Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många med psoriasis och ledbesvär behöver träffa en reumatolog

Kopplingen mellan hudsjukdomen psoriasis och ledsjukdomen psoriasisartrit (PsA) är sedan länge känd, trots det är psoriasisartrit en svårdiagnostiserad sjukdom som ofta kräver bedömning från en specialist. Problemet är att många med psoriasis och ledbesvär inte blir remitteras till en reumatolog, men många skulle behöva det, menar Vilija Oke, överläkare och specialist i reumatologi. Hör henne berätta mer i filmen här nedan. 


Publicerad den: 2020-11-17

Annons
Under perioden april 2017 till april 2018 kunde personer med psoriasisartrit och psoriasis och ledsmärtor svara på en enkätundersökning hos Netdoktor med frågor rörande deras sjukdom och behandling. 

Över 3 000 personer svarade på enkätfrågor och lämnat detaljerade upplysningar om sin egen vårdprocess, samt lämnat personliga berättelser om hur det är att leva med sjukdomen. Hälften av de svarande hade diagnosen psoriasisartrit och hälften psoriasis och ledbesvär. 

Här är några av resultaten från enkätundersökningen:

  • Den genomsnittliga väntetiden på att få diagnosen psoriasisartrit var hos deltagarna cirka 3,5 år. Det gällde gruppen med konstaterad diagnos.

  • Hos personer med ledbesvär men utan diagnosen psoriasisartrit har hög användning av smärtstillande läkemedel. Användningen av opiatläkemedel är anmärkningsvärt hög.

  • Hög andel personer med psoriasis och ledbesvär, som inte fått diagnosen psoriasisartrit, har besvär som pekar mot att de även har psoriasisartrit.

  • Många har haft ledbesvär länge och har träffat ett flertal läkare för sina besvär.

  • Tre av fyra personer med ledbesvär har negativa eller mycket negativa erfarenheter av vården i samband med ledbesvären.

  • Många får felaktiga diagnoser och skickas runt bland olika läkare.

Patientundersökningen var en del av upplysningskampanjen Hardupsoriasisartrit.se som gjordes av Netdoktor i samarbete med Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet. Läs mer om upplysningskampanjen här!

”Orsakar mycket lidande”

När Vilija Oke, överläkare och specialist i reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum kommenterar punkten om att det tar 3,5 år för vissa patienter att få diagnosen psoriasisartrit säger hon: 

– Jag tycker att det här är onödigt lång väntan som orsakar mycket lidande. Jag kan tänka mig mycket sjukskrivning, oro och att det är hög risk för ledskador.

Vilija Oke menar också att psoriasisartrit är en väldigt heterogen sjukdom med flera subtyper. Har man den variant som ger svullna leder, är det väldigt lätt för allmänläkare att upptäcka sjukdomen och remittera vidare till rätt specialist. Om psoriasisartriten däremot manifesterar sig som entesit (senfästesinflammation) eller ryggsjukdom är det inte säkert att sjukdomen syns för läkaren. Det kan leda till att patienter blir feldiagnostiserade och får då också fel behandling, menar hon.

– Jag förstår att allmänläkarna har det svårt, för inflammationsmarkörerna i blodet är i många fall normala, vilket försvårar ytterligare, säger hon.

Psoriasisartrit kan också spontant bli bättre ett tag, för att sedan bli sämre igen med inflammation i senfästen och leder. Det är en till faktor som gör det svårt att sätta rätt diagnos, menar Vilija Oke. Däremot anser hon att det finns god kunskap om psoriasisartrit hos reumatologer och att det idag finns bra metoder sätta rätt diagnos. Problemet är att inte alla patienter blir remitterade till en reumatolog som kan utreda ledbesvären vidare. 

Annons
Annons

Tydlig koppling mellan psoriasis och psoriasisartrit

Att det finns en tydlig koppling mellan hud sjukdomen psoriasis och ledsjukdomen psoriasisartrit är känt, men det är inte alltid läkare gör den kopplingen, menar Mona Ståhle, professor i dermatologi och venereologi vid Karolinska Institutet.

– Där tror jag att patienten själv kan göra den kopplingen, och föreslå för sin husläkare eller den man träffar: ”Kan inte det här hänga ihop? Kan man tänka sig att det kan vara ha ett samband med min psoriasis?”. Det kan göra att man får diagnos och behandling snabbare, säger hon.

Se hela webbinariet och få fler tips av experterna 

Filmklippet är en nedkortad version av ett webbinarium som Psoriasisförbundet och Netdoktor anordnade under Psoriasisdagen 2020. För att se hela sändningen i efterhand - klicka här!
Webbinariets sponsorer:
logo22

Mer att läsa om psoriasis och psoriasisartrit

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.