseras med hjälp av uteslutningsmetoden

– IBS är en symtomsjukdom, där man inte kan peka på några avslöjande fynd i utredningar. Misstänker man IBS måste man istället först och främst utesluta andra sjukdomar, säger Jan Brun, överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

IBS visar sig inte på några prover. Men prover tas alltså för att se så att inte symtomen beror på något annat. IBS kan nämligen ge liknande symtom som vid laktosintolerans, glutenintolerans, biverkan av medicin och IBD-sjukdomar (läs mer om symtomen för IBS i texten ovan).

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) upptäcks genom prover

IBD (Inflammatory Bowel Diseases) är inte en sjukdom i sig, utan ett samlingsnamn för olika sjukdomar där man får inflammation i tarmen. De vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomarna heter ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

– IBD ser man genom blodprover, avföringsprover och slemhinneprover från tarmen, säger Jan Brun.

Kan man ha IBD och IBS samtidigt?

– Ja, det kan man tyvärr. Det ena utesluter inte det andra, säger Jan Brun.

– Det finns de som har haft IBS sedan tidigare och som sedan drabbas av IBD. Sedan finns det fall där man har tolkat det som IBS först, men då det sedan visat sig vara någon form av inflammatorisk tarmsjukdom.

Man har också sett att IBS-liknande symtom kan förekomma hos en viss andel patienter som har en välbehandlad ulcerös kolit, då inflammationen är ”nedtryckt i skorna”, berättar Jan Brun.

– Men om det är IBS eller inte vet man inte.

Men har man ökad risk att få en inflammatorisk tarmsjukdom om man har IBS?

– Nej, men kanske tvärtom. För man brukar säga att IBS kan utlösas av infektioner och då är det inte så långsökt att en inflammation i tarmen skulle kunna utlösa en IBS. Jag har inga siffror på det, men det är möjligt, säger Jan Brun.

Hur kan det påverka patienten?

– Ja, det är ju tråkigt att ha två sjukdomar samtidigt, eftersom det leder till att man får flera dagar med besvär och det blir en anledning till fler vårdkontakter. Man mår på det hela taget sämre.

Annons
Annons

Symtom som skiljer IBD och IBS åt

Trots många likheter finns det symtom som skiljer IBS och IBD åt. Vid IBS får man till exempel inte blod i avföringen, menar Jan Brun. Man ska heller inte ha feber episoder eller viktnedgång, vilket är vanligt vid inflammatorisk tarmsjukdom.

Vid IBS kan man ha lös avföring, trög mage (förstoppning) eller växelvis förstoppning och diarré.

– Men förstoppning förknippar man oftast inte med IBD, för det är inget symtom på en aktiv inflammation. Det förekommer, men mera sällan, säger Jan brun.

LÄS OCKSÅ: Så får du fart på din tröga mage

Mikroskopisk kolit kan likna IBS med diarré

– Det finns även en tredje inflammatorisk tarmsjukdom som heter mikroskopisk kolit, som är lite mindre vanlig än Crohns och ulcerös kolit. Den är hyfsat lik IBS med diarré, så till vida att den ger tunna avföringar och gör så att man får bråttom till toaletten. Mikroskopisk kolit ger också allmänna smärtor i magen vilket gör att tillståndet kan vara svårt att skilja från IBS, säger Jan Brun.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Tips: Skriv upp mag-dagbok

Om du har problem med mage och tarm kan det vara bra att dokumentera besvären. Skriv till exempel upp vilka symtom du haft, vad du har ätit och i vilken färg eller form din avföring varit. På så sätt kan du lättare sammanfatta dina problem för din läkare.

– Det är alltid väldigt uppskattat och är mycket användbart. Att minnas några dagar bakåt i tiden kan vara omöjligt för vissa. Då kan man skriva upp hur många gånger man har varit på toaletten och vilken konsistens avföringen haft och om magen gjort ont eller om det varit dagar med feber till exempel, säger Jan Brun.

Han tipsar också om att använda sig av den så kallade Bristol Stool Scale (också kallad Bristol stool chart eller Bristolskalan), som är en skala som används över hela världen för att beskriva konsistens på avföring. Bilder på skalan hittar man lätt genom att söka på nätet.

Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter >>>

Annat som kan intressera dig:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Annika 2022-12-16 17:17 (18 månader sen)

  Jag fick ulcerös som 15-åring, en aggressiv variant som satte sig på hela min tjocktarm. Det var i princip ett enda långt skov i 2,5 år, min tarm blödde o svarade inte på höga doser kortison o sulfa. Så jag fick en bäckenreservoar i nov 1989, då var jag nyss fyllda 18 år. Jag har således levt m min reservoar i 33 år, jag fick 2 barn mha IVF behandling o det jag drabbats av som komplikation efter mina stora bukoperationer är en väldig massa sammanväxningar som gett mig på tok för många ileus och subileus.

  Nu till min fråga. Jag har ju absolut ingen tjocktarm kvar o nu undrar jag kan jag ändå ha IBS? Dvs, sitter det i tunntarmen eller var? Jag är dessutom laktosintolerant. Har haft mkt besvär m magen sista tiden, o jag undrar kan det sätta sig IBS på mig trots att min tjocktarm är bortopererad i sin helhet?

 • Avatar Olivia 2021-05-11 11:54 (3 år sen)

  Sök vård via vårdcentralen Mahtab!

 • Avatar Mahtab 2020-09-26 11:46 (4 år sen)

  Hej, jag har problem i min tarm ,jag tror IBS . Jag har oftas förstoppning i magen och ont buken. Men min mamma hade IBD sjukdom och opereras sin tarm. men hon är försiktig efter operationen. Hon är 54 kilo. Mina barn har också tarm problem ena min dotter har förstoppning och andra har diarréer. Alla vi har laktos problem. Vad kan jag göra och mina döttrar tack

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-31 09:27 (5 år sen)

  TROR JAG HAR BÅDE IBS OCH IBD


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.