Råd om coronavirus, covid-19 och inflammatorisk tarmsjukdom
Artikel | IBD |

Covid-19: Råd till dig med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Har du exempelvis ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller mikroskopisk kolit och är fundersam över hur du ska tänka rörande din sjukdom och dina läkemedel under pandemin? Här är några råd till dig! 


Publicerad den: 2020-05-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Råden kommer från Svensk gastroenterologisk förening och bygger framför allt på riktlinjer om hur andra infektionssjukdomar hos IBD-patienter, samt fallrapporter från hela världen. 

Råd för dig med IBD under covid-19-pandemin:

 • Följ de allmänna råden som finns för covid-19. Sjukdomen covid-19 kan bli allvarligare hos människor med försvagat immunsystem och även hos äldre personer, samt hos de som har kroniska sjukdomar som diabetes, kroniska hjärt- eller lungsjukdomar och cancer. Här kan du också ta del av råd om hur man ska tänka om någon närstående insjuknat i covid-19.

 • Om din tarmsjukdom är stabil och du inte har några symtom (remission) ska man fortsätta som vanligt med sin behandling. Det är grundregeln, enligt Svensk gastroenterologisk förening. 

 • Om din tarmsjukdom är aktiv och du har ett skov eller om du får nya symtom ska du kontakta den mottagning där du får vård för din tarmsjukdom.

 • Det är sannolikt att det finns en ökad risk för allvarligare covid-19-sjukdom om du har ett skov i din sjukdom och blir smittad med det nya coronaviruset, därför är det viktigt att du inte slutar med din underhållsbehandling.

Annons
Annons

Immundämpande läkemedel

 • Den som behandlas med immundämpande läkemedel har inte en större risk att smittas med nya coronaviruset jämfört med om du inte skulle behandlas med det. Risken att utveckla en allvarligare infektion på grund av dessa läkemedel är låg, men den risken kan inte uteslutas, skriver Svensk gastroenterologisk förening i sina rekommendationer.

 • Om du behandlas med immundämpande läkemedel är det extra viktigt att du försöker undvika smitta. Följ de råd myndigheter och sjukvården ger. 

 • Om du behandlas med immundämpande och biologiska läkemedel och får symtom på covid-19 bör du kontakta sjukvården. Vid konstaterad eller misstänkt covid-19-sjukdom bör man tillfälligt ta ett uppehåll i behandling. 

Annons
Annons

Riskgrupper inom gruppen IBD-sjukdom:

 • IBD-patienter har annan grundsjukdom, såsom hjärt-lungsjukdom, högt blodtryck (hypertoni), diabetes och/eller är äldre än 70 år med pågående immunmodulerande behandling, inklusive biologisk. 

 • IBD-patienter som de senaste sex veckorna börjat med biologiska läkemedel tillsammans med pågående immundämpande behandling (tiopuriner, metotrexat).

 • IBD-patienter med prednisolondos på 20 mg eller mer per dag (eller motsvarande).

 • Patienter som har aktiv IBD-sjukdom trots pågående biologisk och/eller immundämpande behandling. 

 • Undernäring (malnutrition). Hit räknas även personer med korttarmssyndrom (bristande näringsupptag till följd av kirurgiskt avlägsnande av en del av tunntarmen), samt personer med parenteral nutrition (då vätska och näring ges intravenöst).

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nita 2021-01-13 22:58 (2 dagar sen)

  Hej/Jag anser nog att infon om crohns och att vi har en ngt ökad risk f att drabbas av coviden har sin plats här på Netdoktor. Ropen skalla; mer och grundlig information åt alla :-)

  Men var finns info om huruvida gruppen crohnare och colitare ö ht BÖR vaccinera sig mot coviden? Sjukdomarna är ju ändå autoimmuna. Dessutom känner ju inte till om läkemedelsföretagen Ö H T har testat sina resp vacciner på just vår grupp eller hur? Kanske vi löper risk att drabbas av ngt svårare biverkningar än vad en fullt frisk person gör? Vet ngn ngt om detta???

 • Avatar Anita Helena 2021-01-1 20:26 (15 dagar sen)

  Hej!
  Finns det ö h t ngn info/iakttagelser ang om att man som crohnpatient (autoimmun sjukdom) BÖR eller INTE BÖR låta sig vaccineras med det nya covid 19-vaccinet? Har iakttagelser ö h t gjorts världen över på vilket sätt crohnare (mag-tarmpatienter) har reagerat på det nya vaccinet?
  Tacksam för svar fr specialistläkare.

 • Avatar Ann-Marie 2020-09-30 11:25 (4 månader sen)

  Jag har Crohns sjukdom och läkaren tror att sjukdomen har spridit sig, ligger jag i riskzonen för covid-19. Jobbar på Äldreboende som Undersköterska. Har även sjukdomen Takayasus Arterit och har biologisk och/eller immundämpande behandling.

 • Avatar Orvokki 2020-09-12 07:06 (4 månader sen)

  Jag har Chrons sjukdom. Sedan har jag jättemycket gaser i magen. Det är mycket besvärligt med gaser. På morgonen när jag vaknar, börjar gaserna komma och under hela dagen. Och dom luktar illa.
  Kan jag ha laktos in tolerans ? Vilka mediciner skall jag använda ?
  Med vänlig hälsning
  Orvokki

 • Avatar Vala 2020-09-5 21:53 (4 månader sen)

  Hej!

  Vill kommentera en tidigare avsändares inlägg daterat (2020-06-24)

  Hade samma symptom som du under flera år. Fick träffa en läkare för ca ett år sedan och hen misstänkte laktosintolerant. Det visade sig att så var fallet.
  Nu undviker jag all produkter som innehåller laktos och mår mycket bättre.

  Råder dig att kontakta din VC och be dem att ta laktosintolerans prover.
  Hoppas att det kan vara till hjälp!

  Lycka till!!

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-24 10:22 (7 månader sen)

  Jag har i 50 år haft svåra magsmärtor 20-45 minuter efter måltid med åtföljande diarrer. Efter ca2-3 tarmtömningar släpper knipsmärtorna och allt känns bra till det är dags för nästa måltid. Jag blev undersökt med rtg i början på 80-talet och fick besked att man ej kunde finna någon orsak utan måste tänka ut själv om det är min kost som är orsak. Jag har märkt att fettrik måltid ger ökade besvär annars oavsett vad jag äter får jag alltid smärta med åtföljande diarre. Min gynekolog säger att min tarm"står i kramp" . Min läkare på VC sände mig vid ett tillfälle på koloskopi som inte visade någon orsak till mina besvär. Fick besked att leva med besvären vilket jag plågas mycket av.