
Fysisk aktivitet livsviktig bland PsA-sjuka
Psoriasisartrit (PsA) är en ledinflammation som drabbar nästan 30 procent av alla med psoriasis. När det handlar om behandling och egenvård kan fysisk aktivitet ses som bland de viktigaste. Och fördelarna med träning är många.
Mer ork och mindre smärta
Träning och fysisk aktivitet är i allmänhet viktigt vid ledbesvär som exempelvis uppstår vid PsA. Träningen påverkar i mångt och mycket livskvalitén i stort. Genom att rörelseträna motverkas bland annat framåtlutande hållning samt stelhet i bäcken och höftparti vilket kan leda till begränsningar i det dagliga livets aktiviteter. Konditionsträning har till syfte att höja den individuella fysiska prestationsförmågan, vilket upplevs som ökad uthållighet i vardagen. Vid konditionsträning är det bröstkorgens funktion som tränas upp och andningen kan kännas lättare. Styrketräning inriktar sig på den muskulära funktionen för att bibehålla eller förbättra hållning som yttersta syfte. Träning kan även resultera i att minska smärta, trötthet, sömnstörningar och nedsatt muskelstyrka. För bästa resultat och maximal effekt rekommenderas variation mellan de olika formerna.
Börja minska din höft- och knäsmärta idag!
Med appen Joint Academy får din artrosbehandling plats i fickan. Övningarna anpassas till dig av din personliga fysioterapeut och minskar din smärta. Kostnadsfritt med frikort, annars tillkommer patientavgift.
Hämmar risk för hjärtsjukdomar
Förutom att hjälpa till att förhindra smärta och stelhet har träningen ytterligare fördelar. Fysisk aktivitet minskar också kraftigt riskerna för en hel del livsstilsrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar, typ 2-diabetes, stroke, benskörhet. De allmänna riktlinjer med syfte att minska riskerna för sjukdom har funnits länge, men som då riktats mot allmänheten. De är nu utvidgade till att även gälla personer med kronisk sjukdom.
Alltid tillgänglig
En annan fördel är att behandlingen kan utföras till större delen på egen hand. Viktigt att tänka på är dock regelbundenheten. Det hjälper dessvärre inte att träna en gång om året, utan det måste ske oftare än så. Det är lika viktigt med daglig rörelseträning som med konditions- och styrketräning ett par gånger i veckan. Känner man att det är svårt att komma igång, hitta motivation och bevara regelbundenheten är det alltid en bra idé att ta hjälp av en fysioterapeut. De kan då utforma och initiera ett specifikt träningsprogram anpassat på individnivå.
Behöver inte ta mycket tid
Det som finns rekommenderat är 30 minuters måttligt intensiv fysisk aktivitet alla dagar i veckan. Det är överkomligt för de allra flesta – även dem med pressat schema.
Allt tillåtet
I stort sett är inga träningsformer förbjudna. Det gör att utbudet är enormt stort vilket underlättar i jakten på det som passar var och en. Det allra viktigaste är att lyssnar till sin egen kropp samt göra träningen till ett dagligt inslag i livet.
-
QUIZ: Sant eller falskt om reumatoid artrit (RA)
Reumatoid artrit (RA), eller ledgångsreumatism som det också kallas, är en inflammatorisk ledsjukdom som ofta börjar i händer och fötter. Hur bra koll har du på sjukdomen? Testa dina kunskaper i vårt quiz!
-
Många med ledsmärtor tar opiatläkemedel
Personer med ledsjukdomen psoriasisartrit får vänta mycket länge, i genomsnitt 3,5 år, på att få sin diagnos. Samtidigt är användningen av smärtstillande opiatläkemedel oroväckande hög hos personer med psoriasis och ledsmärtor utan diagnos. Det visar en omfattande patie...
1 Kommentarer -
Stina har psoriasisartrit: ”Det kan inte behöva vara så här”
Vården måste bli snabbare på att upptäcka sjukdomen psoriasisartrit (PsA), och samarbetet mellan olika vårdplatser måste bli bättre. Det tycker i alla fall PsA-patienten Stina Morian, som är medlem i Reumatikerförbundet.
2 Kommentarer -
Nyttiga tips till dig med psoriasisartrit
Barbro, Susanne och Stickan har alla psoriasisartrit. Här berättar de om vad som har hjälp dem vid smärta och obehaget, och delar även med sig av knep som kan underlätta vardagen.
1 Kommentarer -
5 enkla träningstips till dig med PsA
Att regelbunden träning vid psoriasisartrit är viktigt är sedan länge känt. Men ibland är det svårt träffa rätt och hitta det som funkar för just en själv. Här är förhoppningsvis lite hjälp på traven.
3 Kommentarer
-
Om HarduPsoriasisartrit?
I snitt tar det tre och ett halvt år för PsA-patienter att få en diagnos, en väntan som innebär att sjukdomen förvärras. Det visar upplysningskampanjen Hardupsoriasisartrit.se som är den hittills mest omfattande undersökningen i sitt slag i Sverige.
-
Vården vänder ryggen mot patienter med ryggont
Många svenskar lider av ryggont i år efter år utan att få rätt diagnos och behandling. Resultat från Netdoktors upplysningskampanj om den inflammatoriska ryggsjukdomen, AS, visade att många personer med ryggont får vänta i över tio år på att få diagnos.
3 Kommentarer -
Glutenfritt räddade PsA-sjuka Erika
Den snart 60 åriga Erika Dingfors har periodvis under nästan hela sitt liv tampats med olika typer av smärta. Från första gången då Erika kände av att något var fel och tills dagen hon fick sin diagnos, psoriasisartrit, hann det gå närmare 20 år. Men det var inte heller...
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu