Fakta | Psoriasis

Egenvård vid psoriasis


Uppdaterad den: 2018-09-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mjukgörande behandling av huden

Psoriasis

För personer som har psoriasis är det viktigt att vårda huden noga. Man bör undvika att huden torkar ut och varje dag smörja in den med fuktbevarande och mjukgörande kräm. Undvik överdriven uppblötning av huden, särskilt i tvättvatten. När man duschar och badar bör man använda begränsat med tvål, eftersom tvål torkar ut huden. Använd gärna en tvål med lägre pH än 5,5. Oljebad är nyttigt.

Eftersom personer med psoriasis kan få förvärrade besvär vid hudskador är det viktigt att skydda huden mot skärsår och skavsår.

Det är också viktigt att sköta sina naglar ordentligt så att man begränsar eller undviker nagelpsoriasis. Man bör klippa naglarna regelbundet så att de är lagom långa. Undvik att stöta emot eller klämma naglarna. Det är viktigt att låta nagelbanden vara ifred.

Annons
Annons

Sol och bad

Naturlig sol och bad i havsvatten/sjövatten har en gynnsam effekt för de flesta personer med psoriasis, medan kallt och torrt väder har en negativ inverkan. Det är därför klokt att välja solrika semesterdestinationer, gärna också vintertid. Det är dock viktigt att undvika solbränna, eftersom detta kan förvärra besvären. Vissa personer med psoriasis (cirka 5 %) får ökade besvär av att sola sig.

Hur påverkar din psoriasis ditt liv? Delta i projekt och dela med dig av dina erfarenheter »

Stresshantering

Hos de flesta personer med psoriasis förvärras tillståndet vid stress och psykiska påfrestningar. Ingen kan helt undvika stress, men att lära sig metoder för att hantera stressen och att försöka slappna av mera är gynnsamt för många.

Kosthållning

Det är oklart om tillståndet kan förbättras genom tillskott av omega-3-fettsyror. Alkoholkonsumtionen verkar vara högre bland patienter med psoriasis, men det går inte att säga om alkohol är en riskfaktor för psoriasis. 

Annons
Annons

Läkemedel

Vissa mediciner kan utlösa eller förvärra psoriasis. Detta gäller bland annat vissa hjärtmediciner, så kallade betablockerare (till exempel sotalol, atenolol och metoprolol). Det gäller även litium, som bland annat används för behandling av manodepressiv sjukdom, och klorokin, som används mot malaria. Vissa smärtstillande, så kallade NSAID-preparat, kan också förvärra tillståndet. Psoriasis kan dessutom utlösas efter att man tagit kortison i tablettform. När man ska börja med en ny medicin bör man alltid tala om för sin läkare att man har psoriasis, så att läkaren kan överväga om fördelarna med läkemedlet är viktigare än risken att förvärra psoriasissjukdomen.


Annons
Annons
Annons